Annonce
forside

Hr. Møller bliver æresborger

En glad Hr. Møller indviede i august 1999 Maersk Training Centre i Rantzausminde.

HÆDER: Søfartsbyen Svendborg hædrer skibsrederen, der har gjort så meget for byen

SVENDBORG: - At udnævne mig til byens æresborger opfatter jeg som en stor og uventet ære.

Sådan lyder kommentaren spontant fra skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, 87 år, ved meddelelsen om, at han ved Svendborg byråds møde på mandag kan ventes udnævnt til æresborger i Svendborg.

Rederen tilføjer, at både rederiet, hans far og han selv altid har følt sig nært knyttet til Svendborg, hvor rederiet havde sin oprindelse.

- Personligt glæder jeg mig over den stadigt mere forretningsmæssige og personlige tilknytning til byen, tilføjer rederen ved udsigten til æresborgerskabet.

Det vil blive overrakt ved en sammenkomst i Svendborg tirsdag den 27. februar, og ved den lejlighed ventes også skibsrederen hustru, Emma Mc-Kinney Møller at deltage.

Kursen er sat

I Svendborg har tanken om at gøre dansk søfarts og dansk erhvervslivs absolutte førstemand til lokal æresborger været nævnt ved flere lejligheder.

Når det sker netop nu, skyldes det en kombination af en god idé - så vidt vides fra byens viceborgmester Povl Ullegård (V) - rederiets stærke rødder i søfartsbyen Svendborg og dets fortsatte engagement i byens moderne søfart, herunder de maritime skoler, der skal tilføre erhvervet nyt potentiale.

Dermed er kursen sat også for en maritim fremtid stærkt præget af de bedste traditioner og visioner, som knytter sig til initiativer under den syvtakkede stjerne.

Hvert år til Tåsinge

Idéen har på forhånd vundet tilslutning i byrådsgrupperne for Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale.

Alle ser de det som en fuldt fortjent hæder, fordi navnene A. P. Møller og Mærsk netop i Svendborg har en særlig klang - Svendborg var jo stedet, hvor Rederiet A. P. Møller blev grundlagt i 1904. Det skete ved stiftelsen af Dampskibsselskabet Svendborg A/S, som hvert eneste forår stadig holder sine generalforsamling på Sydfyn - nemlig i Mærskgården på Tåsinge, der er livsaften for mange af rederiets veltjente medarbejdere.

Her er Hr. Møller som formand altid til stede, hilser personligt både på mange aktionærer og gamle medarbejdere - og lægger i øvrigt sjældent skjul på sin glæde over igen at være på Sydfyn. Et besøg i rederiets oprindelige stambase, "Villa Anna" på Høje Bøgevej i Svendborg, knytter sig til forårsturen.

Mange Møller-mærker

Og glæden ved besøget er gensidig, for det er ikke tilfældigt, at Hr. Møller nu blive æresborger i den sydfynske hovedstad.

Ikke bare den skelsættende rederi-stiftelse i 1904 knytter nemlig rederiets navn og virke til søfartsbyen.

Initiativet er fulgt op ved talrige tiltag gennem tiderne, foruden ved opførelse og driften af Mærskgården også ved rederiets værkstedsskole, ved i en af værftets kriser at placere to slæbebåds-ordrer netop her, ved overrækkelse i 1992, da rådhusudvidelsen blev taget i brug, af den fornemme borgmesterkæde til daværende, nu afdøde borgmester Holger Rasmussen.

For et par år siden investeredes et halvt hundrede millioner i maritim uddannelse på Maersk Training Centre i Rantzausminde, og senest har rederiet spillet en afgørende og succesrig rolle ved dannelsen af SIMAC, det snævre samarbejde mellem byens maritime skoler, et initiativ, der har pustet nyt liv i Kogtved Søfartsskole men også været af stor betydning for navigations- og maskinmesterskole.

Fortjent påskønnelse

- At hædre Hr. Møller med en honorær udnævnelse til æresborger i Svendborg vil være en meget fortjent påskønnelse for Hr. Møllers store indsats som leder af den verdensomspændende rederikoncern, som har gjort navnet Svendborg kendt viden om, hedder det i indstillingen til udnævnelsen på byrådets mandags-møde.

Hr. Møller er på forhånd informeret om udnævnelsen, og i et svarbrev til kommunen har han meddelt, at udnævnelsen til æresborger vil blive modtaget "med tak, ærbødighed og veneration".

Annonce
Odense For abonnenter

Manuellas forskning om trafikstøj gav genlyd i hele verden: Forskeren fra en brasiliansk millionby fik et chok over roen i Skibhuskvarteret

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

1500 nysgerrige fik spændende kig ind i Nyt OUH: 500 meter lange gange og nyt storkøkken

Odense For abonnenter

Strid om udbrændt øjebæ: Tidligere kontorchef i hård kritik af By- og Kulturforvaltningen

Fyn

E20: Havareret hestetrailer skaber timelang kø på motorvejen

Kultur For abonnenter

Magisk punktum med Wainwright: Canadisk kraftværk sang Posten sønder og sammen

Sport

Mathias Gidsel atter tilbage på træningsbanen

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Kultur

Helt tæt på Kasper Eistrup til åbenhjertig talk: - Al kunst bunder i en bøn

Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Kerteminde For abonnenter

Bent var miljøbevidst, før det blev moderne: Hans nye maskine sprøjter med kokos, kartofler og majs

Sport For abonnenter

Fynsk cykel-chef om Chris Ankers død: Et kæmpechok - jeg er dybt berørt

Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Annonce