Annonce
Odense

Hun giver hestene en grund til at leve

Janne Junker fik idéen til "Nyt Hesteliv" en dag, hvor hun var ude at handle. - Jeg stod nede i Netto og så på en af avisforsiderne, at en pony var død af sult. Og så væltede tankerne bare igennem mig, og jeg gik hjem og udtænkte hele konceptet, fortæller hun.

51-årige Janne Junker forvandler vanrøgtede og kasserede heste, og redder dem fra døden

Billedet af en vanrøgtet hest har ingen af os svært ved at kalde frem i bevidstheden. Det sidder lige bag nethinden, for vi har set det igen og igen på tv og i aviserne. Skelettet med den meget lange og uldne pels, hvis blik afslører hele historien om et liv i nød.

Men de færreste af os kender den modsatte historie. Fortællingen om de få ildsjæle, der har viet livet til heste, som er gået en krank skæbne i møde.

Janne Junker er en af dem.

Hun skiftede for et par år siden tilværelsen i Helsinge på Sjælland ud med en firelænget gård i Blommenslyst og åbnede et redningscenter for nogle af landets mange betrængte heste.

- Jeg kunne og kan stadig ikke bære, når folk ikke behandler deres hest ordentligt. Derfor besluttede jeg mig for, at jeg ville tage mig af heste, der bliver mishandlet, og heste, som bliver kasseret, fordi de enten har fået en skade eller er blevet gamle, fortæller den 51-årige sjællænder, som i går åbnede stalddørene for alle interesserede.

Annonce

Et unikt sted

Uden for gården omkranser de japanske kirsebærtræer græsmarken, hvor 23 heste boltrer sig på 12 hektar.

Anaconda er en af dem. Sommersolen spejler sig i hendes gyldenbrune pels, og det er tydeligt, at travhesten trives i det knæhøje, grønne græs.

Men sådan var det ikke, da den 10-årige hoppe i sin tid ankom til landstedet "Nyt Hesteliv" i Blommenslyst.

Hun var udsultet, havde det psykisk dårligt og trængte til en helt ny tilværelse.

Det fik hun - takket være Janne Junker - og Anaconda er i dag en af de heste, livredderen aldrig slipper af syne igen.

- Mit sted er unikt, fordi jeg aldrig giver afkald på de heste, som kommer hertil. Jeg følger dem resten af deres liv ved at besøge dem, hvor end de kommer hen efter opholdet her. Og de mest mishandlede beholder jeg selv, forklarer hun.

Nyt Hesteliv

Janne Junker købte i december 2005 den firelængede gård i Blommenslyst og døbte stedet "Nyt Hesteliv".

Siden har hun arbejdet mere end fuld tid for at redde nødstedte heste og give dem bedre velfærd. Hestene er enten blevet mishandlet eller kasseret af folk, fordi de har en skade eller er blevet for gamle til at ride på.

Det er muligt at adoptere en hestene uden selv at have forpligtelser i forhold til pasning. Man betaler 250 kroner i måneden og får løbende at vide, hvordan hesten har det på gården.

Man kan også blive medlem af foreningen "Nyt Hesteliv", som blev stiftet i februar i år. Det koster 300 kroner i måneden.

Yderligere info findes på www.nyt-hesteliv.dk

Koster mange penge

I baggrunden gør gårdens tre hunde, mens gråmissen nysgerrigt vimser rundt blandt de 20 besøgende, som netop har været til foredrag med hesteterapeuten Malene Kortsen. Hun er på besøg i anledning af åbent hus-arrangementet for at fortælle, hvordan vi mennesker bedst kommunikerer med hestene.

De mange biler i græskanten står i voldsom kontrast til landstedet, som emmer af idyl, og det står nærmest skrevet i gruset på gårdspladsen, hvad projektet har kostet i tid, kontanter og kræfter.

- Jeg har været nødt til at låne en hel masse penge for at kunne føre min idé ud i livet. Og rent økonomisk løber det slet ikke rundt endnu, fordi der er en hel masse udgifter forbundet med det, understreger Janne Junker, der dog ikke tvivler på, at redningscentret i Blommenslyst er alle pengene og al besvær værd.

- Der er så utroligt mange heste, som har det dårligt, og derfor gør det mig rigtig glad inden i, hver gang jeg oplever bitte små fremskridt med hestene. Det er meget berigende, og der er ingen tvivl om, at det her er blevet hele mit liv, pointerer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce