Annonce
Nyborg

Huller i taget og råddent træ: Kirke renoveres for 18 millioner kroner

Håndværkerne er så småt gået i gang med renoveringen af kirken i Nyborg. Første lille del af det store projekt var at dække Maja Lisa Engelhardts glas-kunstværk i gavlvinduet til. Foto: Mogens Rasmussen.
Vor Frue kirke på Gamle Torv i Nyborg får nyt tag, og spiret skal have ny afstivning. Håndværkerne vil sætte deres præg på kirken i et års tid.

Nyborg: Folk, der har deres gang i Nyborg centrum, har måske allerede bemærket det: Der er ved at ske noget omkring Vor Frue Kirke på Gamle Torv.

Her er håndværkere er ved at forberede en stor renovering af kirkes ydre.

Der skal helt nyt tag på kirken, og så skal bunden af spiret have en renovering, der har været tiltrængt i flere årtier.

De to projekter koster hver ni millioner kroner, så det en renovering til i alt 18 millioner kroner, menighedsrådet har taget tilløb til og sparet op til gennem længere tid.

- Det er jo sådan, at når kirken bygger, kan man ikke bare gå i byggemarkedet og købe materialer. Her er tagsten ikke bare tagsten, siger menighedsrådets kirkeværge, Erik Sørensen.

Annonce

De bygger på kirken

Renoveringen af Nyborg Kirke styres af arkitekt Martin Jonø, fra firmaet C&W Arkitekter i Svendborg.

Faaborg Stillads bygger stilladserne.

Aage Pedersen & Søn, Frørup, har murerentreprisen.

Ellerup Tømrerforretning tager sig af tømrerarbejdet.

Kurt Hansen, Nyborg, er VVS'er på kirkebyggeriet.

Orkan gjorde skade

Erik Sørensen fortæller, at en tagrenovering har stået på ønskelisten siden december-orkanen i 1999.

- Orkanen gav taget sit banesår, men vi har klaret den takket være dygtige håndværkere, der har sørget for, at taget har været tæt, siger Erik Sørensen.

Fredningsmyndighederne er meget konservative, når det gælder kirkebyggerier. Men alligevel har Nyborg Kirke fået lov til at lave taget med moderne undertag.

Det betyder først og fremmest, at man undgår en dyr understrygning af taget, som ikke mindst er det, der koster penge på den lange bane, når det skal vedligeholdes.

Renoveringen af spirets træafstivning har Erik Sørensen et personligt forhold til.

- Jeg var som ung elektriker lidt involveret, da kirken i begyndelsen af 1970'erne opdagede råd i træværket i den underste del af spiret, siger Erik Sørensen.

- Problemet blev dengang klaret med en midlertidig afstivning, der har holdt det høje spir på plads, siger han.

I løbet af august vil håndværkerne fylde stadigt mere omkring kirken.

Men det gode ved projektet er, at kirken indvendigt ikke påvirkes af byggerierne. Den vil således fortsat være åben i byggeperioden, som ventes at strække sig over et års tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce