Annonce
Fyn

Husejere beskytter sig mod ubudne gæster: Boom i salg af rottespærrer

Kloakmester Mogens Kristensen fra FKS Slamson er her i gang med at installere en rottespærre hos familien Rasmussen. FKS Slamson monterer to-tre rotterspærrer om dagen. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Ovenpå en våd og mild vinter pibler rotterne frem over hele Fyn. Det har fået salget af rottespærrer til at eksplodere, melder det landsdækkende fynske kloakservicefirma FKS Slamson. En rottespærre lukker helt af for rotterne ud mod det store offentlige kloaknet.
Annonce

Får tanken om rotter i dit hjem det også til at løbe koldt ned ad ryggen på dig?

Det er ikke så mærkeligt. Det lille (store) skadedyr skal man ikke ønske sig i nærheden af sine fødevarer og sin bolig. Den kan smitte med mere 50 forskellige sygdomme og kan gøre alvorlig skade på din ejendom.

En af mulighederne for at undgå rotter er at få monteret en såkaldt rottespærre i kloakledningen i din brønd, så rotterne forhindres i at komme fra kloakken og op i dit hus.

Hos familien Rasmussen i Svendborg har man netop fået installeret en sådan rottespærre.

- Vi ved, at der er rigtig mange rotter i kloakken i Svendborg Kommune, og vi bor i et gammelt hus fra 1930'erne, hvor kloakkerne er ret dårlige. Jeg har kunne læse mig til, at der var ekstra mange rotter i år, så nu skulle der ske noget, fortæller Michael Rasmussen, der bor i huset med sin hustru og to voksne børn.

I Fyns største kommune, Odense, er antallet af rotteanmeldelser fordoblet i forhold til sidste år. Indtil videre har kommunen modtaget 587 anmeldelser af rotter, mens der i samme periode sidste år var 275 anmeldelser.

Og familien er ikke alene. Ifølge det landsdækkende fynske kloakservicefirma FKS Slamson sælger man langt flere rottespærrer end normalt.

- Normalt oplever vi en klar stigning i salget i vintermånederne, specielt januar og februar. Men i år ligger det 50 procent over normalen for december og januar, siger salgsansvarlig Henrik Tesgaard fra FKS Slamson.

Firmaet monterer omkring 15-20 rottespærrer om ugen. En rottespærre koster typisk 2.500-3.500 kroner inklusiv installation.

Rotter

  • Rotter er et uønsket skadedyr. Du har derfor pligt til at anmelde det til kommunen, hvis du har mistanke om rotter i eller omkring din bolig.
  • En enkelt rotte kan være bærer af op mod 55 sygdomme såsom salmonella, leverbetændelse og E. coli-bakterier, der kan smitte videre til mennesker.
  • Den mest frygtede er dog "leptospirose", også kaldet "rottesygen", som i sjældne tilfælde kan give alvorlige organskader og kan føre til dødsfald. Sygdommen toppede i 2017 med 23 smittede. Sidste år blev 12 smittet med sygdommen.
  • Rotter bærer også på lopper, tæger og mider.
  • Ud over smitterisikoen anretter rotter skader på bygninger og installationer med deres gnaven. Med deres store mejselformede fortænder kan de gnave sig igennem stort set alle materialer, som er mindre hårde end jern. Aluminium, zink, plast, kalksten og mursten - bare deres tænder kan få fat.

  • Desuden forårsager rotter store skader på vejnettet, hvor deres gangsystemer forårsager sætningsskader.

  • Har du mistanke om, at der er rotter på spil i nærheden af din bolig, kan du tjekke det ved at finde og se på ekskrementerne. Er det rotter, er de cirka 17 mm lange og seks mm tykke. Størrelsen kan dog variere afhængig af rottens alder og størrelse.

Kilder: Statens Serum Institut, Rotteangreb.dk

Annonce

Mest effektive hindring mod rotter

Familien Rasmussen er, ifølge Henrik Tesgaard, et typisk eksempel på, hvordan danskerne forskanser sig mod rotter i øjeblikket. Rottespærrerne er i dag af meget høj kvalitet og derved meget effektive, samtidig med at de er kommet ned i et prisleje, hvor alle kan være med. Det er en af de bedste investeringer, fordi rotter kan ødelægge et hjem fuldstændig.

- En rottespærre er den mest effektive hindring mod rotter i huse og ejendomme, fordi den lukker af for rotterne ud mod det store, offentlige kloaknet. Så selv om kloakken eller brønden inde på grunden måske er utæt, så kommer rotterne ikke ind i husene eller op i haverne, forklarer Henrik Tesgaard.

Han peger også på, at flere og flere forsikringsselskaber har fået øjnene op for, at det også er en god forretning for dem, hvis deres kunder beskytter deres hjem mod rotter og derved også omfattende ødelæggelser. Mange tilbyder rabat på husforsikringen, hvis man har installeret en rottespærre.

Mange private kloakker er i rigtig dårlig forfatning og har revner og brud. Hvis ikke husejerne får repareret de gamle kloakker eller sikrer sig mod rotter med en rottespærre, er der store chancer for, at rotterne kommer ind og ødelægger for store beløb.

- Cirka 30 procent af de steder, hvor vi installerer rottespærrer, vil husejerne også gerne have en TV-inspektion, så de har et overblik over tilstanden af deres kloakker. Hvis det viser sig, at der er skader, der skal udbedres, så er det typisk dækket af den skjulte rørskadeforsikring, siger Henrik Tesgaard.

En rottespærre placeres i kloakledningen i brønden. Den består af to klapper, der kun kan åbnes én vej. Det betyder, at vandet godt kan flyde ud, men rotterne kan ikke komme ind i kloaksystemet under eller ved huset.

En rottespærre er lavet af rustfrit stål og holder i minimum 15 år, hvis den bliver regelmæssigt vedligeholdt.

Er du i tvivl, om der er installeret en rottespærre i din brønd, kan du tjekke din brønd. Det er lovpligtigt at sætte et skilt i brønden, hvor rottespærren sidder, og grundejeren skal desuden have udleveret en installationsrapport fra den kloakmester, som monterer rottespærren.

Annonce

Se hvordan en rottespærre virker

Michael Rasmussen (th.) vil gerne undgå, at rotter kravler fra kloakken og ind i hans ejendom. Han har derfor hyret Mogens Kristensen fra FKS Slamson til at montere en rottespærre. Foto: Frederik Steen Nordhagen
En rottespærre er lavet af rustfrit stål, som rotten ikke kan gnave sig igennem. Den sikrer, at vandet kan strømme ud, men forhindrer rotten i at kravle fra kloakken og ind i huset. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke alle får samme service: Frisklavet ældremad på udvalgte plejecentre i Odense er i fare

Middelfart For abonnenter

Efter afsløring af smitteudbrud og bekymring hos møbelfabrik: Nu bliver alle medarbejdere tilbudt coronatest

Annonce