Annonce
Bagsiden

Hvem hvad vår - nu på Sjælland

Blomster på kirsebærtræer på Kirsebæralléen på Bispebjerg Kirkegård i København fotograferet torsdag den 16. januar. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kendt allé af kirsebærtræer er sprunget ud på Bispebjerg Kirkegård i København - tre måneder før tiden.

De seneste uger har Bagsidens læsere sendt billeder ind af det ene vårvarsel efter det andet. Men det stopper ikke her.

I går modtog vi en stak billeder fra billedbureauet Ritzau/Scanpix, hvis fotograf havde gået en tur på Bispebjerg Kirkegård ved København.

Derovre i det østlige Udkantsdanmark har det nemlig vakt opsigt, at de lyserøde blade er dukket op på alléen, som hvert forår er et tilløbsstykke en uges tid, når danskere fra nær og fjern tager billeder af sig selv foran og under det lyserøde blomsterhav.

Annonce
Denne judaspenge i min have har valgt at være tidlig forårsbebuder, skriver Ilse Bernhom, Stige. Foto: Ilse Bernbom

Sammenhæng med vejret

Den lokale TV2-station, Lorry, har talt med TV2-meterolog Sebastian Pelt, som bekræfter, at der er en tydelig sammenhæng mellem de milde vintervejr og de mange vårvarsler:

- Der har været meget lidt frostvejr i denne vinter. Den laveste temperatur, der er blevet mål noget sted i Danmark, er minus 5,8 grader. Det er meget usædvanligt, siger Sebastian Pelt til TV2 Lorry.

Han tilføjer, at der aldig før har været en vinter i Danmark, hvor minimumstemperaturen har været over minus 7,5 grader.

Blomstrer ikke til foråret

Gartneren på Bispebjerg Kirkegård, Thomas Johansen, siger i samme indslag, at de knopper, der springer ud nu, ikke vil blomstre til foråret.

Han stiller sig skeptisk over for, om kirsebærtræerne vil kunne springe helt rigtigt ud, hvis det milde vejr fortsætter:

- Der plejer at skulle meget mere til, for at de blomstrer på denne tid af året, siger han til TV2 Lorry.

Dejligt varsel til forårets komme med denne japanske kvæde i blomst og masser af knopper, skriver Bente Glasdam, Faaborg. Foto: Bente Glasdam

Sidste vårvarsler - måske

Dermed sætter vi et foreløbigt punktum for den fynske indsamling af vårvarsler ... lige indtil vi beslutter noget andet.

I forbindelse med denne artikel kan I sen nogle af de seneste vårvarsler, Bagsidens læsere har sendt ind.

Og vores mailadresse er åben døgnet rundt for bagsideegnede tekster og billeder. Mail til: Bagsiden@fyens.dk. Alle bidrag, der bringes på tryk, honoreres med to bagsidekrus.

Jeg stødte lige på dette lille udsprungne ahorntræ i Bøgebjergskoven i dag, så nu må det være forår, skriver Grethe Bergholdt, Dalby. Foto: Grethe Bergholdt
Her under hækafklip er forårs-årstidens frugt ved at vise gode takter: rabarberspirerne lover godt til kompot, tærter og frugtgrød, skriver Jørgen C. Heidemann, Skt. Klemens. Foto: Jørgen C. Heidemann
Forglemmigej blomstrer normalt i april. Endnu en forårsbebuder i min have, skriver Gerda Bang, Odense. Foto: Gerda Bang
Sommerblomster på trappen 5. januar, skriver Kirsten Norup, Odense SØ. Foto: Kirsten Norup
Jeg fandt denne forårsbebuder ved Skrillinge Strand, skriver Holger Bjørnholt-Fink, Middelfart. Foto: Holger Bjørnholt-Fink
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Brandvæsenet måtte rykke ud: Brand i lade

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce