Annonce
Fødselsdag

Husmandssønnen, der blev professor i fysik, fylder 75

Professor emeritus, dr.scient. Jørn Märcher Hvam, Klampenborg, tidligere Odense, fylder 75 år søndag den 20. oktober.

Jørn M. Hvam er husmandssøn fra Midtjylland og blev student fra Th. Langs Skoler i Silkeborg i 1963, civilingeniør fra Danmarks Tekniske Højskole i 1969 og lic.techn. (ph.d.) i halvlederfysik sammesteds i 1971.

Året efter blev han ansat på Odense Universitet på det nyetablerede institut for fysik, først som seniorstipendiat og fra 1974 som lektor.

Det varede indtil 1993 kun afbrudt af ophold som gæsteforsker i flere perioder ved forskningslaboratorier i USA og Frankrig.

- Det var en udfordrende og spændende periode med opbygningen af undervisning og forskning i fysik først i barakkerne ved Odense Teknikum og senere i det nybyggede Campus, fortæller Hvam, der modtog Fyens Stiftstidenes Forskerpris i 1978 og forsvarede sin doktorafhandling ved Odense Universitet i 1984.

- Vi havde i den periode en række fremragende studerende, hvis senere indsats i det danske samfund jeg har fulgt med stor glæde.

Sammen med sin hustru Grete nød han den fynske natur i fulde drag, bl.a. med lange og regelmæssige cykelture overalt på Fyn og i det sydfynske øhav.

Der blev også tid til at spille tennis både sommer og vinter.

- Det var spændende også at følge den kulturelle udvikling i Odense i denne periode med udvikling i teater- og museumsliv samt etableringen af TV2, Brandts Klædefabrik og senere H.C Andersen Koncerthuset.

Jørn M. Hvam er i dag professor emeritus ved Institut for Fotonik, Danmarks Tekniske Universitet. /Bo

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce