Annonce
Middelfart

Hov, hvad er det? Derfor flyder døde søstjerner og krabber på strandene

Naturvejleder ved Naturpark Lillebælt Annette Weiss fortæller, at hun aldrig har set så mange søstjerner i Lillebælt som i år. Foto: Peter Andersen
Har du også set, at der er mange døde søstjerner på strandene? Det har muligvis en helt naturlig forklaring, som naturvejleder kommer med her.

Middelfart: Hov, hvad er det?

Naturvejleder ved Naturpark Lillebælt Annette Weiss fortæller, at hun aldrig har set så mange søstjerner i Lillebælt som i år. Foto: Peter Andersen

Hvis du har været en tur forbi Lillebælts kyst inden for de seneste måneder, har du måske bemærket, at mange døde søstjerner og krabber har fundet vej til land. Det har læser Bo Kastrup i hvert fald, og han undrer sig over, hvad det skyldes.

Den undren har han henvendt sig til avisen med, og han er heller ikke alene med den. I april skrev Dorthe Hansen ligeledes i Middelfart-gruppen på Facebook med samme observation og spørgsmål: Hvad sker der med søstjernerne?

Annonce

Vi har snakket med naturvejleder ved Naturpark Lillebælt Annette Weiss om fænomenet. Hun bekræfter, at borgernes observationer er gode nok, og at der rent faktisk har været usædvanligt mange søstjerner i Lillebælt i år.

- Der har været en kæmpe opblomstring af søstjerner i år, siger hun og tilføjer:

- I det tidlige forår så vi flere søstjerner, end jeg nogensinde har set i Lillebælt.

Det er naturvejlederens bud, at det er dele af disse store mængder søstjerner, der nu er blevet taget af strømmen og er skyllet op på land. Her kan de ikke overleve, da de ikke selv har mulighed for at kravle tilbage i vandet. Derfor dør de langs kysten.

Annette Weiss understreger, at fænomenet ikke er nyt i år. Det sker ofte, men:

- Det, der er usædvanligt i år, er, at der er så mange af dem, siger naturvejlederen, der selv dykker i Lillebælt og har oplevet, at store områder af havbunden har været helt dækket af søstjernerne.

Ekstrem muslingeyngel gav mad

Men hvorfor er der så mange søstjerner i år?

Annette Weiss kan ikke komme med en endegyldig forklaring på fænomenet. Der er mange faktorer, der kan spille ind, understreger hun. Men hvis hun skulle gætte, så kobler hun det sammen med en anden opblomstring under havets overflade, nemlig af blåmuslinger.

I 2020 var der en ekstrem muslingeyngel - og ikke bare i Lillebælt. Fænomenet kunne opleves flere steder i Danmark, blandt andet i Limfjorden, forklarer Annette Weiss. Hvad det skyldes, er der ikke nogen endelig konklusion på, men et kvalificeret bud er, at der har været optimale forhold for muslingeyngel, herunder den rette saltbalance, temperatur og solindstrømning.


I det tidlige forår så vi flere søstjerner, end jeg nogensinde har set i Lillebælt.

Annette Weiss


Og de mange muslinger kan måske forklare det øgede antal søstjerner.

- Søstjerner spiser blåmuslinger. Så det er helt naturligt, at når der er mange blåmuslinger, så er der også mange søstjerner, forklarer Annette Weiss, der i hvert fald ikke har kunnet finde noget, der har været i vejen, og som har kunnet forklare den øgede mængde.

Men det kan være årsag til at hejse et opmærksomt flag, mener hun. Naturpark Lillebælt laver forskellige projekter, herunder stenrev, for at hjælpe balancen i Lillebælt i den rigtige retning. Derfor er det ved uregelmæssigheder værd at undersøge, hvad der ligger bag, siger hun.

Annonce

Krabber eller skjolde?

Udover søstjernerne har Bo Kastrup også observeret døde krabber.

Annette Weiss fortæller, at det heller ikke er usædvanligt, at døde krabber skyller op på stranden. Til gengæld er der ikke altid tale om krabber. Nogle gange er det bare deres skjolde.

- Krabber skifter skjolde. Så det kan også være tomme skjole, der er skyllet op på stranden. Det sker en gang imellem, forklarer naturvejlederen og uddyber, at hun næsten hvert år får en henvendelse fra en borger om, at mange krabber er skyllet op.

Om der denne gang er tale om krabber eller krabbeskjolde, ved hun ikke, men at de er der, er ingen overraskelse. Heller ikke set i forhold til søstjernerne.

- De søstjerner, der ligger på stranden, er blevet transporteret op af et eller andet strømfænomen, siger hun og vurderer, at samme strøm kan have samlet krabberne eller skjoldene op, hvorfor de sammen med søstjernerne er endt på land.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Professor efter omdiskuterede klimaanbefalinger: Færre biler giver nye muligheder i Odense

Kerteminde

Sejlerne er utilfredse med den nye plan for marinaen: Terje kalder det for noget skrammel - Klavs har en plan

Odense For abonnenter

Kerteminde vogter miljøet i Odense Fjord: Er ikke med i ny gruppe, der vil redde fjorden

Annonce