Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hundetrænere i succes-problemer: Vil du passe en hvalp i seks måneder?

Catja Vernal (tv) og Tibbe Shamigo (th) er indehavere af virksomheden Team Servicehunden, der lige nu efterlyser foderværter til service-hvalpe. Foto: Ane Johansen
Broby-virksomhed har kæmpe succes med dens servicehunde til personer med psykiske og fysiske udfordringer. Så stor succes, at de har brug for mere hjælp til at passe alle hundene.

Nr. Broby: At der længe har været stor efterspørgsel på menneskets bedste ven, kan ikke være gået nogen snude forbi. Men særligt en bestemt type, med et helt specielt talent, er der i øjeblikket mangel på: Servicehunde.

Ved Team Servicehunden, der i hele Danmark forsøger at dække behovene for de ekstra omsorgsfulde hunde, er der i øjeblikket travlt i butikken. Så travlt, at på trods af at både Tibbe Shamigo og Catja Vernal, der er indehavere af forretningen, selv har hunde hjemme, at der bliver udstationeret hunde i Søbysøgård Fængsel, og at man allerede har hunde ude i såkaldte foderfamilier, så mangler der hjælpende hænder.

- Vi har fået så travlt, at vi har brug for flere familier til at opfostre hvalpe, fortæller Tibbe Shamigo.

Annonce

Derfor søger Broby-virksomheden lige nu fynske familier, der har mod på at have en hvalp boende i cirka seks måneder.

Den stigende efterspørgsel skyldes, at der ude i kommunerne er kommet flere bevillinger på servicehunde, og derfor kan flere, der ansøger om en firbenet hjælper, nu få bevilget en - hvilket har givet hvalpe-boom hos Team Servicehunden.

Trods erfaring knuses hjertet stadig

Tibbe Shamigo og hendes forretningspartner Catja Vernal har begge mange års erfaring med arbejdet med både hunde og psykisk sårbare personer.

Team Servicehunden

Team Servicehunden er en landsdækkende virksomhed med speciale i træning og udplacering af servicehunde. Kvinderne bag er Tibbe Shamigo og Catja Vernal, der i de sidste seks år har arbejdet professionelt med udplaceringen af servicehunde til børn, unge og voksne med fysiske og psykiske handicap.

Catja Vernal har, udover at have arbejdet med personer med psykiske udfordringer, 27 års erfaring med hunde, hvor blandt andet hvalpeinstruktør, lydighedstræning og uddannelse af servicehunde er at finde på CV’et.

Tibbe Shamigo har også erfaring med arbejdet med psykisk sårbare personer og arbejder i dag også med at lave dyreassisterede aktiviteter med børn med særlige behov. Hun har desuden i mere end 35 år arbejdet med hunde, og siden 2014 specifikt også med service- og hjælpehunde.

Team Servicehunden har erfaring med udplacering af servicehunde til personer med PTSD, angstlidelser, autisme, depression, aspergers, borderline og bevægelseshandicap.

Servicehunde fungerer som en støtte for sit menneske og er specialtrænede til at udføre særlige øvelser, som giver borgeren en tryghedsfølelse.

Men selvom hun har arbejdet med servicehunde i mange år, så er det stadig svært at give slip, hver gang en hvalp skal flytte hjemmefra:

- Jeg kommer til at få revet mit hjerte i stykker flere gange om året, og det er desværre ikke noget, man nogensinde vænner sig til, fortæller hun.

Alligevel så synes hun, at jobbet er givende og giver mening - for selvom det kan være svært at skulle sige farvel til hundene, så husker hun både sig selv og foderværterne, som hun kalder dem, på, at de firbenede venner trænes til et formål:

Den her hund kommer ud og kan give et andet menneske en enorm livskvalitet.

- Den her hund kommer ud og kan give et andet menneske en enorm livskvalitet. Den kommer ud til et menneske, som måske grundet psykiske udfordringer har siddet buret inde i sit hus i flere år og pludselig får mulighed for at kunne gå ud og gøre ting selv - får flere muligheder for et friere liv, fortæller Tibbe Shamigo.

Annonce

Man ringer bare

Risikoen for knuste hjerter er dog den eneste udgift, der er forbundet med at skulle være pleje-familie. Tibbe Shamigo fortæller, at man får dækket alle omkostninger, der skulle være forbundet med det at passe en hvalp, til den er klar til at flytte ind hos sin fremtidige faste ejer. Der er dog nogle krav, man skal leve op til, hvis man kunne tænke sig at opfostre en service-hvalp:

- Man skal ikke have fuldtidsarbejde, for det skal ikke være sådan, at hunden sidder i et bur hele dagen. Den skal selvfølgelig lære at være alene hjemme, men meningen er, at den skal være omkring og sammen med mennesker, fortæller Tibbe Shamigo.

Desuden er der nogle ting, som det forventes af værten, at hvalpen lærer, mens den er i pleje:

- Det vigtigste, som den skal lære, er: Øjenkontakt - at hunden hele tiden har lyst til at komme tilbage og se sit menneske i øjnene. Det næste er, at den kan gå pænt, både med og uden snor, og så at den kan komme, når der bliver kaldt, siger hun.

Team Servicehunden tilbyder foderværterne undervisning og hundetræning to gange om ugen, og der er også mulighed for at socialisere med andre værter på gåture i for eksempel Munke Mose i Odense, zoologisk have eller andet. Desuden bliver man tilknyttet en Facebookgruppe, og skulle der ellers opstå spørgsmål, er instruktørernes telefoner altid åbne.

Hvis man kunne tænke sig at blive fodervært, hvad gør man så?

- Så ringer man bare til os, og så tager vi en snak. Hvis vi tænker, at det lyder interessant, så kører vi ud og hilser på, fortæller Tibbe Shamigo.

- Lige nu mangler vi foderværter til fire eller fem - de kommer sådan løbende over de næste par måneder, de hvalpe. Men vi mangler stort set hele året, siger hun.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Kerteminde

Tina åbner klinik på sin landejendom: Nu mangler hun bare et behåret ben

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Navne

Fynske dødsfald

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Annonce