Annonce
Sydfyn

Hoteldirektør fastholder: Elvira og Sixten boede i tårnværelset

Direktør Ellen Sandal, Hotel Ærø, i tårnværelset, som i dag kaldes "Madigan-værelset". Hun fastholder, at det var her på tredjesal under taget, at det kendte par sov og opholdt sig i 1989. Arkivfoto: Jørgen Outzen
Direktør Ellen Sandal, Hotel Ærø, har læst, at det berømte kærestepar boede i et loftrum. - Og det er præcis sådan den øverste etage så ud i 1889, siger hun. På Tåsinge Museum hælder man dog til svensk forfatters vurdering.

Svendborg: Direktør Ellen Sandal, Hotel Ærø, er ikke enig med den svenske forfatter, Klas Grönqvist, der mener, at det berømte kærestepar Elvira Madigan og Sixten Sparre ikke boede i det tårnværelse, sådan som historien ellers lyder. Og sådan som Hotel Ærø lancerer værelset.

Grönqvist forstår af byfogedens rapport, at parret disponerede over "to rum" på hotellet, men mener, at det ikke kan have været på tredje sal, som endnu ikke var indrettet med sovealkove i 1889. Han formoder, at der i stedet har været tale om rum beliggende på første sal.

Det afviser Ellen Sandal, der fortæller, at man fra hotellets side også har forsket i sagen.

- Vi har set en politirapport, hvor der står, at der er tale om to "loftrum". Derfor kan det ikke have været på for eksempel 1. sal, som Grönqvist mener, siger hun og tilføjer, at andensalen var indrettet som lejlighed til hotellers ejer.

- Det kan kun have været allerøverst oppe på tredje sal, og loftrummet var billigt at leje. Der var formentlig kun tale om en seng stillet under tagstenene plus det tilstødende lille tårnværelse. De to gæster havde jo ikke mange penge, siger hun.

- Der er så mange myter, og der er ingen billeder af værelserne fra den tid. Vi har fået hjælp fra Tåsinge Museum og fra arkivet, og det er det, vi holder os til.

Det kan kun have været allerøverst oppe på tredje sal, og loftrummet var billigt at leje. Der var kun tale om en seng stillet under tagstenene plus det tilstødende lille tårnværelse.

Ellen Sandal, direktør, Hotel Ærø

Annonce

Fine folk

Fra Tåsinge Museum er der dog opbakning til Klas Grönkvists udlægning. Frivillig på museet Alice Høltzel har læst alt, hvad der er skrevet om Elvira og Sixten, og hun henviser også til byfogedens rapport.

- Deri står "tårnværelse med tilhørende alkove", siger hun.

- Personligt hælder jeg til, at det har været et fint værelse længere nede i tårnet, fordi de indlogerede sig som grevepar. Sådan et par har man ikke givet det ringeste værelse, og at de ingen penge havde, fandt man jo først ud af, da de var rejst igen. De boede på kredit i over en måned, og det ville man ikke have ladet fattigfolk gøre, ligesom man på det tidspunkt heller ikke ville have set gennem fingre med, om der var vielsesringe eller ej - medmindre det var fine folk. Jeg har også læst, at de efterlod sig flere kufferter, og at de på en konsol havde stillet to portrætter af dem selv og lagt en besked til en af Sixtens venner. Så jeg tror personligt ikke på et billigt rum på loftet, siger hun.

- De endte også med en gæld på næsten 300 kroner, og det var et stort beløb i kredit. De har opført sig som velhavere, mener hun.

Annonce

Ingen beviser

Men det er og bliver en trossag, understreger Alice Høltzel også.

- Der er skrevet flere bøger om parret, og man kan variere sin opfattelse for hver læsning. De ældste er mest poppede. Min opfattelse er, at de seneste bøger er mest troværdige, blandt andet fordi de er mindst sentimentale.

- Jeg tror mest på en samling af samtidige artikler fra landets aviser redigeret af Henrik M. Jansen, "Fakta om Elvira Madigan og Sixten Sparre" af Anders Enevig - og den nyeste "En dråbe faldt" af Klas Grönqvist, som jeg ved er meget omhyggelig og seriøs. Grönqvist virker ikke som en, der er sensationslysten, siger hun.

Det skal dog ifølge Alice Høltzel ikke forhindre Hotel Ærø i at fortælle den gode historie. Myten.

- Jo mere vi læser, jo mindre ved vi. De bedste historier er tit løgnehistorier. Myter er de sjoveste historier, men det er klart, at museumsfolk og forskere går efter sandheder. Turister og alle os andre kan også godt lide myterne. Så jeg synes ikke, hotellet skal lave om på deres fortælling om tårnværelset, siger Alice Høltzel og påpeger, at der netop ikke findes klare beviser for hverken det ene eller det andet værelse.

- Selv fortæller jeg gerne den romantiske løgnehistorie, som folk jo gerne vil høre. Men med forbehold for den viden og tvivl, vi har i dag.

Også Hotel Ærø fortæller på dets hjemmeside den romantiske historie.

- I dag er der indrettet en suite med tårnværelse og soveværelse i sammenhæng på den øverste etage. Der er en fantastisk udsigt, og det er et romantisk værelse at booke. Det er der mange, der gør - også selvom det er på tredje sal, og der ikke er elevator, fortæller Ellen Sandal.

- Der kommer desuden en del svenske turister, som gerne lige vil op og kigge, tilføjer hun.

Hotel Ærø på Svendborg Havn. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Annonce