Annonce
Debat

Husk klima og miljø altid, i alle diskussioner

Annonce

Synspunkt: Krisen er over os alle og vi er alle sammen presset, uanset om man er ledig, funktionær, studerende eller en virksomhed. Og jeg må sige, at jeg er blevet helt tryllebundet af, hvor gode vi er til at passe på hinanden og bakke hinanden op. Men bare rolig til dig, der læser med, er dette ikke endnu et læserbrev i rækken, der beretter om, hvor gode vi er til at stå sammen i kriser. (Selv om vi er virkelig gode, og det gør mig virkelig stolt.)

Men ja vi er alle presset, og det får ofte diskussionen i Odense til at handle om pressede virksomheder, gågader hvor butikker står tomme, butikker i storcentre, som banker ruden ud af baglokalet for at få den sidste julehandel med osv. Men der mangler et element i de drøftelser, snakke og debatter vi har for tiden. Det er nemlig som om at klimaet og miljøet er fuldstændig glemt her, og det er meget problematisk.

I Odense er vi nemlig rigtig dygtige som by til at skabe en mere grøn fremtid. Selvfølgelig kan der gøres mere, og det kan gøres mere ambitiøst, men det ser virkeligt fornuftigt ud.

Men noget af det, vi i Odense har som et stort klimaproblem, er vores private forbrug. Og nu må du endelig ikke tro, at jeg skriver et læserbrev om, at jeg mener at kommunale ansatte skal ud på plejehjemmene og konfiskere den røde bøf eller noget. Det, jeg vil fokusere på, er, at vi med en fælles vilje kan gøre Odense til den grønneste by i Danmark.


Men det er altså dig derhjemme – fuldstændig ligesom med corona – der kan være en superhelt.


Ofte kan man se i avisen, at politikere poserer med gummistøvler, imens man ser seriøs ud i en drøftelse med en klog type, der har forstand på natur. Og det er da også vigtigt, at vi viser, at der er fokus på det. Men det er altså dig derhjemme – fuldstændig ligesom med corona – der kan være en superhelt. I denne her kamp er superheltegerningen, at du lader din diesel- eller benzinbil stå og hopper på cyklen, at du ikke køber nummer to bil, eller for den sags skyld nummer tre, når barnet skal til at studere ude på SDU. Ud over det sortér dit plastik og kør det på genbrugsstationen, spis lidt mindre kød (er man til det klassiske, kan man altså godt spise kartoffel-porresuppe en gang om ugen), køb julegaverne i genbrug, drop turen til Sydfrankrig – der er alligevel så håbløst varmt – og tag til Sydfyn i stedet, tag i genbrugsbutik for at købe dit tøj eller brug en af de mange apper, der er til det, og køb ikke den nye Iphone eller Samsung-super-duper-galakse-smart-telefon, men behold din gamle, til den vitterligt ikke kan mere. Jeg kunne blive ved. Men pointet er, at vi kan alle gøre en forskel, og det er nødvendigt.

Og nej du skal ikke nødvendigvis revolutionere din hverdag og kun spise mad, der er dyrket i baghaven, men vi skal gøre hvad vi kan. Og det er faktisk ikke altid så svært og besværligt, som det lyder. Det handler om rutiner og vaner.

Min bøn er, at vi husker klimaet og miljøet i alle vores diskussioner også her under coronakrisen. Vi står nemlig i en buldrende klima-, natur- og biodiversitetskrise, hvor der skal gøres noget nu. Og jeg tror, at vores fællesskab og vores samfundssind kan få os langt i forhold til klima-, miljø-, og biodiversitetskrisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Det lille hus får selskab på prærien

Kerteminde

Knud fra Revninge skal køre 248 kilometer for at blive vaccineret: - Heldigvis er min kone computernørd, ellers havde jeg aldrig fået en tid

Fyn

33.000 indkaldt på en gang: Kronisk syge fynboer kan få første Covid-19 vaccine stik i marts eller først i april

Annonce