Annonce
Fyn

Humlemagasinet kan det hele: Vildskab og ordentlighed i ét

Yndigt. Og fynsk når det er bedst. Her det lille bindingsværkshus i Landbohaven. Find en stol at sidde på og nyd blot at sidde og eksistere i den vidunderlige have i Harndrup. Foto: Mia Harm Madsen
I Harndrup ligger en have, som alle haveelskere bør besøge. Hvis ikke for at samle inspiration til egne bede, så for at få et kig på storheden og volumenen på det, der før var en kornmark. Og for at spise et stykke af egnens mest berømte lagkage.

Harndrup: Frodigheden vælter op af jorden på de 10 tønder land bag Humlemagasinet. Er man glad for haver, skal man nok overveje et smut til Harndrup, for her er der inspiration at finde. Eller ro på én af de mange bænke i en krog et stille sted. Her kan man nyde, sidde, suge til sig og se, hvad naturen kan byde på, når den er arrangeret på fineste vis.

Humlemagasinets haver er engelsk inspirerede, og der er omkring 100 frivillige og en fuldtidsansat gartner til at passe de mange bede, og kan man lide haver, er Humlemagasinet et besøg værd.

Akelejerne står ranke og strækker sig efter solen, mens hovederne knejser. Og selv om der er orden på sagerne i de mange bede, så får vildskaben alligevel lov at være her, for akelejerne lever deres eget liv her i Harndrup.

Som haveinteresseret er det nemt at ønske sig til England, Tyskland, Sverige, Frankrig. Alle mulige steder kan man finde fantastiske haver, men du behøver i virkeligheden ikke at tage længere væk end til Harndrup.

Den enorme have er delt op i 25 forskellige temaer, og det er svært ikke at blive lidt forelsket i det lille, røde bindingsværkshus, der står i "Landbohaven". De snorlige hække danner ramme om en lille køkkenhave, der på denne tørre dag nyder godt af den opsatte sprinkler.

Forårets tulipaner er ved at takke af, men sommerens flor står klar til at overtage, og man aner kæmpemargueritterne og georginerne vælte op af jorden og være klar til den kommende sæson, hvor mange blikke vil falde på dem.

Hver gang du kommer rundt om et hjørne, er der noget nyt at kigge på. Et godt sted at samle inspiration til sin egen have.

Lidt royal føler man sig, når man går op igennem alléen her. Foto: Mia Harm Madsen

Fra mark til have

Selv om det er tidligt på sommersæsonen, så strutter haven allerede af liv. Rundt omkring møder man nogle af de frivillige, der står med bagen i vejret for at luge.

Solen bager varmt ned på jorden, der før var kornmarker. Når man går rundt her, er det svært at forestille sig, at der for kun 20 år siden var marker her. Så meget jord, sten, planter og arbejdskraft er der blevet brugt her, at jorden må være uigenkendelig for dem, der kendte området førhen.

Annonce

Haver med royale rødder

De 10 tønder land er delt op i forskellige haver. Rosenhaven, Dronning Ingrids Have, rhododendronhaven, Prinsesse Maries Have. Hver have har sin historie, og flere af dem udspringer af en stærk interesse for de royale, som Humlemagasinets indehavere, Peder og Ole Pedersen, begge har.

Faktisk har caféen, som befinder sig i de private stuer hos Ole og Peder Pedersen en særlig kage på menuen: Prinsesse Marie-lagkage. Dem bliver der, på normalte sæsoner uden corona, lavet omkring 850 af. Kagen blev udviklet specielt til en udstilling om Prinsesse Marie, og den er blevet hængende siden da og er nærmest obligatorisk, hvis du besøger Humlemagasinet.

I haven er kanterne er stukket skarpt af. Buskene står sirligt, og bøgehækken danner en fascinerende kuppel, der lukker sig over den besøgende, når man går ind bag ved humlehaven med dens høje rafter, som humlen allerede slynger sig op ad.

Et besøg i haven i Harndrup er ikke kun føde til haveinteressen men også til øjnene, næsen, sjælen. Planternes magt er ikke til at tage fejl af.

Der er noget fascinerende og beroligende over den store have. En vildskab og en orden, som forenes på smuk vis, og som giver næring til livslysten. I hvert fald for denne besøgende, der ikke var i haven for hverken første eller sidste gang.

Enhver engelsk have med respekt for sig selv har en ruin. Og det har Humlemagasinets have selvfølgelig også. Her omkranset af sø og prægtige rhododendroner. Foto: Mia Harm Madsen
Fra åbne landskaber til mørke kroge. Overalt i Humlemagasinets haver finder du et nyt sted at udforske og gå på opdagelse. Foto: Mia Harm Madsen
Akelejerne får lov at leve deres eget liv i haverne, og de kickstarter sommersæsonen og fylder bedene ud med smukke farver, inden mange af stauderne for alvor tager fart. Foto: Mia Harm Madsen
Haverne passes blandt andet af omkring 100 frivillige. Her er to af dem i gang med at luge. Foto: Mia Harm Madsen
En fynsk have kan også rumme eksotiske elementer. Foto: Mia Harm Madsen
Du kan købe planter med hjem fra Humlemagasinets eget udsalg af både stauder og sommerblomster. Her kan du være heldig at finde arter, der er ret sjældne, og som måske oprindeligt stammer fra en slotshave. Hver plante har sin historie, og alle er håndlavet i eget drivhus. Foto: Mia Harm Madsen
Det er svært ikke at blive lidt forelsket i Fyn, når man kommer her til den fynske landbohave. Foto: Mia Harm Madsen
Der er masser af steder at tage et hvil. Som her i pavillonen for enden af den imponerende allé. Foto: Mia Harm Madsen
Salget af planter er guf for enhver haveelsker. Foto: Mia Harm Madsen
Her i de private stuer kan gæsterne nyde en kop kaffe og et stykke hjemmelavet Prinsesse Marie-lagkage. En lagkage, der er lavet i forbindelse med en udstilling om Prinsesse Marie, og kagen er sidenhen blevet et fast element på Humlemagasinet. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce