Annonce
Indland

Host den farvel: Penge skal lokke dig til at skrotte brændeovnen

Regeringen er klar med et nyt udspil, der skal gå til kamp mod de ældste og mest forurenende brændeovne. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Med et nyt udspil vil regeringen skrotte de ældste brændeovne, som forurener mest. Det kan betyde en udskiftning af brændeovnen for mange danskere.

Det er efterår. Vinteren er på vej. Det betyder højsæson for brændeovnsbrug. Men når der tændes op i de gamle brændeovne, betyder det samtidig skadelige partikler og forurening af den luft, vi indånder.

Det vil regeringen gøre noget ved, fortæller DR. Tirsdag bliver regeringens nye luft- og klimaudspil "Sammen om en grønnere fremtid" præsenteret. I den langes der også ud efter de gamle brændeovne. Her fremgår det, at brændeovne fremover skal igennem et eftersyn, når boligen skifter ejer.

Er brændeovnen fra før 2000, skal det samtidig gøres lovpligtigt at skifte den ud eller helt at skrotte den som varmekilde.

Regeringen vil med udspillet sikre, at hver enkelt brændeovn er så miljørigtig som mulig.

Annonce

Hvorfor forurener en brændeovn?

Brændeovne står for omtrent 65 procent af udledningen af skadelige partikler. Her kan du læse, hvorfor det forurener miljøet at fyre op i sin brændeovn:


  • De sundhedsskadelige stoffer i røgen fra brændeovne dannes, fordi forbrændingen aldrig er 100 procent optimal. Hvis den var det, ville alt brændet nemlig blive omdannet til vand og kuldioxid.
  • Når man kommer et stykke brænde ind i ovnen, antændes det ikke øjeblikkeligt. Der går tid, før ilden får fat i brændet, og her udleder træet mange skadelige partikler.
  • Når brændet på et tidspunkt brænder ud, begynder en udglødningsfase, og udledningen stiger igen.
  • Det er værst, hvis træet er vådt, eller hvis man fyrer med andet end træ. Det er eksempelvis mælkekartoner, æggebakker, aviser, trykimprægneret træ, plastik med videre.
  • En uregelmæssig forbrænding giver også mere røg og flere partikler. Forbrændingen bliver uregelmæssig, hvis temperaturen svinger meget, hvis man fyrer med mange små stykker brænde, eller hvis man ofte åbner og lukker for spjældet for at regulere varmen.
  • Jo mere "usynlig" røgen er, jo bedre er forbrændingen. Hvis røgen er sort, hænger lavt og er tæt, er der mange sodpartikler i den.

Kilder: Bolius og Berlingske.

Har en effekt

Det kan have en betydelig effekt at udskifte en gammel brændeovn med en nyere. Det fortæller Kaare Press-Kristensen, der er seniorrådgiver i miljøorganisationen Det Økologiske Råd, til DR.

Han vurderer, at en brændeovn af ældre dato forurener op til fem gange så meget som en af nyere model.

Dog mener han ifølge DR, at løsningen med et eftersyn, når boligen skifter ejer, er en langsom løsning, fordi der ifølge hans vurdering ikke bliver solgt så mange boliger.

- Det her er ikke noget, der rykker bjerge, siger han.

Penge til projektet

Et af de tiltag, regeringen har sat i søen i kampen mod gamle og forurenende brændeovne, er en økonomisk gevinst. Regeringen har afsat 46 millioner kroner til en skrotpræmie til boligejere, der vil gøre en ende på deres gamle brændeovn.

Det vil ifølge regeringen betyde, at ejere af de ældste modeller vil kunne indkassere 2000 kroner til at skifte ud til en nyere model eller helt at skrotte brændeovnen.

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, er der positiv over for et indgreb mod de gamle brændeovne, men han siger til DR, at det kommer fem minutter i lukketid, og at indholdet i regeringens udspil langtfra er nok.

- Vi har brug for at give kommunerne nogle stærkere redskaber, sådan at vi lokalt - der hvor luftforureningen fra brændeovnene er mest voldsom - kan sætte hårdere ind, siger han til DR.

En række ministre vil tirsdag klokken 10.30 præsentere hele regeringens plan for renere luft og bedre klima.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce