Annonce
Nyborg

Huset der blev bygget to gange: Renovering efter bygge-skandale er næsten i mål

En murer fra Dreier & Co i gang med at mure en kæmpe gavl. Det er afslutningen af renoveringen af de kun fem år gamle ungdomsboliger på Frisengårdavej. Foto: Mogens Rasmussen.
Næsten nye ungdomsboliger på Frisengårdsvej er snart gennem stor renovering. Byggeriet blev en del af skandalen med MgO-pladerne.

Nyborg: Det er - heldigvis - ikke normalt, at boliger må gennem en stor renovering efter få års brug.

Men sådan er det gået med ungdomsboligerne på Frisengårdsvej, der er ejet af boligforeningen Holmegården.

Boligerne blev opført ved Butikstorvet nær Nyborg Gymnasium i 2014, og uheldigvis brugte man såkaldte MgO-plader til facadebeklædning under murstenene. Kort efter byggeriet var færdigt, blev byggebranchen i Danmark klar over, at MgO-plader ikke tåler det fugtige danske vejr, og at pladerne kan udskille en syre, der kan give alvorlige byggeskader.

- Vi kunne hurtigt se, at der opstod skader på ungdomsboligerne, fortæller driftschef Christian Nielsen, Holmegården.

Annonce

Skadefond betaler det meste

Byggeskadefonden blev kontaktet, og efter grundige målinger blev det besluttet, at murstenene på gavlene af bygningen skulle rives ned, MgO-pladerne fjernes, og derefter skulle det hele bygges op igen.

Det arbejde er i gang for tiden, og forleden var en enkelt murer fra Dreier & Co i gang med at mure nordgavlen op igen.

- Heldigvis betaler Byggeskadefonden 95 procent af udgifterne, og resten må vi tage fra vores dispositionsfond, siger Christians Nielsen, der ikke kan oplyse, hvad det har kostet at reparere ungdomsboligerne.

MgO-pladerne har udløst en større byggeskandale over hele landet, og masser af byggerier er havnet i samme situation som Holmegårdens ungdomsboliger.

Også Realdania kan tale med om problemerne med MgO-plader.

Fonden opførte en stribe såkaldte mini-CO2 huse ved Steensager i Nyborgs vestlige udkant for nogle år siden. Det ene hus hed "det vedligeholdelsesfrie hus", men desværre måtte man skille det fuldstændigt ad efter få år for at få fjernet MgO-pladerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Kerteminde For abonnenter

Gense hele borgermødet: Er byggeriet på Nordre Havnekaj en rigmands-ghetto eller en gave til byen?

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce