Annonce
Faaborg-Midtfyn

Husejer slår alarm: Forurenet vand løber direkte ud i vandløb

Carsten Henricksen kan rive toiletpapir op på sin græsplæne, når det har regnet, som det gjorde forleden. Foto: Bent Warncke
I 10 år har husejer Carsten Henricksen, Faaborg, forsøgt at få løst problemer med sin kloak

Faaborg: Forleden blev den nye legeplads i Hans Rasmussens have indviet, og der blev sat ørreder ud i Svanningebækken, som løber gennem området.

Kommunens biologer har nemlig observeret, at store havørreder faktisk går op i den lille bæk for at gyde. Men noget kunne tyde på, at det vand, de skal gyde i, knap er så rent, som man kunne ønske. I hvert fald ikke efter en regnbyge, som den kom natten til tirsdag.

Ifølge ejeren af Nyborgvej 70, Carsten Henricksen, ender en del af hans kloakvand nemlig i bækken, hver gang der kommer et kraftigt regnskyl.

- Det skete igen natten til tirsdag. Dækslet springer af, kloakken løber over, og vandet løber ud på græsplænen og videre ned i bækken, fortæller Carsten Henricksen og peger på noget af det toiletpapir, der ligger tilbage på græsplænen.

- Det sker hver gang, der er et kraftigt regnvejr. Kloakvandet løber ud Svanningebækken og videre ned i søen ved Moseparken. Det kan ikke være sundt, siger han.

Ifølge Carsten Henricksen har han igennem de seneste 10 år gentagne gange gjort FFV opmærksom på problemet, men uden held. I perioder har ham og hans kone nærmest været på fornavn med nogle af de ansatte i FFV.

- Vi har ringet rigtig mange gange, og FFV har også flere gange været ude og kigge på det, men der sker ikke rigtig noget, siger han.

Men det gør det så muligvis nu. I hvert fald har direktør for FFV, Christian Møller, nu bedt sine folk i spildevandsafdelingen om at gøre det ypperste for at løse problemet.

- Vi er udmærket klar over, at der er et problem dernede. Det er en brønd, hvor dækslet springer af, når der er rigtig meget regn. Vi har nogle overvejelser om, hvad vi gør specifikt med den adresse. Man kunne låse dækslet fast, så det ikke kan ryge af, men så sker der jo noget et andet sted, og overløb til plænen er alt andet lige bedre end overløb i huset, siger han.

Kan man ikke bare etablere en større brønd?

- En større brønd vil nok ikke løse problemet - i de ekstreme situationer vil den også blive overbelastet. De fleste steder kan man styre det med et kontrolleret overløb, og det vil typisk være næste rent regnvand, der løber ud. Men vi har nogle få steder i kommunen, som f.eks. på Nyborgvej 70, som er lidt mere komplicerede, forklarer Christian Møller.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce