Annonce
Fyn

'Hun har sgu ikke tid til at pakke gaver ud' og toiletbesøg i utide: Dronningen står skarpt i erindringen hos Fyens Stiftstidendes læsere

Dronning Margrethes 25 års regentjubilæum i 1997 bragte hende bl.a. til Odense. Foto: Fyns Presse Foto
Fyens Stiftstidendes læserpanel, Baglandet, fortæller om de mest mindeværdige oplevelser med dronningen. Og de giver deres bud på, om hun skal abdicere eller ej.

Nytårstalerne, scenen på balkonen, da dronningen14. januar 1972 besteg tronen og de skønneste øjeblikke med Prins Henrik. Det er er nogle af de oplevelser, der står skarpest i erindringen hos medlemmerne af avisens læserpanel, Baglandet. Og så mener de fleste, at dronningen skal blive på tronen, så længe hun ønsker det, og så længe helbredet er godt.

Her er et udpluk af svarene på de tre spørgsmål, vi stillede til Baglandet. Der kom svar fra i alt 104 læsere.

1 Hvad er dit bedste minde om dronning Margrethe?

Dronning Margrethes første besøg på Fyn, efter hun var blevet regent, fandt sted i juni 1972. Her ses hun og prins Henrik ved ankomsten til Odense Havn, hvor de ledsages af den festklædte stiftamtmand Jacob Høirup. Foto: Fyns Presse Foto

At hun har formået at lave en institution omkring nytårstalen, det er fantastisk. Ung som gammel overværer talen, selv cateringfirmaer tilbyder små hapsere til talen.

Vagn Top, Brylle

Jeg fik i 1994 fortjenstmedaljen og var efterfølgende i audiens hos dronningen for at takke for medaljen. Jeg havde en papirkniv med som gave til majestæten, den var i forholdet 1:10 en tro kopi af et af de spyd, der prydede Broby Kommunes byvåben. Det blev fremstillet på den våbenfabrik, der i tidernes morgen lå i Brobyværk. Hun vidste ikke noget om dens eksistens, men takkede pænt for gaven. Jeg havde spurgt i forkontoret, om jeg måtte overrække dronningen en gave, og svaret var, "ja, men hun har sgu ikke tid til at pakke gaver ud."

Preben Overbeck, Nr. Broby

Det, jeg husker bedst, var en nytårstale for en hel del år siden (1984, red.), hvor dronningen på grund af de mange udefrakommende og de mere eller mindre negative holdninger fra befolkningen sagde. at vi skulle stoppe med vores negative og "dumsmarte bemærkninger". Jeg glemmer aldrig de ord - dumsmarte bemærkninger. Dem fik dronningen rettet i en senere nytårstale til, at alle dem, som kommer til Danmark udefra, bør lære at opføre sig som danske med de danske værdier og opførsel, som matcher den danske befolknings måde at leve på. Den udtalelse slettede de dumsmarte bemærkninger og min holdning til vores dronning blev med ét 100 procent positiv. Jeg er meget stolt af vores dronning, hun gav danskheden luft i en trængt tid.

Lars Egmose, Haastrup

Da jeg er født på dronningens seks års-fødselsdag (1946, red.), har jeg naturligvis et specielt forhold til majestæten. Jeg synes, hun gør det godt og repræsenterer Danmark glimrende.

Kjeld Hansen, Krogsbølle

Har kun set dronningen på tv, men minderne fra nytårstalerne gennem årene står stærkt. Ligeså sølvbryllupsdansen og vores stærke og sårbare dronning i kirken ved prinsens bisættelse og ved kirken, da han køres væk. Og så elsker jeg, når hun ler.

Anette Lykke Jensen, Odense

At vi børn gik til kanalen for at vinke og vifte med små dannebrogsflag, når dronningen og kongeskibet besøgte Odense.

Rene Danner Nielsen, Odense

Som forælder til et barn med handicap var det, da dronningen i sin seneste nytårstale talte for øget respekt, rummelighed og forståelse overfor denne gruppe af borgere.

Kris Kristensen, Odense

Mit bedste minde med dronningen er dybest set et “ikke-minde”. For godt 30 år siden skulle dronningen og prins Henrik besøge Bogense. Jeg, min mand og vore to yngste sønner på et og syv år tog derfor til Bogense for at se den kongelige familie ankomme med kongeskibet. Selvom mange andre havde fået den samme gode idé, var vi kommet i så god tid, at vi havde fået en plads i forreste række. Ventetiden var lang, men kongeskibet kom til tiden, og en chalup (mellemstor spejlgattet robåd, red.) blev sat i vandet for at fragte de kongelige det sidste stykke. Netop da meddelte den syvårige, at han skulle tisse, hvorfor jeg måtte ofre mig, og finde et sted, han kunne få klaret det. Da vi kom tilbage, var de kongelige selvfølgelig for længst borte! Historien bliver med jævne mellemrum taget op i vores familie, især når de ældre børn har trang til at genere deres royale mor.

Eva Haue, Odense

Jeg var soldat ved Den Kongelige Livgarde 1966-1967 og har “mødt” den daværende prinsesse, når vi gik vagt i haverne på Amalienborg Slot. Vi måtte ikke kontakte de kongelige. Var i øvrigt med til Margrethes og Henriks forlovelse i 1966 - på afstand. Vi var på øvelse på Lolland, og der var prins Ingolf med som reserveofficer. Jeg havde en radio, som prinsen åbenbart havde bemærket. Han kom og fortalte, at hans kusine (altså Margrethe) skulle forloves. I øvrigt havde han en pakke med seks øl, som vi kunne fejre begivenheden med. Og det blev selvfølgelig gjort.

Bent Ib Øllegaard Olsen, Søndersø

Da jeg var i audiens 15. juni 1998 for at takke for ridderkorset, sagde dronningen: "Talent alene gør det ikke, der skal uddannelse til". Jeg fik ridderkorset for mit engagement i folkeoplysningen - og det drejede vores samtale sig om. Jeg gav hende et fotografi af dannebrog, der stod ved indgangen til Odense Fagskole, da vi åbnede på Glasværket.

Karen Maigaard, Odense

Dronningen er meget udadvendt og stiller gerne op til alverdens begivenheder, åbninger, receptioner etc. Altid smilende og venlig. Meget åben og lukker gerne danskerne ind i sine boliger. Fantastisk repræsentant i udlandet for Danmark. Veltalende, intelligent og taler flere sprog.

Hans Alsted, Nyborg

Ved dronning Margrethes bryllup i 1967 lå mit skib i dok hos B&W. Jeg var som den eneste i besætningen ikke blevet afmønstret. Da man begyndte at affyre kanonerne på Batteriet Sixtus, og jeg fandt ud af, hvad der skete, besluttede jeg for mig at få stillet min nysgerrighed. Jeg sejlede med motorbåd over havnen til Toldboden og befandt mig kort tid efter ved Ankeret i Nyhavn. Her stod et kompagni marinesoldater med deres sabelbevæbnede officer. På hele ruten fra Holmens kirke til Amalienborg stod der æresvagter. To gange blev der givet "falsk alarm" fra dem, der holdt øje med de kongeliges tur fra kirken. Hver gang blev der kommanderet: "Alle ret!", og sablen blev hævet. Endelig skete der noget - først kom kongen og dronningen - og så kom brudeparret. Jublen ville ingen ende tage - ikke mindst fra de ungersvende, der sad i lysmasterne og i træerne.

Niels-Erik Hansen, Odense

2 Hvis du har mødt dronningen personligt, hvordan forløb mødet så?

I tidens løb har dronning Margrethe hilst på mange fynboer, og hun har besøgt de fleste større byer på øen. Her er hun på vej ind på virksomheden Nyborg Plast under et besøg i maj 1973, et års tid efter, hun var udråbt til dronning. Foto: Fyns Presse Foto

Det forløb ikke så godt. I forbindelse med det japanske kejserpars besøg i Danmark hjælper jeg til ved Compenius-orglet på Frederiksborg Slot. Den japanske ambassade har givet streng besked på, at der kun må kigges ind i noderne, når kejserinden og Hendes Majestæt Dronningen går forbi orglet. Musikken spiller og spiller. Der høres ingen trin af dronningen og kejserinden. På et tidspunkt drejer jeg hovedet til højre - og dér står dronningen. Hun nejer til mig - og hvad gør jeg: Drejer straks hovedet tilbage og stirrer ind i noderne. Og nej, jeg besvarer ikke hendes hilsen! De japanske ordrer fylder tankerne. I stedet for de danske værdier om almindelig høflighed. Det skylder jeg Hendes Majestæt Dronningen en undskyldning for.

Mettea Engelund, Vissenbjerg

Jeg har mødt dronningen personligt til en årsfest på SDU, hvor en veninde til min kærestes engelsklærer fra USA gerne ville hilse på dronningen. Med Jens Oddershedes medvirken lykkedes det.

Karen Maigaard, Odense

Jeg mødte kong Frederik, dronning Ingrid og prinsesse Margrethe, medens jeg var soldat på Kastellet, hvor jeg var chauffør for hærchefen O. Blixencrone Møller. Jeg hjalp dronningen ind i bilen efter en sammenkomst på Langelinie. Og prinsesse Margrethe hilste med en "tak for hjælpen soldat". Det var i 1970.

Henning Thorup, Aarup

Mine møder med dronningen har været en stor oplevelse. Hun er meget dygtig til at få en til at føle sig tilpas. Hun er meget vidende. Jeg har talt søværn med dronningen, der omtalte hendes fars oplevelser. Møder med dronningen er meget styret, og regler skal følges. Det giver respekt og værdighed.

Jacob Tjørntved Davidsen, Svendborg

Har mødt Dronningen på Odense Rådhus, da jeg arbejdede der. Men det var kun Prins Henrik, der hilste igen, da jeg sagde goddag.

Pia Pedersen, Odense

Jeg har mødt dronningen tæt på, men det opdagede hun ikke. Min mand og jeg var i Birkerød til landsstævne i folkedans, da et udendørsshow, hvor dronningen skulle være tilskuer, blev flyttet indenfor pga. uvejr. Vi skyndte os ind og fandt en plads, og da vi var blevet anbragt, så vi, at dronningen sad på sædet lige foran. Det var en oplevelse at sidde så tæt på. Vi kunne høre hvert et ord, hun sagde til sin sidedame. Det var virkelig en mærkelig følelse at kunne sidde så tæt på vores dronning.

Kirsten Mortensen, Munkebo

3 Hvad er din holdning til, om dronningen på et tidspunkt skal abdicere og overlade tronen til kronprins Frederik?

I juli 1994 blev der afholdt DGI Landsstævne i Svendborg, som fik besøg af dronnngen. I midten formanden for DGI, Leif Mikkelsen, og til højre prins Henrik. Foto: Fyns Presse Foto

Hun bliver bare til det sidste. Frederik skal nok klare det, ellers gør Mary.

Jan Steffensen, Odense

Hun skal holde ud så længe som muligt. Vi har behov for, at alle arbejder længere. Fint, at dronningen også her går foran og viser vejen.

Niels Jørgen Langkilde, Sandholts Lyndelse

Jeg synes bestemt, at hun skal abdicere her i årets løb, og overlade tronen til kronprins Frederik. Hun fortjener et godt otium, og hun kan jo nemt være ved kronprinsens side, hvis der er behov. Hun har jo så mange skønne interesser, så hun sætter sig ikke hen i et hjørne.

Dorete Hansen, Tommerup

På sin vis kan jeg godt se nogle rimelige argumenter for at abdicere, men omvendt synes jeg faktisk også, dronningen har ret i, at rollen som regent er en livsopgave, og at der ikke foreligger tradition for at gå af. Vores dronning er jo stadig fuldt ud i stand til at varetage opgaven på betryggende vis, og det virker fornuftigt løbende at lade kronprinsparret varetage f.eks. de mere fysisk krævende opgaver, der bl.a. indbefatter mere omfattende rejseaktivitet.

Kris Kristensen, Odense

Prins Henriks tragiske sidste år viser jo, hvor nødvendigt det kan være at træde tilbage. Hvis dronningen i den situation ikke selv ønsker at træde tilbage, står vi i en eksistentiel forfatningskrise. Og for at gøre det hele endnu værre, så har kronprinsen og hans rådgivere jo desværre vist, at de - i modsætning til dronningen - ikke evner at holde kongehuset fri af politisk og økonomisk indflydelse. Lad os håbe dronningen bliver meget gammel og er åndsfrisk til sin sidste dag.

Per  Hove Andreasen, Odense

Jeg er splittet. Hun skal gøre, som hun har det bedst med, men samtidig ønsker jeg for majestæten, at hun kunne få nogle gode år på pension, mens hun kan nyde sønnen som Danmarks nye konge. Han og familien vil blive højt elsket.

Rene Danner Nielsen, Odense

Dronningen skal kun gå af, hvis hun bliver uhelbredeligt syg og så svækket, at det ikke dur. I så fald er det helt og aldeles o.k., at hun abdicerer. Men jeg respekterer i særdeles høj grad dronningens ønske om at blive, til hun - med sine egne ord - "dratter af pinden."

Jørgen Hvilsted Nielsen, Middelfart

Hun er født dronning, og så abdicerer man ikke.

Vagn Top, Brylle

Du kan også blive medlem af Baglandet. Klik her.

Annonce
Odense For abonnenter

Hård kritik af byggeplaner bag Odense Banegård Center: - Useriøs tilgang til Odenses fremtid

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Skimmelsvamp konstateret på skole: Elever er flyttet ud af de ramte lokaler

Nyborg For abonnenter

Ny direktør skal skabe ro efter kaotisk forår på rådhuset: - Jeg tror, man har ledt efter en type som mig

Nyborg

Aldrig sket før: Nu kan du hilse på den berømte Google Street View-bil på Fyn

Assens

Restauranten på havnen gik fint, men: - Det giver ikke mening at genåbne, hvis vi ikke kan finde en kok

Første person i Danmark er testet positiv for abekopper

Fyn

Af krigen voksede et nyt venskab: Masha og Sofia vil hellere gå i dansk skole - Her bliver vi ikke skældt ud og skrevet i den sorte bog

Sport For abonnenter

Andreas Alm forsvarede Hans Christian Bernat, men målmands-polemikken kommer på skidt tidspunkt

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Odense

Gør et røverkøb: Bryggeri-gigant er brændt inde med drikkevarer - sælger sodavand og øl til spotpris

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Odense

Ny aftale på plads i Odense: Nyt opholdssted til socialt udsatte for 1,5 mio. kr.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Fyn kan blive Danmarks svar på Hollywood: Så meget har FilmFyn boostet det fynske filmmiljø

Kerteminde

Peter gav dem huset: Til efteråret vil Arne og Henning give de unge en fed mulighed

Annonce