Annonce
Nyborg

Naboen kollapsede i opgangen: Hunden Thor fik gøet sin ejer op

Dygtig hund! Thor har en stor del af æren for, at hjælpen nåede frem til naboen i tide. Men mon ikke, han også sender en venlig tanke til hundens ejere. Blandt dem Lindy Kim Pedersen, der er tidligere brandinspektør i Nyborg Kommune. Foto: Kasper Riggelsen
Schweizisk hyrdehund fra Nyborg reagerede prompte på en ukendt lyd, da en nabo i sidste uge kollapsede i trappeopgangen. Hundens ejere ydede hjertemassage, og sammen fik de reddet mandens liv. Nu er Thor kåret som regional fynsk vinder af konkurrencen "Danmarks Dyrehelt 2019".

Nyborg: - Han er jo helt engelfarvet. Det er kun vingerne, der mangler.

Lotte Evers fra Agria Dyreforsikring er trådt indenfor hos familien Pedersen, Vestervoldgade i Nyborg, men hendes opmærksomhed er i første omgang rettet mod hunden Thor. Det er nemlig ikke kun farven på den schweiziske hyrdehund, der har noget særligt over sig.

Familiens firebenede ven kan også kalde sig regional fynsk vinder af konkurrencen "Danmarks Dyrehelt 2019" for sin ekstraordinære indsats i forbindelse med en episode tirsdag i sidste uge, der kunne have kostet menneskeliv.

31-årige Nikolaj Pedersen havde sat en vask over og havde lagt sig i sengen for at se fjernsyn, da han - helt uden at ville det - var faldet i søvn.

- Derfor havde jeg ikke fået Thor med ind i soveværelset. I stedet gik han rundt i huset og passede sig selv. Ved 23-tiden begyndte han at gø meget kraftigt, og det vækkede mig. Da jeg gik ud for at se, hvad der var galt, var min far allerede i gang med at give naboen hjertemassage i trappeopgangen. Så min egen rolle i det her er meget lille, fortæller han.

Nikolaj Pedersens far, Lindy Kim Pedersen, befandt sig også i sengen, da hunden begyndte at gø, men var ikke faldet i søvn.

- Jeg skynder mig hen til Thor, der stod ved døren, og åbner. I opgangen ligger vores nabo og tager sig til brystet. Han har ikke noget sprog, så han er svært at komme i kontakt med. Men jeg spørger ham, om jeg skal ringe 112, og det nikker han til. Mens jeg snakker med alarmcentralen, falder han ned ad trappen. Manden er bevidstløs og trækker ikke vejret. Derfor lægger jeg telefonen og giver ham hjertemassage. Efter lidt tid gylper han og hoster og begynder så at trække vejret igen. Men han er meget langt væk. Det fortæller jeg til alarmcentralen, der spørger, om der en hjertestarter i nærheden. Ja, svarer jeg, jeg har en inde i lejligheden. Så bliver der stille i den anden ende, fortæller han.

Annonce

Danmarks Dyrehelt

Bag konkurrencen "Danmarks Dyrehelt" står Agria Dyreforsikring. Konkurrencen er sat i verden for at hylde danske kæledyr for den glæde, de spreder i hverdagen, for deres trofasthed og for deres evne til at udføre ekstraordinære heltegerninger.

Mange af dyrene i konkurrencen er - ikke overraskende - hunde, katte og heste. Men der er også eksempler på dyr, man normalt ikke forbinder med en heltedåd. Blandt dem et jordegern og en vandrende pind.

Ifølge konsulent Lotte Evers hænger det sammen med, at dyr også har en vigtig social funktion, fordi de kan holde os mennesker ved selskab.

Vinderen af hele Danmarks Dyrehelt 2019 kåres i uge 44.

Held i uheld

Til naboens store held er Lindy Kim Pedersen ikke kun indehaver af en hjertestarter. Han lever også af at sælge dem og giver kursus i brugen af dem, ligesom han underviser i hjertemassage.

Da ambulancen ankommer cirka en halv time senere, er der nogenlunde styr på situationen, men episoden sætter hurtigt tankerne i gang hos Nikolaj Pedersen.

- Noget af det, der slog mig, var, hvordan små tilfældigheder kan få stor betydning. Havde jeg taget Thor med ind i soveværelset, som jeg plejer, er det ikke sikkert, at vi havde opdaget det mindste. Men fordi hunden går frit omkring i lejligheden, hører den en ukendt lyd og reagerer på det ved at gø højt. Normalt kan Thor være meget anmasende. Men det var som om, den var klar over situationens alvor, for da vi først var kommet op, holdt den sig tilbage, fortæller han.

Hunden kan se frem til en belønning i form af en stor bøf. Foruden naturligvis den godtepose, som Lotte Evers fra Agria har med sig under armen. Med titlen som regional vinder af "Danmarks Dyrehelt" følger også en check på 5000 kroner.

Pengene skal gå til et godt formål, og familien har allerede bestemt donere beløbet til Dyrenes Beskyttelse. Går Thor hele vejen, venter der yderligere en check på 20.000 kroner, fortæller konsulenten i forbindelse med sit besøg torsdag.

Thors dag.

Nikolaj Pedersen har haft hunden Thor, siden den var en lille hvalp. Idéen til at deltage i konkurrencen "Danmarks Dyrehelt 2019" fik han efter at have skrevet et opslag om episoden i en lukket gruppe på Facebook. I kommentarsporet opfordrede flere ham til at prøve lykken. Selv mener han, det er ganske fortjent, at Thor nu er kåret som regional vinder af konkurrencen. Foto: Kasper Riggelsen
Thor er en rigtig hyrdehund, der går meget op i at holde sammen på flokken. Og som elsker at lege. Yndlingslegetøjet er en stof-elg, der kan tåle en - til tider - lidt voldsom behandling. Foto: Kasper Riggelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce