Annonce
Kultur

Humøret var i bund efter lukning: Så fik portør og sygeplejerske ideen til et sygehuskor i Rudkøbing

Sygehuskoret er klar igen og vil senere fejre sine første 30 år. Koret øver i Borgerhuset i Rudkøbing. Foto: Michael Lorenzen
Sygehuskoret er kommet i gang igen - og formanden ser gerne nye medlemmer, men det er kun for kvinder.

RUDKØBING: Hun elsker at synge og kan med egne ord godt finde på at gøre det, når hun er i bad. Og hun begynder gerne dagen med en sang.

Lis Brigsted Hansen, Rudkøbing, der er tidligere barneplejerske og senere sygehjælper, har det ikke fra fremmede. Hun er født i Marstal, og hendes mor sørgede for, at barndomshjemmet var fuld af sang.

- Nu bor jeg alene, så det er godt at få opladt røsten på denne måde hver dag, fortæller Lis Brigsted Hansen. Hun er det eneste tilbageværende medlem af Sygehuskoret i Rudkøbing, som har været med lige fra starten. Koret blev oprettet i Rudkøbing i 1990. Det skete midt under en alvorlig krise.

Annonce

- Vi befandt os alle i et "sort hul". Daværende Fyns Amt havde netop besluttet at lukke skadestuen på Rudkøbing Sygehus, selv om vi var taget med et par busser ind foran amtsgården for at protestere, men altså uden at det ændrede på noget. Så for at holde humøret oppe foreslog afdelingssygeplejerske Bodil Lund og portør Flemming Neperus, at vi kunne oprette et sangkor, fortæller Lis Brigsted Hansen.

Koret voksede - andre faggruppe fik adgang

12 sygehusansatte deltog fra starten.

- Stort set alle forskellige faggrupper var med. Portører, læger, sygeplejersker og sygehjælpere. Så vidt jeg husker dog ingen sekretærer. Men vi favnede bredt, og vi øvede meget. Det var hver torsdag, nævner Lis Brigsted Hansen.

Lis Brigsted Hansen meldte sig med det samme, da Sygehuskoret blev dannet i sin tid. Hun elsker at synge og gør det hver dag. Foto: Michael Lorenzen

Selv benyttede hun sig af lejligheden til at gå på efterløn i 1998, hvor hun fyldte 60 år, men tilknytningen til Sygehuskoret har hun bevaret, og hun glæder sig hver gang.

I dag øver Sygehuskoret i Borgerhuset i Ahlefeldtsgade i Rudkøbing, men i starten var det i "Lillehallen", som den hed, på selve sygehuset. Det er der, hvor man i dag finder Langeland Kommunes borgerservice.

Koret voksede siden, og på et tidspunkt besluttede man sig for også at åbne for medlemskab fra andre faggrupper. Man behøvede altså ikke have nogen tilknytning til sygehuset, som i øvrigt også blev endegyldigt lukket i 2006, og som siden har rummet den samlede Langeland Kommunes rådhus.

Annonce

Slut med mænd

En anden ændring i mellemtiden er, at mænd ikke længere kan være med.

- Jeg kan ikke præcist huske, hvornår det skete. Der var på et tidspunkt kun én mand tilbage i Sygehuskoret, og da han så meldte fra, blev det besluttet, at vi skulle være et rent kvindekor. Mændene har jo så Sangkredsen her i Rudkøbing, siger Lis Brigsted Hansen.

Sygehuskoret er kommet i gang igen efter en lang pause på grund af coronapandemien. Man lagde for i torsdags, hvor der også skulle noget formelt på plads i form af en generalforsamling.

Lone Nordal akkompagnerer sangen på klaver. Hun er også kendt i andre musikalske sammenhænge her på Langeland.

Sygehuskorets formand er Kirsten Holme. Hun og hendes mand flyttede fra Vestbjerg lige nord for Aalborg til Langeland efter at være blevet pensioneret. Hun har selv arbejdet som folkeskolelærer i det nordjyske. Afgørende for at rykke her til egnen blev, at deres datter er læge i Svendborg og bor der med sin familie.

Kor og fællessang

Det kan være svært at få et overblik over, hvor meget korsang og fællessang, der findes på Langeland. Kigger man i foreningsvejviseren, er der tilbud om fællessang i Frivilligcentret i Rudkøbing, der er Rudkøbing Sangkreds og Sygehuskoret, men der er masser af andre tilbud, for eksempel skolekor, kirkekor og musikskolekor.

- Vi ville så ikke bo i selve Svendborg, men fandt i stedet noget på Langeland. Vi ville gerne involvere os i vores nye lokalområde. Der var en, som foreslog mig at tage med på kvindernes internationale kampdag. Det har ellers aldrig været mig, men jeg blev overtalt til at tage med det år den 8. marts for at møde nogle andre, fortæller Kirsten Holme.

Annonce

Kun for sangglædens skyld

Det har hun aldrig fortrudt, og for at gøre en lang historie kort kom hun så med i Sygehuskoret og står nu altså i spidsen for det.

Kirsten Holme appellerer til, at sangglade kvinder, som måske gerne vil være med i kor, melder sig. Og de må gerne være yngre end det nuværende gennemsnit blandt de 25 medlemmer, som ligger over de 65 år.

- Det her er udelukkende for hyggens skyld. Her er ingen stemmeprøve eller lignende. Man kommer bare, som man er. Vi tager godt nok ud for at synge, for eksempel på plejehjem, men det er højest seks gange om året, fortæller Kirsten Holme.

På den første øveeftermiddag kunne Sygehuskoret i øvrigt glæde sig over en gave. Nordea har sponsoreret 35 eksemplarer af den seneste udgave af Højskolesangbogen, så man er helt ajour med dette repertoire.

Kirsten Holme og hendes mand flyttede til Langeland, da de blev pensionister. Hun er i dag formand for Sygehuskoret. Foto: Michael Lorenzen

Hvad denne sæson byder på, ligger ikke helt fast, men på programmet står en kombineret udflugt og markering af 30-års jubilæet. Turen går til Nordlangeland, er det besluttet.

Annonce

Hold tingene adskilt

I den seneste tid har det været meget fremme i medierne, at fællessang har oplevet en stor fremgang, mens coronaen har sat sig præg på Danmark, lige som med alsangen under Anden Verdenskrig. Lektor Jens Johansen fra Musikvidenskabeligt Institut ved Århus Universitet, understreger, at man skal sørge for at holde begreberne fællessang og korsang adskilt.

- Det er fællessangen, der har oplevet en stor renæssance under nedlukningen, mens korsangen af indlysende årsager har haft det svært og har måttet ligge underdrejet så længe, efter min mening også længere end rimeligt. Det kan sagtens være, at nogen, som har sunget fællessang alene det seneste halvandet år, synes, at det har været så fin en oplevelse, at de gerne vil være med til at synge flerstemmigt og derfor opsøger et kor, siger Jens Johansen.

Vigtigst lige nu er dog at få korsangen op på det tidligere niveau, for den har haft det blændende i rigtigt mange år, indtil altså coranaen kom på tværs, påpeger han.

Jens Johansen etablerede koret "Vocal Line" i 1991 og er stadig korets dirigent og omdrejningspunkt. Han er også bestyrelsesmedlem i "Kor 72", Danmarks største sammenslutning af amatørkor med samlet over 10.000 medlemmer.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Troede aldrig hun blev rask: Efter halvandet år med corona-senfølger snører Mette igen løbeskoene

Odense For abonnenter

Windell og de ældre vinder mest med ny budgetaftale i Odense

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

We want it all... - Queen Machine fik Faaborg til at at rocke

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Country-kvintet talte frit fra leveren om sexisme: - Hvis ikke jeg knaldede med chefen, fik jeg ingen kontrakt

Navne For abonnenter

Egil fik dødsdommen i februar: Humøret og omsorgen for andre mistede han aldrig

OB

AaB straffede fynboerne på to hjørnespark: OB sendt hjem til dødbolds-træning

Annonce