Annonce
Udland

Humanitær organisation: Fortjent hvis Thunberg får fredspris

Carlo Allegri/Reuters
Klimaaktivisten Greta Thunberg har fortjent Nobels fredspris, mener klimarådgiver. Klimaforsker er skeptisk.

Det vil være helt på sin plads og et skulderklap fra de voksne, hvis Greta Thunberg modtager Nobels fredspris.

Det mener John Nordbo, klimarådgiver i den humanitære organisation Care.

- Jeg synes, hun har fortjent det. Det er jo helt imponerende, hvad hun har stillet op til og stået model til, siger John Nordbo.

- Det vil være et signal fra det voksne samfund, om at unge menneskers vinkel, interesse og bekymring er værd at lytte til.

Nobelkomiteen offentliggør fredag formiddag modtageren af fredsprisen. Der er i alt 301 navne på årets liste, men bookmakerne har alle en favorit: 16-årige Greta Thunberg fra Sverige.

Hun er også John Nordbos favorit. Når han kigger på den vestlige del af verden, ser han ikke andre lige så oplagte kandidater til fredsprisen.

Det skyldes, at hun ifølge klimarådgiveren har formået at skabe stor opmærksomhed omkring klimakampen baseret på videnskab og fakta.

Det er ikke alle i den videnskabelige verden, der er enige i den påstand.

Klimaforsker Sebastian Mernild, der er direktør for det norske klimaforskningscenter Nansen Centeret, mener, at den 16-årige svenskers argumenter ikke altid er "rene i kanten".

- Hun trækker overskrifter, der er udokumenteret. Det er bekymrende og taler i modsat retning af, at hun udelukkende refererer til videnskaben, siger Sebastian Mernild.

Han peger på, at hun har tendens til at overdrive klimaproblemernes konsekvenser.

- Det med at Jorden eller menneskeheden går under, passer jo ikke. Det handler om klimatilpasning, ikke undergang, siger klimaforskeren.

Han mener, at Greta Thunberg med rette får anerkendelse for at sætte en stor bevægelse i gang og være frontløber for de unge.

Men om det vil være positivt, hvis svenskeren modtager Nobels fredspris, er han er mere skeptisk over for.

- Jeg håber ikke, at det vil betyde, at der kommer mere fokus på hendes udokumenterede videnskabelige påstande. Men at der kommer fokus på det saglige i debatten, og det at hun kan række ud til en stor ungdom, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce