Annonce
Indland

Hpv-vaccine vinder frem igen: Flere piger bliver vaccineret

Helt nye tal fra Statens Serum Institut tyder på, at tvivlen om hpv-vaccinen kan være på retur. I dette forår er flere danske piger blevet vaccineret end i foråret 2016. Barbara Schultz fra Nyborg har været en af tvivlerne. Hun har to piger. Den ene lod hun vaccinere uden skrupler og med fuld tillid til sundhedsmyndighederne. Den anden pige blev først vaccineret efter meget store overejelser. Foto. Jens Wognsen.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at der i foråret 2017 blev hpv-vaccineret væsentligt flere piger end i foråret 2016.

Gennem de senere år er der både på Fyn og i resten af landet sket et drastisk fald i tilslutningen til det hpv-vaccinationsprogram, der tilbydes alle danske piger mellem 12 og 17 år.

På Fyn har kun 34 procent af piger født i 2003 fuldført det vaccinationsprogram, der kan forebygge 70 procent af alle tilfælde af den farlige livmoderhalskræft, der hvert år dræber 100 danske kvinder.

Læger, Kræftens Bekæmpelse og landets sundhedsmyndigheder har med dyb frustration og stor ængstelse fulgt det nærmest lodrette fald i tilslutningen til hpv-vaccinationerne, hvor Danmark nu er milevidt efter vaccinationsraterne i eksempelvis de øvrige nordiske lande.

Men nu kan der måske være bedre tider på vej. I hvert fald er der godt nyt i helt nye tal fra Statens Serum Institut, der ligger inde med data omkring hpv-vaccinationer i hele landet.

I marts, april og maj blev der givet cirka 4200 hpv-vacciner hver måned. Et væsentligt højere tal sammenlignet med de tilsvarende måneder i 2016, hvor der blev givet 2200 vacciner månedligt.

Der er således for pigerne i årgang 2003 og 2004 en stigende vaccinationstilslutning for den første hpv-vaccine svarende til cirka tre-fire procentpoint siden seneste opgørelse. En stigende andel af pigerne er ligeledes færdigvaccineret.

Dykket i hpv-vaccinationer

Gennem de senere år har langt færre forældre ladet deres piger få de hpv-vaccinationer, som gratis tilbydes til piger, når de er fyldt 12 år.Således er 74 procent af pigerne fra årgang 2000 på Fyn færdigvaccineret. Årgangen efter var tallet faldet til 69 procent. For årgang 2002 dykkede tilslutningen til 56 procent, og årgang 2003 af de fynske piger er nede på 34 procent.

I dette forår har Statens Serum Institut dog kunne registrere, at markant flere er blevet vaccineret i dette forår i forhold til foråret 2016.

Hpv er en virus, der kan angribe cellerne i livmoderhalsen og medføre celleforandringer, som kan udvikle sig til kræft. Fire ud af 10 danskere er smittet med hpv.

Danmark har den højeste forekomst af livmoderhalskræft og den laveste tilslutning til vaccinationsprogrammet. Hvert år dør 100 danske kvinder af livmoderhalskræft.

Et fuldført hpv-vaccinationsprogram forebygger 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

FN's sundhedsorganisation WHO anbefaler hpv-vaccination, og vaccinen tilbydes piger i stort set alle lande i Europa.

Skuden er vendt

Afdelingslæge Palle Valentiner-Branth fra Statens Serum Institut ser meget positivt på den seneste udvikling.

- Skuden kan være vendt. Ingen tvivl om det, siger afdelingslægen.

Det er ikke kun de seneste tal for de gennemførte hpv-vaccinationer, der er med til at fordre optimismen hos Palle Valentiner-Branth.

- For vi hører også fra de praktiserende læger, at der rundt om i landet for øjeblikket er en stor interesse for at få pigerne vaccineret.

I sidste måned satte blandt andet Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen gang i en landsdækkende kampagne, der skal få vaccinationsraten i vejret. Palle Valentiner-Branth mener, det er for tidligt at konkludere på, om kampagnen har haft indvirkning på de seneste tal, der blandt andet rummer vaccinationer givet i maj.

Palle Valentiner-Branth slår dog fast, at der fortsat ligger et meget stor arbejde foran læger og sundhedsmyndigheder, selv om den aktuelle tendens er positiv.

- Vi er fortsat i en hpv-krise. Vi ligger langt under den tilslutning, som vi burde have. Der er langt op til eksempelvis Norge og Sverige, konstaterer afdelingslægen.

I Norge er 84 procent af piger født i 2003 færdigvaccineret. I Sverige er tallet for den tilsvarende gruppe 73 procent. I Danmark er tallet 29 procent, og Fyn altså lidt højere med 34 procent af pigerne i årgang 2003 færdigvaccineret.

Annonce

Ny beregningsmodel

Statens Serum Institut har for ganske nylig indført en ny beregningsmodel for opgørelse af færdigvaccinerede piger. Den nye model blev indført, da det stod klart for sundhedsmyndighederne, at en række piger reelt var færdigvaccineret uden at være defineret som sådan i den daværende beregningsmodel.

Det er baggrunden for, at Fyens Stiftstidende og andre medier i løbet af foråret - med afsæt i tal fra Statens Serum Institut - har kunne oplyse, at kun 17 procent af de danske piger i årgang 2003 var færdigvaccineret. Opgjort efter den nye model er tallet altså 29 procent for Danmark og 34 procent for de fynske piger i årgang 2003.

Men den nye beregningsmetode har dog ingen indvirkning på antallet af vacciner, der bliver givet. Dermed er der tale om en helt reel øget tilslutning, når der i foråret 2017 i Danmark blev givet 4200 hpv-vacciner hver måned mod 2200 vacciner månedligt i foråret 2016.

Annonce

Debat om bivirkninger

Det meget store fald i tilslutningen til hpv-vaccinationsprogrammet er sket samtidig med, at der har været en voldsom debat om mulige bivirkninger. Ikke mindst en tv-dokumentar på TV2 satte gang i diskussionerne. Blandt de mange, der blev i tvivl om hpv-vaccination af datteren var det rigtige, var Barbara Schultz fra Nyborg.

- Det var på forsiderne rundt omkring. Det var allevegne, og det var kun de negative historier. Jeg ville ønske, jeg ikke havde hørt om alt det der, så havde jeg bare fulgt Sundhedsstyrelsens anbefaling. Men jeg kan ikke klandre andre end mig selv. Jeg vil ikke pege fingre af de forældre, der fik mig til at tvivle. Tvivlen kom fra mig selv, og det var det valg, jeg traf, sagde Barbara Schultz for nylig til Fyens Stiftstidende.

Efter lang tids overvejelse nåede familien dog frem til, at også deres yngste datter i lighed med den ældste skulle vaccineres mod hpv. Datteren fik sin første vaccine tidligere på året og skal have færdiggjort sit vaccinationsprogram inden længe.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Odense

Stor kloakregning på vej til borgere i Lumby og Seden: Nyt kloaksystem skal forhindre oversvømmede kældre og rotter

Odense

Byens butikker slipper for skilteregning, men får løftet pegefinger fra rådmand: - Der skal strammes lidt op

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Annonce