Annonce
Livsstil

Hvad gør humlen ved din øl?

Humle giver bitterhed og aroma til øl. Og det er ikke ligegyldigt, hvilken slags humle der kommer i øllen. Det har den danske ølbrygger-stjerne Mikkel Borg Bjergsø udforsket.

På de stadig færre danske værtshuse med brune borde og askebægre er den lokale pilsner stadig højt værdsat af stamkunderne. Den smager, som den altid har gjort. Den er pålideligheden selv. Tryghed.

I en Fakta lige overfor fylder danske mikrobryggeriers flasker flere hylder i øjenhøjde, og den lokale bryg er henvist til en anonym placering i kasser på en palle på gulvet.

For efter mere end 10 års voldsom udvikling i antallet af bryggerier i Danmark eksperimenteres der stadig med stor glæde blandt de danske ølbryggere, og næsten hvert år sætter de rekord i antallet af nye øl, som kommer på markedet. Og siden årtusindskiftet har Danmark fået flere internationalt kendte ølbryggere, som i den stadig lidt nørdede og parallelle verden af ølentusiaster nyder noget, der minder om rockstjernestatus. De brygger øl med kaffe, lakrids, chili, og hvad man ellers kan hælde i brygkarret.

Det er omtrent så langt fra en standardiseret dansk pilsner, som man kan komme, og hverken øllenes smag eller deres pris har store chancer blandt stamkunderne på værtshuset. Det kræver, groft sagt, for meget opmærksomhed at drikke den type øl, som ikke bare skal være kolde og lette at hælde ned.

Men mikrobryggerne eksperimenterer også med grundsubstanserne i øl - med humle som den store helt. Uden humle ingen IPA-øl. Bestil en india pale ale på en bar, og du viser, at du ikke bare drikker hvad som helst, og at du formentlig ved noget om øl. IPA har trukket et stort læs for mikrobryggerne - ikke mindst i deres behov for at adskille sig fra de store bryggeriers standardvarer.

Annonce
Mikkeller Single Hop IPA Centennial (USA), De Prouf Brouwerij, Belgien. Boxbeers.dk: 215 kroner for smagepakke med seks øl (6,9 procent) ####¤¤ Parfumeret med nogen sødme, men også svagt nellike- og karamelkrydret med en smule citrusskal. Bitterheden opleves som relativt høj, fulgt på vej af en pudsig, ikke ubehagelig sæbe-parfumeret smag. Fyldig og tydeligt mere rund smag end i Nelson-øllen. Lettere tilgængelig. Fire små stjerner.

Bitterhed og aroma

Det er de forskellige humlesorters bitterhed og udtalte aromaer af så forskellige ting som eksempelvis citrus, vingummi, græs, ost og solbær, der gør IPA til en øltype, folk elsker eller hader.

Humle indeholder blandt andet alfa- og beta-syrer. Det er bitterstoffer, der giver øllet den karakteristiske humlebitterhed, som typisk er ret mild i en hvedeøl, lidt tydeligere i en pilsner, kraftig i india pale ale og double india pale ale - og udtalt i imperial pale ale. Alfa-syrerne spiller den største rolle for udviklingen af bitterheden i øllet. Bitterheden måles i International Bittering Units (IBU), og de øl, vi har med i dagens test, har en IBU på 100. En pilsner ligger på omkring 35-45 IBU.

Foruden bitterhumle bruges også aromahumle - der har et højere indhold af humleolier - for at give øllet smag og parfumering.

Humlen koges sammen med urten (den flydende del af mæsken, som frembringes af varmt vand tilsat knust malt). Det er her, bitterstofferne afgives til urten. Kogningen er dog også hård ved humleolierne, så for at rette op på de mistede aromaer kan humlen tilsættes i etaper under kogning, eller der kan tilsættes ekstra humle i slutningen af kogningen eller under lagringen (det kaldes dry hopping - "tør-humling").

Hjemmebryggere diskuterer ivrigt på nettet, hvornår humlen skal tilsættes for at få den bedste bitterhed i øllen - og smag og behag er som bekendt forskellig. Men det giver om ikke andet en undskyldning for at brygge endnu en portion øl ...

Mikkeller Single Hop IPA Tomahawk (USA), De Prouf Brouwerij, Belgien Boxbeers.dk: 215 kroner for smagepakke med seks øl (6,9 procent) ###¤¤¤ Frugtig næse med hvide blomster, lidt grapeskal. Frisk i munden, bitterheden tager til i styrke, citrusskal og måske lidt bitre nødder. Lille antydning af malt. Et blomsterparfumeret svirp i eftersmagen. Tre stjerner.

Dansk humle slået af tyskernes

Da H.C. Andersen skrev om sit elskede Danmark, hvor oldtids kæmpegrave stod "mellem æblegård og humlehave", var humledyrkning stadig almindeligt i Danmark og især udbredt på det nordvestlige Fyn. Den danske humle var ikke den bedste, der fandtes, men den blev ikke mindst dyrket for at undgå udgifter til import af tysk humle. Men ved 1900-tallets begyndelse havde tyskernes humle udkonkurreret den danske, både på grund af en bedre kvalitet, og fordi det var blevet lettere at købe øl direkte fra et bryggeri, hvilket mindskede behovet for humle til hjemmebrygning på gårdene.

Siden har dansk humle spillet en marginal rolle, selv for mikrobryggerne. De har med glæde kastet sig over amerikansk humle, og Mikkel Borg Bjergsø - ejer af bryggeriet Mikkeller - er en af de bryggere, der har udforsket, hvad humlen betyder for en øl. Det har han gjort med "Single Hop Series", som består af indtil videre 15 øl, der alle er brygget på samme måde og har samme alkoholprocent (6,9), men er tilsat forskellige humler.

Den danske ølhjemmeside Boxbeers.dk sælger for tiden en smagepakke med seks af øllene fra Mikkellers "enkelt-humle-serie". Det er, forstås, øl for folk med særlig interesse for øl og humle - folk, som gerne betale ekstra for oplevelsen. Prisen på 215 kroner for de seks flasker a 33 cl svarer cirka til tilbudsprisen for 10 gange så mange almindelige pilsnere (to kasser) i et supermarked.

De seks humler i denne pakke er cascade, centennial, tomahawk (også kaldet columbus) og warrior (alle amerikanske), topaz (australsk) og nelson (New Zealand). De sætter forskellige aftryk på øllen. Cascade har for eksempel et relativt lavt indhold af alfa-syre, mens centennial tager et mere bittert greb om tungen og også har mere citruspræg i smagen. nelson er en humle udviklet i New Zealand, og den skulle angiveligt give en intens frugtig smag i retning af passionsfrugt. Det har jeg svært ved at finde i Mikkellers øl, der i min mund virker som den strammeste af de seks.

Jeg holder af IPA, men af en stil, der har mere frugtighed end den, man finder i disse seks øl fra Mikkeller. Jeg testede også øllene til mad - forskellige moderat krydrede, indiske retter - og her præsenterede de sig langt bedre (de havde da også været åbnet i godt et døgn). Karaktererne til de forskellige øl er givet for oplevelsen af øllene alene.

Mikkeller Single Hop IPA Topaz (Australien), De Prouf Brouwerij, Belgien. Boxbeers.dk: 215 kroner for smagepakke med seks øl (6,9 procent) ###¤¤¤ Blomster-parfumeret duft, et strejf af malt trænger igennem ledsaget af svag citrus. Dejlig duft. Relativt rund bitterhed i smagen som ikke føles så påtrængende som i fx Nelson. Bitterheden hænger længe i munden - det gør den generelt i disse øl. Kaffemørkhed i finalen. Tre stjerner.
Mikkeller Single Hop IPA Cascade (USA), De Prouf Brouwerij, Belgien. Boxbeers.dk: 215 kroner for smagepakke med seks øl (6,9 procent) ###¤¤¤ Duften en anelse "lysere" med mere sødme i retning af appelsinskal. Virker mindre bitter i smagen og også her mere frugtig og sødmefuld. Forekommer mindre tung end Tomahawk. Relativt let at drikke. Tre store stjerner.
Mikkeller Single Hop IPA Warrior (USA), De Prouf Brouwerij, Belgien. Boxbeers.dk: 215 kroner for smagepakke med seks øl (6,9 procent) ####¤¤ Kamilleblomst i duften og noget grapeskal sat over for et strejf af bolværk. I smagen er der en tydelig tone af stald, bitterheden opleves moderat til høj, men der er også rundhed og fyldighed i mundfornemmelsen af øllen og en næsten kødagtig bismag. Maltsmag trænger igennem, og i finalen viser sig klar citrusaroma. Spændende øl, som viser lidt flere facetter end de øvrige øl. Fire stjerner.
Mikkeller Single Hop IPA Nelson (New Zealand), De Prouf Brouwerij, Belgien. Boxbeers.dk: 215 kroner for smagepakke med seks øl (6,9 procent ###¤¤¤ Noget kålagtigt i duften. Nøddeskalsbitterhed, kål og hvidt grapekød i smagen. Den er mere ensporet bitter end de øvrige øl. Her er ingen svinkeærinder fra bitterhedens stramme sti. Tre små stjerner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce