Annonce
forside

Hva’ f..... er meningen med bandeord?!

Hva' f... er meningen med bandeord?

Sgu, fuck, fanden og for pokker! Mange af os krydrer flittigt vores sprog med bandeord, men hvorfor gør vi egentlig det?

Du kender det: Du slår lilletåen på et af benene på spisebordet, smerten er ulidelig og du kan mærke, at en strøm af bandeord er på vej til at vælte ud af munden:

- For fanden i helvede, det gjorde kraftedeme ondt. Nu kyler jeg snart det skide bord ud, råber du måske.

- Marianne Rathje, du er sprogforsker ved Dansk Sprognævn - hva’ f..... er meningen med bandeord?!

- Dem bruger vi, når vi forstærker et udsagn eller giver udtryk for nogle følelser eller holdninger. Bandeord kan fungere som en slags ventil eller et signal til omverdenen om, at man mener noget på en bestemt måde. Og at man i øvrigt også er lidt rå eller sej.

- Hvornår er et ord et bandeord?

- Det er et godt spørgsmål. Man kan sige, at før et ord kan gælde som et bandeord, skal det have en eller anden form for tabutilknytning. Det kan være religion eller det man kalder kroppens nedre funktioner, altså seksualitet og afføring og den slags. Det kan også være sygdomme, for eksempel ”kraftedeme”, hvor det er sygdommen kræft, der ligger til grund.

- Der er mange meninger om, hvornår noget er et bandeord. For nogen er religion et tabu, så derfor er udtryk som ”for satan”, ”for fanden” og ”gud” regnet som bandeord. Nogen mener, at tiden er løbet fra de udtryk, der har noget med gud at gøre, så den slags ord er ikke længere er blasfemiske, For eksempel mener nogen, at ”sgu” ikke længere er et bandeord, mens andre mener, at det er.

- Hvorfor bliver folk stødt over bandeord?

- Det er på grund af tabuerne. Vi har ikke så meget lyst til at blive mindet om, at vi har nogle kropsfunktioner, der minder om noget dyrisk. Og det er der nogen, der bliver mindet om, når man siger ”fuck” eller ”skide”. Andre får ikke de associationer, fordi de bare ser ordet som et bandeord, der ikke har noget med kropsfunktionerne at gøre.

- Er der forskel på, hvad unge og ældre synes er bandeord?

- Vi er faktisk i gang med at undersøge danskernes holdning til bandeord. Generelt synes de ældre i højere grad, at religiøse bandeord, ”gud”, ”satan” og ”helvede”, er grimmere, end de unge synes. Og sjovt nok synes de unge, at udtryk som ”fuck” og ”skide” mere er bandeord, end andre generationer gør.

- Opstår der nye bandeord?

- Nej, det gør der faktisk ikke, ikke rigtige bandeord i hvert fald. Der opstår hele tiden nye skældsord, for eksempel ”luder” eller ”bøsse”, men det er faktisk sjældent, at der kommer et nyt bandeord, der slår bredt igennem. De nyeste er ”fuck” og ”shit”, og de har 20-30 år på bagen

- Hvordan kan det være, at der ikke er så meget fornyelse?

- Det må du nok spørge om. Det ved jeg faktisk ikke. Mange af dem, vi bruger, har 300-500 år på bagen, for eksempel ”for fanden” og ”for satan”.

- De har vist sig at være levedygtige, måske fordi de er så grundlæggende. Der er sket et lille skred, så vi inden for de sidste 100 år har fået flere bandeord fra kroppens nedre funktioner, altså ”skide”, ”pisse”, ”fuck” og ”shit”. Der sker altså noget med bandeordene, men det går langsomt.

Annonce

- Sjovt nok synes de unge, at udtryk som "fuck" og "skide" mere er bandeord, end andre generationer gør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce