Annonce
Erhverv

Humlen skal brede sig på Fyn: Lokale råvarer skal gøre fynsk øl hipt

Tidligere var der masser af humlemarker - eller humlehaver - på Fyn. Men produktionen stoppede, og det har krævet mange års arbejde at skabe grundlaget for en renæssance. Arkivfoto: John Fredy

Et tæt samarbejde er vejen frem for de fynske mikrobryggerier, der ligesom resten af branchen kæmper med stort udbud af specialøl og pressede priser i detailhandlen.

Fyns 18 mikrobryggerier skal holde sammen, for sådan klarer hvert bryggeri sig bedst.

Det er filosofien i Foreningen Fynsk Bryggeri-samarbejde, som omfatter 18 små og lidt større mikrobryggerier på Fyn og omliggende øer.

- Vi arbejder sammen om at give hvert bryggeri bedre muligheder for at lave nogle helt særlige produkter, som kan adskille det fra andre, når det skal sælges, siger formand Michael Sandal.

Annonce

Lokalt økosystem

Han er ejer af bryggerierne Coisbo og Flakhaven, som går i samarbejde med Carlsbergs specalbryggeri Jacobsen om udvikling af nye øl. Og han håber, at samarbejdet kommer til at gavne hele klyngen af fynske mikrobryggerier.

- Vi vil skabe et lokalt økosystem her på Fyn. Vi skal lave lokalt gourmetøl, der er brygget på fynske råvarer og vi vil arbejde tæt sammen mellem lokale prdoucenter, uddannelsesinstitutioner, restaurationer og kulturliv, siger Michael Sandal.

Bryggeriernes forening har allerede fået etableret et malteri på Refsvindinge Bryggeri, så man kan brygge øl af byg, der både har vokset på fynsk jord og er blevet maltet på øen.

Annonce

Fynsk humle på vej ud på marken

Den har også arbejdet hårdt på at skabe en lokal produktion af humle, og fra 2018 skulle det blive muligt i et større omfang at brygge øl på fynsk humle.

Der brygges allerede enkelte øl på fynsk humle, men foreningens mål er en større produktion.

Starten på humleproduktionen sker i samarbejde med Forsøgsstation Årslev, Kold College, Syddansk Erhvervsskole, Erhvervsakademiet Lillebælt. Også Smagen af Fyn og Udvikling Fyn har været med i arbejdet.

Den første egentlige humlehave i samarbejdet skal ligge på Kold Colleges jord. Derefter er det meningen, at gartnere og landmænd skal stå for den egentlige produktion på basis af planter fra Kold College. Humlevarianterne er fynske sorter, der er fundet frem og udvalgt af Forsøgsstation Årslev sammen med producenterne.

- Når vi skal sælge vores øl og have en ordentlig pris for den, er det en stor fordel for det enkelte bryggeri, at vi kan markedsføre den som ægte fynsk brygget på fynske råvarer, siger Michael Sandal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Danmark

Nikotinposer betyder færre rygere

Odense

Truede med at sætte ild i betjente: 19-årig kvinde erkender at have sat ild i papir og plastikplanter i Plantorama

Annonce