ODENSE: Hver en fiber i Henrik Groves ansigt er spændt af anstrengelse, vilje og koncentration.
I hænderne har han to vægtstænger med tunge skiver, som han "farmer-walker" med fra den ene ende af lokalet til den anden, inden han går videre til den næste styrkestation. Med pulsen bankende svinger han kontrolleret farverige kettlebells, laver pushups og skubber en tungt lastet vogn 15 meter.
Igen. Igen. Og igen.
Til sidst smider han sig udmattet på den sorte træningsmåtte med armene ud til hver sin side, sveden springende fra panden og øjnene lukket.
Som HR- og driftschef i virksomheden House of Code lægger han ikke skjul på, at han var en anelse skeptisk, da direktør Jonathan Bornemann for små to år siden foreslog, at det formelle ledermøde hver onsdag blev skiftet ud med en fælles omgang styrketræning i fitnesscentret Strong4Life.
Hvorfor egentlig bruge penge på det?
I dag er han overbevist. Ikke bare fordi det giver god energi og er et godt eksempel for de medarbejdere, som House of Code også tilbyder to timers ugentlig firmamotion. Kombinationen af træning og arbejdsrelateret snak har også effektiviseret møderne, så gruppen ikke længere bringer alting op i et fælles forum, men nu taler sammen to og to i de naturlige pauser, der opstår, mens de styrker kroppens muskulatur til den udfordring, det er at sidde stille foran en skærm op til otte timer om dagen.
- Det er lidt en kliché, men det gør noget ved fællesskabet, at man ser hinanden nøgne i badet. Det bryder nogle barrierer ned. Jeg spiller også fodbold, og det er lidt den samme stemning, der er i et fodboldholds omklædningsrum. Jargonen bliver uformel, og der bliver plads til lidt kærlige drillerier, pointerer Henrik Grove.
- Vi mener, det er et samfundsansvar, og at nogle virksomheder er nødt til at gå forrest. Det skal vi også gøre som ledelse, for det smitter.
Henrik Grove, HR- og driftschef i House of Code om at have sundhed som et kardinalpunkt i virksomheden.
Hvornår må bordfodbolden rulle?
En time tidligere mødtes de fire ledere og en samarbejdspartner over en kop kaffe i fitnesscentrets opholdsrum. Småsludrende med andre fra fitnesscentrets erhvervsnetværk gjorde de klar til dagens første møde iført løbesko og træningstøj.
- Vi holder kortere møde på den her måde. Vi er også blevet bedre til at afklare ting mellem dem, det er relevant for, i stedet for at have en lang agenda, hvor mange af tingene bare skulle afstemmes mellem nogle af os. Det har minimeret vores møder og givet os mere tid til andre ting. I begyndelsen startede vi med at bruge en halv time på at snakke i mødelokalet, hvor vi havde fem minutter hver bordet rundt, men vi fandt ud af, at det slet ikke var nødvendigt. Hvis noget var vigtigt, måtte vi blive bedre til at tage det i hverdagen eller under træningen i stedet for at formalisere det. Den halve time kunne vi nemt bruge på noget andet, forklarer direktør Jonathan Bornemann.
Allerede under de indledende squats og kettlebell-øvelser bringer Henrik Grove et spørgsmål op, som han måske nok kalder simpelt, men som ikke desto mindre fylder i hverdagen hos et firma med it-udviklere, der har brug for ro i deres arbejde med at udvikle apps og webløsninger.
Hvornår må bordfodboldspillet bruges?
Er det først efter klokken 16, eller er det i orden at vende en problemstilling eller få ny energi til hjernen med at pumpe den lille, hårde kugle rundt under et glasloft inden for almindelig arbejdstid, selv om nogle mener, det larmer og forstyrrer?
Diskussionen bliver kort og udramatisk. "Spil I bare", lyder opfordringen, inden gruppen giver sig i kast med den tunge del af træningen.
Ideelt med naturlige pauser
Foruden Jonathan Bornemann og Henrik Grove består den sluttede kreds af solution architect Gert Lavsen, produktionschef Rasmus Styrk og kommunikationskonsulent Anders Jacobsen, der i kontaktchef Martin Langeskovs fravær er med som gæst. Jævnligt er en medarbejder, samarbejdspartner eller kunde med i gruppen.
Undervejs sparrer de med træner Ole Stougaard.
Skader, måden at udføre øvelserne på og generel opmuntring bliver det til, men lige så tit trækker han sig og lader de fem vende de ting, de har behov for.
- Tidligere handlede sundhed meget om kredsløbstræning, at løbe eller cykle sammen, men på et tidspunkt begynder man at miste styrke, og undersøgelser viser, at styrketræning har lige så mange eller måske flere sundhedsmæssige effekter som kredsløbstræning, og så er der naturlige pauser at snakke i. Det er sværere at få en gruppe til at løbe eller cykle sammen, fordi de sjældent er på samme niveau, forklarer han.
Om House of Code
Virksomheden holder til i Odense og laver app- og webudvikling.
Pr. 1. februar er der 26 medarbejdere.
Fra begyndelsen har sundhed været et kardinalpunkt, og det er ikke kun lederne, der må træne i arbejdstiden.
Alle medarbejdere har også mulighed for to timers firmamotion. De kan blandt andet vælge at spille badminton på de baner, House of Code lejer, men de kan også gå eller løbe en tur.
Desuden har alle én læringstime om ugen, som de må bruge på det, de har lyst til.
Dertil kommer bordfodbold, poolbord, puslespil, fællesarrangementer som combat-undervisning eller vinterbadning, 350 kroner om året til et selvvalgt motionsevent, et årligt beløb til at købe sportstøj for, frokost- og morgenmadsordning.
Hver dag mødes medarbejderne også til 5 minutters kombineret planke og wall-sit.
Som noget relativt nyt har House of Code også været med til at starte et ugentlig meditationstilbud op.
Walk'n'talk hver måned
Fitnesscentret Strong4Life har specialiseret sig i træning for virksomheder og erhvervsnetværk, og den del tæller selvfølgelig også for ledergruppen i House of Code. Det vigtigste er dog, at de allerede fra virksomhedens start i 2014 har haft det som en del af strategien, at House of Code skal være en sund arbejdsplads. Ikke bare for lederne, men for alle ansatte.
De seneste to år er House of Code blevet henholdsvis nummer to og et i Region Syddanmark i kampen om at blive Danmarks sundeste arbejdsplads. Igen i år har de tænkt sig at deltage.
- Man er mere tilbøjelig til at være kreativ, og hjernen kan bearbejde flere tanker, når du er fysisk aktiv. Derfor bruger vi også meget walk'n'talk. Mindst én gang om måneden går alle vores medarbejdere en tur med deres nærmeste leder. Jeg tror, man tager bedre, hurtigere og nemmere beslutninger ved at være aktive sammen, siger direktør Jonathan Bornemann.
Valgfri læringstime hver uge
Udover de månedlige gåture har alle medarbejdere to timer om ugen til at dyrke motion. Nogle benytter de badmintonbaner, som House of Code lejer en gang om ugen, andre løber eller går en tur, og kun en enkelt eller to har takket nej til tilbuddet og bruger i stedet de to timer på at arbejde.
Hver uge har alle medarbejdere også én læringstime, som de må bruge på præcis det, de har lyst til. Vil de gå til blomsterbinding, må de det, men det er naturligvis ledelsens håb, at mange af dem vil bruge tiden på at sætte sig ind i ny teknologi, som de måske kan bruge arbejdsmæssigt på et tidspunkt.
Desuden er der poolbord, puslespil og fælles begivenheder som en dag med vinterbadning i Odense Havnebad eller combat-undervisning.
- Det er ikke unikt, at vi har frokostordning, men jeg tror stadig, det er ret unikt, at vi også har morgenmad med sunde alternativer. Nogle af de unge mennesker kommer ikke op og får morgenmad, men det tilbyder vi, inden vi mødes dagligt fra 8.45 til klokken 9.00, fortæller Henrik Grove.
Fokus på effektivitet
Hvor nogle måske vil hævde, at det er et individuelt ansvar at holde sig sund både fysisk og mentalt, mener Henrik Grove, at virksomhederne også har et samfundsansvar, og medarbejderne er tydeligvis blevet inspirerede. På deres initiativ har de i mere end et år nu mødtes på fællesarealerne hver dag klokken 14 til to et halv minuts planke efterfulgt af to et halvt minuts wall-sit, inden de finder tilbage til fuld arbejdsmæssig koncentration.
- Vi har unge mennesker, der har stillesiddende arbejde og skal være på arbejdsmarkedet mange år endnu, og det er vigtigt at holde sig i gang både fysisk og mentalt. Om det så er sundhedsfremmende eller ej, ved vi ikke, for vi har gjort det fra starten og har derfor ikke andet end erfaringer fra andre brancher og virksomheder at holde det op imod i forhold til sygefravær, medarbejderomsætningshastighed - som måske er det vigtigste - og tiltrækning af arbejdskraft, siger Henrik Grove.
Trods generel rift om it-udviklere har House of Code ikke lige så lige så store udfordringer med at tiltrække de rigtige medarbejdere, som de ser andre have. Alene dagen før ledermødet i fitnesscentret fik Henrik Grove tre ansøgninger. En del af forklaringen giver han House of Codes fokus på sundhed.
- Vi vil gerne gøre op med normen om, at det skal handle om at arbejde meget og gøre karriere. Det kan man godt gøre på mindre tid, for det handler om at være dygtig til det, man laver, og gøre det så effektivt som muligt. Jeg er ikke i tvivl om, at vores medarbejdere er lige så produktive som andre steder, hvor de ikke har firmamotion. De når det samme, hvis ikke mere, siger han.
En god firmaprofil
Mellem vægtskiver, mælkesyrefyldte muskler og godmodige smådrillerier er pulsen ved at være faldet ned hos de fleste.
En times træning er slut, og som han ligger udmattet på træningsgulvet ligner Henrik Grove ikke umiddelbart én, der føler sig sprængfyldt af energi. Et par dybe vejrtrækninger og et bad senere er han imidlertid mere end klar til at tage hul på en god arbejdsdag.
- Jeg kan mærke det på energiniveauet. Jeg har ellers haft lidt dårligdom i kroppen og været øm på grund af en tennisalbue, men nu, hvor jeg er varm, har jeg meget mere energi. Det er virkelig svært at være sur, når man har været ude at lave noget sjovt sammen, siger han.
Eneste ulempe ved at holde møder i træningstøj og åbent træningslokale er, at man ikke kan diskutere personsager eller andre ting med personfølsomme oplysninger, men dels vedrører den slags sjældent hele gruppen, dels ophæver fordelene hurtigt den ene hage.
- Vi mener, det er et samfundsansvar, og at nogle virksomheder er nødt til at gå forrest. Det skal vi også gøre som ledelse, for det smitter. Og så kan vi håbe på, at nogle vælger os til, fordi vi er, som vi er. At vi tager hånd om medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere. Det er ikke sat i værk med henblik på CSR, men det giver en god firmaprofil, og det hjælper på vores tiltrækningskraft, siger Henrik Grove.