Annonce
Nyborg

Husker du valget i 2017? Socialdemokratiet fik tæsk og Venstre fik magten

Der var ikke meget at grine af for Vibeke Ejlertsen (S), som her ses til et pressemøde dagen derpå sammen med valgets helt store vinder, Kenneth Muhs (V), og viceborgmester Carsten Kudsk (tidligere DF, nu De Lokalnationale). Arkivfoto: Lasse Hansen
Det gjorde rigtig av på Socialdemokratiet, som ved valget for fire år siden havde sat næsen op efter borgmesterposten. Sådan kom det ikke til at gå.

Nyborg: Man kunne se det malet i ansigtet på Vibeke Ejlertsen. Som Socialdemokratiets spidskandidat ved kommunalvalget i 2017 havde hun stået i første række i kampen om at genvinde borgmesterposten efter fire år med borgerligt styre.

På valgnatten stod det imidlertid klart, at den mission var slået fejl. Ikke nok med, at Kenneth Muhs (V) kunne beholde borgmesterkæden.

Takket været et stort personligt stemmetal på hele 5511 - eller hvad der svarer til 28 procent af de afgivne stemmer i Nyborg Kommune - var han med til at sikre Venstre absolut flertal i byrådet.

Annonce
Dit valg, logo, kommunalvalg, web

Til sammenligning fik Socialdemokratiet i Nyborg 5885 stemmer. I alt. En tilbagegang i forhold til valget i 2013 på lidt over otte procent.


Det var på forhånd ventet, at Venstre ville slå alle andre af banen i Ørbæk-området ved kommunalvalget. Det kom til at holde stik.

Fra artiklen


Nederlaget var totalt, og reaktionen udeblev da heller ikke.

Vibeke Ejlertsen havde på forhånd tilkendegivet, at hun havde ét skud i bøssen som spidskandidat, og kort tid efter valget begyndte kampen om, hvem der skulle være hendes afløser.

Et internt opgør, hvor Sonja Marie Jensen blev foretrukket af medlemmerne på bekostning af Martin Stenmann.

Det var på forhånd ventet, at Venstre ville slå alle andre af banen i Ørbæk-området ved kommunalvalget. Det kom til at holde stik.

Det største chok

Også i den nordlige del af kommunen fik Socialdemokraterne det mere end svært. Men det største chok kom, da man så tallene for Nyborg by.

Sådan fordelte de personlige stemmer sig

Top fem over personlige stemmer ved kommunalvalget i 2017 ser ud som følger:

1. Kenneth Muhs (V): 5511 stemmer

2. Vibeke Ejlertsen (S): 1321 stemmer

3. Sonja Marie Jensen (S): 637 stemmer

4. Carsten Kudsk (DF): 555 stemmer

5. Per Crone Jespersen (S): 525 stemmer

Som det ses, sneg der sig altså tre Socialdemokrater ind i top fem, uden at det fik afgørende betydning for valgets resultat. Her stod Venstre tilbage som den suveræne vinder med 47,4 procent af stemmerne, mens Socialdemokratiet på andenpladsen måtte "nøjes" med 30,4 procent af stemmerne.

Blandt de partier, som stillede op uden at opnår et mandat, var Radikale Venstre (1,2 procent), Det Konservative Folkeparti (1,5 procent), Nye Borgerlige (0,5 procent) og Enhedslisten (3,3 procent).

Fire år forinden blev netop Nyborg-resultaterne afgørende for, at Erik Christensen (S) alligevel løb med titlen som borgmester - lige indtil magten kort tid efter svingede tilbage i Venstres favør, da den daværende socialdemokrat Jan Reimer Christiansen valgte at skifte parti.

I 2017 var den socialdemokratiske bastion imidlertid brudt ned, og Venstre med Kenneth Muhs i spidsen stod tilbage som den suveræne vinder af valget.

Dansk Folkeparti undgik den helt store nedtur og fik to mandater, mens SF løb med et enkelt.

De de små partier, og særligt DF måtte til gengæld indse, at de ikke længere var tungen på vægtskålen, når der skulle forhandles store politiske aftaler på plads.

Som for eksempel den årlige budgetaftale, hvor den daværende DF'er, Carsten Kudsk, ellers havde haft succes med at sikre indrømmelser til fordel for især ældreområdet.

Det er dog siden langt overvejende lykkes Venstre at indgå brede forlig omkring den politiske kurs i Nyborg Kommune.

Med en væsentlig undtagelse, nemlig vedtagelsen af en ny lokalplan for Lynfrosten. Her endte byrådets suverænt største parti med at stå helt alene med sin opbakning til idéen om at omdanne stedet til såkaldte box-butikker i stil med Elgiganten og Bauhaus.

Derfor er det måske heller ikke så overraskende, at netop Lynfrosten igen kan blive et tema, når valgkampen for alvor går i gang til efteråret.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Nu får bilisterne en ny smutvej gennem Odense: S og DF skød forslag om bilfri plads ned

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Speedway

Endelig publikum til speedway i Fjelsted igen: Men festen blev spoleret af store tekniske problemer og et sløjt fynsk hjemmehold

Navne For abonnenter

50 år: Han er en af OB's største og nyder at hjælpe unge talenter på vej

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Odense

Søren gav penge til de små i lokalsamfundet: - Tusind tak - det betyder virkelig noget

Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Odense

Se video: Sankthans og D-A-D rykkede ind på havnen

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense For abonnenter

Kommentar: S og DFs nej til at lukke for smutvej i Odense er helt sort i en tid, hvor politikerne skal tænke grønt

Annonce