Annonce
Kultur

Hundedage på Ærø

Arrangørparret Jacob Fuglsang og Gertrud Hjelm Kongshøj har travlt. Foruden at arrangere kunstfestivalen Ærø Dog Days, har de netop genåbnet restaurant Landbogaarden i Ærøskøbing. Samtidig driver de deres B&B fra "Hundehuset" i Nørregade. Boligen blev sat i stand, da de sidste år deltog i tv-serien Hotelkampen. Foto: Iben Friis Jensen

Den ærøske kunst- musik- litteratur- og madfestival, Ærø Dog Days, er klar med programmet for den kommende weekend, fredag og lørdag, 27. og 28. juli.

Selvfølgelig er der atter hotdogs-konkurrence, hundeudstilling og ildskulpturen, Burning Dog, der brændes af, mens alle på havnen synger "Himmelhunden". I år har kunstfestivalen Ærø Dog Days tilføjet en konkurrence i hundesvømning - for de tobenede.

For 27. og 28. juli er det tredje år, at det gamle skibsværft på Ærøskøbing Havn danner rammen om festivalen, der favner musik, litteratur, billedkunst, mad - og det tilbagevendende humoristiske hundetema.

Mottoet for festivalen er som vanligt: Bedre, sjovere og mere kærlig! Og mens deltagerne i 2016 måske troede, at festivalen var en slags engangs-knald, så blev de sidste år positivt overraskede over en større festival. På 3. år er arrangementet vokset endnu en tak - og planerne for 5. år er allerede i gang. Intentionen er at hyre det svenske indierockband, Bob Hund, hvis fankreds, Bobologisk Institut, har en afdeling på Ærø.

Idémanden bag Dog Festival, hundeelskeren Jacob Fuglsang, har de seneste to år haft sin uundværlige makker, soulmate og kæreste, Gertrud Hjelm Kongshøj, til at overtage mindst det halve af arbejdsbyrden i såvel planlægning som booking.

Annonce

Ærø Dog Days

Fredag:13: Film

15.30 Sambaworkshop og optog

18: Officiel åbning

18.15: Ærø viser

19.30: Hotdog konkurrence

20.15: Brainfood (forfattere læser op)

21.15: Gertz

22: O'Hara

23: Dans

Lørdag

12: Hundesvømning

14: Hundemaske-workshop

14.30 Yuki

15: Havfruekompagniet

16: Brainfood

17: Hundeudstilling

20: Brimheim

20.45: Irsk musik

21.30: Burning Dog

23.30: Dans

se hele programmet på www.aeroedogdays.dk

Forfatteren Lone Hørslev har sammensat et panel af forfattere, der læser op både fredag og lørdag under fællespunktet, Brainfood.

En kvindelig David Bowie

Gertrud, som også er vild med hunde, ikke mindst parrets egen kanelbrune Kanella, er desuden en central figur i musikprogrammet, hvor hun optræder under kunstnernavnet Gertz sammen med den allestedsnærværende percussionist, Nils Ørum.

- Vi spiller elektronisk musik live, som hun forklarer og giver en lille snas af sin fortolkning af Susanne Lanas ikoniske hit fra 1971, "Jeg skulle eje millioner, hvis tårer var guld".

Gertz sætter tempoet ned, og når hun siden bliver ledsaget af elektronisk musik og groovy afrikanske håndtrommer mener hun, at hun finder ind til kernen af den sorgfulde sang, som oprindelig blev skrevet af Agneta Fältskog.

- Repertoiret er en kombination af egne numre og f.eks. Cornelis Vreesvijk. Altså nye versioner af det kendte, som hun siger.

Gertruds alias Gertz' stemme er blevet sammenlignet med David Bowies, og det passer hende godt, at hun er røget i den androgyne kasse fremfor sammen med kvindestemmer som Bjørks og Beonces.

Samba og Drag

Ærø Dog Festival åbner fredag, når byens sambaorkester med dronning af Ærøskøbing, Lisbeth Pedersen, i spidsen byder tilrejsende kunstnere og gæster velkommen til øen og i inciterende latinamerikanske rytmer opfordrer til at slå sig løs i kreativitet i Det Gamle Skibværft på havnen, som til lejligheden viser kunst af Stine Hedegaard Andersen, dennes datter og Stol-på-Ærø-kunstneren Bente Johansens nye serie af modificerede hundeskulpturer.

Blandt dagens arrangementer er en film om asyldrengene fra Jacobsminde på Ærø, forfatteroplæsninger, "Brainfood", ved forfatterne Lone Hørslev, Thomas T. Bengtson, Line-Maria Lång og Morten Holm Andersen. Desuden de navnkundige Ærø-viser, som Kristian Humaidan (rapperen UFO) og organist, billedkunstner mmm. Karsten Hermansen, spiller sammen. Gertz featuring Nils Ørum, O'hara (Jeanette Albeck), som er multimusiker med en stemme som Sanne Salomonsens samt drag-queen Ramona Macho, der også er sanger(inde).

De varme hunde

I Hotdogs Spisekonkurrencen mangler Ærø Dog Days en seriøs udfordrer. For vinderen af de seneste to års konkurrencer, Eli Mikael Poulsen og hans indtag af ti pølser (uden brød) på kun tre minutter trænger til en modstander, der bare kan klare en halv pølse mere...

For at få pølserne til at glide bedre ned, har Jacob Fuglsangs far, kok Keld Fuglsang Mikkelsen, i år lovet at røre en aioli - en hvidløgsmayonnaise.

Lørdag starter med hundesvømning og en hundemaske-bemalingsshop.

Den lokale sanger Yuki Badino optræder, og Havfruekompagniet giver opvisning i havnen.

Hundeudstilling har de seneste år været så stor en succes, at arrangørerne, som også tæller Peter Kiær, har inddelt den i tre kategorier, så flere får chancen for at vinde: Cutie Pie (sødeste), Best in Show (bedste opførsel) og Social Awkvard (mærkelig opførsel). Desuden sørger Dyrlægerne på Ærø som sponsorer for, at der er smågaver til alle.

Ingen, især ikke hunde og hundeejere, skal gå skuffede fra Dog Festivalen, er Jacobs og Gertruds filosofi.

Dans til vi segner

Lørdag er også nordiske rytmer med Brimheim (Helene Heinesen), der repræsenterer den feminine nordiske urkraft, kunstneren Asmund Havsteen Mikkelsens brændende hundeskulptur og jam på scenen med Ramona Macho og Trine Trash, som runder festivalen af.

Festivalen slutter "når vi segner om på dansegulvet" lyder det samstemmende fra parret. For efter de annoncerede indslag fortsætter Jacob Fuglsang som DJ og spiller sine vinyler, til dansegulvet en gang ud på morgenen er rømmet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Annonce