Annonce
Nyborg

Hov - hvor blev det store testcenter i Nyborg af?

P-pladsen bag Nyborg-hallerne står gabende tom. Her skulle det nye corona-testcenter ligge med mulighed for at teste op til 1000 personer. Om dagen. Foto: Kasper Riggelsen
Tidligere på måneden kunne Fyens Stiftstidende fortælle, at sundhedsmyndighederne vil oprette et 2500 kvadratmeter stort testcenter for coronavirus bag Nyborghallerne. Og at det ville ske i løbet af få dage. Pladsen står imidlertid stadig tom. Følg med, når avisen jagter et svar.

Nyborg: Efter nyheden om, at Nyborg bliver hjemsted for en af i alt fem fynske testcentre for coronavirus, er der sikkert mange nyborgensere, som har kastet et ekstra blik på p-pladsen bag Nyborghallerne.

Det er var nemlig den placering - tæt på det lokale sygehus - som Nyborg Kommune fandt frem til i samarbejde med Fyns Politi.

Men siden har man kunnet spejde langt. Både efter selve det 2500 kvadratmeter store center og de tusinder af fynboer, som efter planen skulle testes her.

En af dem, der spændt venter på nyt i sagen, er formanden for det kommunale kriseberedskab, kommunaldirektør Lars Svenningsen.

- Vi er blevet bedt om at finde en lokalitet. Og vi har fået et nik til, at det var et fint sted. Siden har vi intet hørt, så jeg ved ikke mere om den sag. Men du kan prøve at henvende dig til Styrelsen for Patientsikkerhed, siger han.

Det bliver startskuddet til jagten på en myndighedsperson, der kan svare på en række helt enkle spørgsmål så som: Kommer der overhovedet et testcenter i Nyborg? Og hvis ja, hvornår sker det så?

Det skal dog hurtigt vise sig at være mere indviklet end som så at fuldende denne mission.

Overfor Fyens Stiftstidende gør Andreas Schultz fra Styrelsen for Patientsikkerheds presseafdeling det nemlig klart, at man ikke er tovholder på sagen.

- Jeg ved godt, at det ellers er det, der er blevet meldt ud for en uge eller to siden. Men det er altså ikke tilfældet. Du skal i stedet tale med Statens Serum Institut, som er dem, der har hele teststrategien, fortæller han.

Som sagt, så gjort. Hos Statens Serum Institut er der dog heller ikke meget hjælp at hente.

- Det er sjovt, at de henviser til os. Men det er hverken seruminstituttet eller Styrelsen for Patientsikkerhed, der træffer beslutninger, når det handler om placering af testcentre. Den ligger i stedet hos enten regionerne eller Rigspolitiet. Vi sad nemlig til møde med den i sidste uge, hvor vi lige præcis talte om det her. Jeg håber virkelig ikke, at de sender dig tilbage til os, for så er der virkelig ikke styr på det, lyder det fra pressekontakt i Statens Seruminstitut, Michael Madsen.

Vi er blevet bedt om at finde en lokalitet. Og vi har fået et nik til, at det var et fint sted. Siden har vi intet hørt.

Lars Svenningsen, kommunaldirektør og formand for det lokale kriseberedskab i Nyborg Kommune

Annonce

Hus forbi

Således opmuntret fortsætter jagten. Efter et smut forbi Danske Regioner er turen kommet til Regions Syddanmark.

Også regionens presserådgiver, Carsten Bruun, må imidlertid melde hus forbi.

- Jeg kan ikke hjælpe dig. I Region Syddanmark koncentrerer vi os om det såkaldte sygespor. Det vil sige de teststeder, hvor folk kan henvende sig efter at være blevet henvist af en læge. Som jeg forstår det, er meningen med de nye testcentre, at man kan møde op, hvis man selv føler, man har symptomer. Vel at mærke uden en henvisning fra lægen. Men det er bare spekulationer fra min side, for det er ikke noget, vi er med til at få op at stå, fortæller han.

- Hvem gør så?

- Det er et godt spørgsmål. Vi har blandt andet talt med Rigspolitiet, som har oprettet en særlig tastkforce. Så det er mit bedste bud, tilføjer han.

Hos Rigspolitiet er det ikke muligh at få et interview. I stedet bliver vi bedt om at sende en mail med spørgsmål, som man vil besvare hurtigst muligt.

Dagen efter tikker det skriftlige og meget kortfattede svar ind fra kommunikationsdirektør i Rigspolitiet, Anders Frandsen:

"I et stabsudvalg under NOST (den nationale operative stab, red.) arbejdes der med vareforsyningssikkerhed af kritiske produkter. Det omfatter bl.a. værnemidler og tests. I den forbindelse er der selvsagt en forberedelsesfase, hvor der vil være overvejelse af forskellige scenarier, kapacitetsbehov m.v., men selve beslutningen om, hvem der skal testes, udarbejdes i regi af sundhedsmyndighederne. NOST kan efterfølgende i det omfang, der er behov, understøtte den valgte strategi".

Lidt mere hjælp at hente er der hos Abjørn Høj Larsen fra Fyns Politi. Han kan således fortælle, at der endnu ikke er truffet beslutning, om testcentrene, heriblandt det i Nyborg, bliver til noget.

- Jeg troede først, det var Styrelsen for Patientsikkerhed, der træffer beslutningen. Men så vidt jeg ved, ligger den nu hos Sundhedstyrelsen, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce