Annonce
Nyborg

Hotel-opvask: Bøde til rengøringsfirma i Nyborg-sag

Økonomimedarbejder Trine Hansen meldte sagen om ulovlig arbejdskraft til politiet. Derfor stod det allerede sidste forår klart, at Hesselet klarede frisag. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Hotel Hesselet anmeldte selv brug af ulovlig arbejdskraft og klarede dermed frisag. Global Elite Service, der skaffede to opvaskere uden arbejdstilladelse, er til gengæld blevet idømt en bøde på 40.000 kroner.

Annonce

Nyborg: Sagen om lønsnyd på Hotel Hesselet i Nyborg er endt med, at rengøringsfirmaet Global Elite Service med adresse i Hellerup skal betale en bøde på 40.000 kroner. Det bekræfter firmaets indehaver, Atif Ilyas, over for Fyens Stiftstidende.

Bøden er omtalt i den seneste udgave af Fagbladet 3F, hvor man har oplistet 13 sager om illegal arbejdskraft.

Hesselet valgte selv at melde sagen til politiet, da man blev opmærksom på, at to statsborgere fra henholdsvis Indien og Bangladesh var ansat som opvaskere uden at have den nødvendige arbejdstilladelse. Luksushotellet med adresse ud til Storebælt har derfor klaret frisag.

Trine Hansen er til daglig ansat som økonomi-medarbejder på Hotel Knudsens Gaard i Odense, der ligesom Hesselet er ejet af Steen Sørensen. I sommeren 2015 fungerede hun som afløser på Hesselet, og der gik ikke lang tid, før hun begyndte at undre sig over de to udenlandske opvaskere, der tilsyneladende aldrig havde fri.

- De arbejdede 10-12 timer om dagen, hele ugen rundt. Det er ikke normalt. Jeg ringede derfor til Global Elite Service og bad om se deres ansættelseskontrakter, men indehaveren vendte aldrig tilbage, fortæller hun.

Her rammer bøderne

Før en udlænding må arbejde i Danmark, skal han eller hun have opholds- og arbejdstilladelse.Fagbladet 3F oplister i januar-udgaven 13 eksempler på virksomheder, der har fået en bøde for brug af illegal arbejdskraft. To sagerne er fra Fyn. Ud over sagen fra Hesselet i Nyborg drejer det sig om Møllers Pelse Aps i Brenderup, der fik en bøde på 120.000 kroner for at have en statsborger fra et ikke-europæisk land ansat i perioden fra januar til december 2012.

I tre tilfælde er der tale om bøder på 10.000 kroner. Det drejer sig om Scandian Rengøring i Køge, Kern Hansen Erhvervsrengøring i Roskilde og Maximum Service Aps i Greve. I den anden ende af skalaen blev Sushimania i Herning og Aarhus tildelt en bøde på 220.000 kroner i en sag om fire fillipinere og en pakistaner, der arbejdede ulovligt.

Kilde: Fagbladet 3F

Annonce

Betaling foregik på p-plads

Hendes mistanke bliver yderligere bestyrket, da hun hyrede en tolk for bedre at kunne tale med de to ansatte. Det viste sig, at de fik udbetalt knap 6000 kroner om måneden hver. Betalingen foregik angiveligt på en parkeringsplads.

- Jeg tænkte, hvad gør jeg? Men det var sådan set meget enkelt. Det eneste rigtige at gøre i den situation er at melde det til politiet, fortæller hun.

Hotelejer Steen Sørensen er glad for, at der nu er sat punktum i sagen. Selv frygter han ikke, at Hesselet bliver snydt en anden gang.

- I dag bruger vi udelukkende lokal arbejdskraft, som bliver godt betalt, så det er ikke noget, der kan forekomme hos os, fastslår han og tilføjer, at nu gælder det om at se fremad.

Efter at lønsnyderiet er blevet opdaget, er der kommet en ny daglig ledelse på hotellet.

Annonce

2000 sager på landsplan

Ifølge Fagbladet 3F er knap 2000 danske virksomheder blevet sigtet for at ansætte illegal arbejdskraft i løbet af de seneste fem år, blandt dem altså Global Elite Service. Formanden for 3F Østfyn, Per Jespersen, kan ikke komme i tanke om fortilfælde på Østfyn.

- Vi ser jævnligt overenskomst-stridige ting eller østarbejdere, der er lokket til Danmark under falske forudsætninger. Altså det vi kalder for tvangsarbejde. Men illegal arbejdskraft er ikke noget, jeg er stødt på tidligere, siger han og tilføjer, at fagforbundet ikke har været blandet ind i den konkrete sag.

Ud over at bekræfte bøden har indehaveren af Global Elite Service, Atif Ilyas, ikke ønsket at svare på spørgsmål. Han har dog tidligere udtalt til avisen, at han ikke var klar over, at de to indiere arbejde udlovligt på Hesselet.

- De har snydt mig. Deres dokumentation og legitimation har åbenbart været falsk. Jeg nåede ikke engang at lave en kontrakt, før de blev afsløret, fortalte han, da sagen kom frem i pressen for knap et år siden.

De to indere nåede ifølge Atif Ilyas at være ansat på hotellet i Nyborg i lidt over en måned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce