Annonce
Odense

Hunde klar til besøg: Border collien Tank tog optagelsesprøven som besøgshund

Tank kunne stolt vise sit nye halstørklæde frem efter han var kommet perfekt igennem alle dagens prøvelser. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Hele lørdagen afholdt Trygfonden optagelsesprøver til besøgshundekorpset, der er en gruppe af hunde, der kommer rundt og besøger plejehjem og lignende for at skabe en masse glæde.
Annonce

ODENSE: Hvis man har været i nærheden af Kragsbjergvej lørdag og synes, at man har set et unormalt højt antal hunde, så er der en god forklaring.

Lørdag stoppede Trygfonden forbi hos Plejecenter Havebæk i Odense, for at se om Fyn havde nogen hunde, der var værdige til at blive en del af besøgshundekorpset.

En af dagens aspiranter var border collien Tank, der havde taget turen fra Fredericia for at komme til optagelsesprøve. Og det var en tur, der på sin vis har været planlagt i nogle år.

- Jeg havde en farmor, der døde af kræft. I hendes sidste tid, så jeg, hvor meget det gjorde for hende, når jeg havde Tank med på besøg. Til sidst talte hun faktisk mere med ham, end med os. Siden da har tanken spøget lidt hos mig, men tiden har ikke helt været der til det indtil nu, siger Sabine Gabrielsen, der er Tanks ejer.

Med Tanks rolige gemyt havde Sabine også stor tiltro til, at Tank nok kunne komme igennem prøverne. Der var dog en prøve, hun var lidt nervøs for inde hos adfærdskonsulent Irene Jarnved.

- Der er en prøve, der kan snyde lidt. Først får Tank en godbid, og efterfølgende bliver, der sat en anden frem, som han ikke må tage, medmindre jeg giver ham lov. Den frygter jeg lidt, fordi han jo er vant til ofte at få godbidder fra gæster, siger Sabine Gabrielsen.

Besøgshunde

Trygfonden har omkring 750 besøgshunde i hele Danmark - På Fyn var der inden lørdagens optagelsesprøver 46 besøgshunde.

Hundene besøger primært plejecentre rundt i landet. Omkring 800 plejecentre er med i besøgsordningen.

Omkring 70% af hundene, der tager til optagelsesprøve, består prøven.

Når hundenes adfærd bliver testet, skal de blandt andet bevise, at de kan lide kontakt med mennesker og ikke er nervøse omkring eksempelvis kørestole eller rolatorer.

De må ikke blive bange, hvis nogen taber noget eller larmer.

De skal tolerere, hvis nogen gør noget, der ikke er "høfligt" i hundesprog som eksempelvis at omfavne dem og alligevel være villige til at vende tilbage til personen.

Annonce

Ingen hvalpe

For at blive medlem af Trygfondens Besøgshunde skal en hund bestå en række prøver for at vise, at den er sund og rask, og at den er rolig og social nok til at besøge plejehjem med ældre, der eksempelvis kan være demente.

- Hunden skal gide at snakke med folk og ikke bare gå rundt og snuse og være nysgerrig. Den skal også være sund og rask og kunne tolerere uhøflig adfærd. Og den skal være mindst et år gammel. Men den skal også være moden og ude af hvalpefasen. Det er vigtigt, at den har lov til at være hvalp og ikke tvinges til at være rolig for at blive besøgshund. Plus, hvis der skulle ske noget ubehageligt på et besøg, så sætter det sig bare dybere i hunde, når de er hvalpe, siger Galina Plesner, projektchef i Trygfonden.

I forhold til modenhed var der ikke tvivl om, at Tank med sine otte år kunne accepteres. Hvis han skulle dumpe, skulle det være af andre grunde.

- Jeg er lidt nervøs for lægetjekket. Han har været ved dyrlæge for nylig og var helt rask, men man ved jo aldrig, om der kunne være dukket noget op, siger Sabine Gabrielsen.

Men Tank klarede sig igennem dyrlæge Pia Ammitzbøll Andersens tjek helt uden problemer, så turen gik dernæst videre til adfærdskonsulent Irene Jarnved.

Annonce

Nyeste medlem

Hos hundeadfærdskonsulent Irene Jarnved gik tingene også smertefrit. Tank havde intet imod at snakke og en rullende kørestol gav anledning til mere snusen end nervøsitet. Kram kunne man se på hans hale, at han ikke var fan af, men han accepterede det og luntede gladeligt tilbage til Irene efter.

- Det er helt fint, at man kan se, han ikke kan lide det. Det vigtige er, at han ikke reagerer. På et besøg er det ejerens opgave at hjælpe ham ud af den type situationer, forklarer Irene Jarnved.

Og prøven med godbidderne? Tank kiggede høfligt på godbidderne, men rørte dem aldrig.

- Han løsnede rigtigt meget op efter nogle minutter. Han er bestemt godkendt, siger Irene i hendes afsluttende bedømmelse.

Omkring klokken 16.40 var Tank klar til at gå hjem med sin nye uniform, et orange tørklæde, som han skal have på, når han er ude på besøg.

For at bestå besøgshundenes optagelsesprøve skal man igennem tre prøver. Først skal hunden være ved godt helbred. Så skal den bestå adfærdsprøverne og til sidst skal både hund og ejer igennem en kort samtale om det at være besøgshund. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Sabine Gabrielsen med sin hund Tank, efter de blev de nyeste medlemmer i Trygfondens Besøgshundekorps. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Tank bestod alle prøver med bravur. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Til sidst var Tank og Sabine Gabrielsen til samtale med Line Hindsgaul, hvor de blandt andet fik lidt praktisk info om deres fremtid som besøgshund. der var heldigvis også plads til et par high-fives og godbidder. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Under hele sundhedstjekket sad beboer Jørgen Singberg klar og underholdt Tank. Han havde også tøjdyrshunden Bella med sig i skødet. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Under adfærdsprøven skulle Tank vise, at han var rolig omkring larm og lidt uforudsigelige omstændigheder. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Projektleder Galina Plesner var en af de heldige ansatte, der fik lov til at hilse på en masse hunde i løbet af dagen, når hun holdt afsluttende samtaler med dem og deres ejer. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Lidt før klokken 17 kunne Tank, det nyeste medlem af besøgshundekorpset forlade plejecentret. Næste aspirant var 17 måneder gamle Müsli. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Trygfondens Besøgshunde har haft optagelsesprøver hele ugen. Odense var det femte stop på turen. Søndag stopper Trygfonden i Næstved, inden de slutter af i Brønshøj i næste uge. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Jørgen Singberg var et af plejehjemmet beboere, der nød at have besøg af så mange firbenede i løbet af dagen. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Kerteminde

At blive voksen

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Annonce