Annonce
forside

Hospice med storskærm: Ærø har fået Danmarks første telemedicinske hospice

Bo Libergren (V) gør klar til at klippe snoren til Danmarks første telemedicinske hospice. Foto: Peter Becher Damkjær

Fredag fik Ærø Sygehus Danmarks første telemedicinske hospicestue. Med et kompetenceløft til personalet og en 75 tommers skærm med direkte forbindelse til Hospice Sydfyn har Ærø fået rammerne til at give døende en højere livskvalitet.

Ærøskøbing: Der er mange - rigtig mange - ærøboer, der her fredag eftermiddag har lagt vejen omkring Ærø Sygehus for at se og høre om ikke bare Ærøs men Danmarks første, telemedicinske hospiceseng. Gangen er helt fuld af nysgerrige, der gerne vil have et første kig på, hvordan man fremover kan tilbringe den sidste tid i gode, omsorgsfulde OG digitale hænder.

- At det her har kunne lade sig gøre, er et udtryk for vores innovative tilgang til sundhedsområdet. Vi tænker det digitale ind i alle sammenhænge, og derfor er et telemedicinsk hospice en helt naturlig ting. Vi er de første i Danmark, og det er vi stolte over, siger Bo Libergren (V), formand for Region Syddanmarks Udvalg for det nære sundhedsvæsen.

Hospicestuen er indrettet med seng, sofa, bord og reoler og er et stilmæssigt spejlbillede af de lignende stuer i Hospice Sydfyn i Svendborg. Et sted der er direkte videolink til via en 75 tommers skærm midt i stuen.

- Der er mange, der spørger, hvorfor skærmen skal være så stor, men det handler om at skabe nærhed og inddragelse i de samtaler, der kommer til at foregå mellem sygeplejersker, læger, pårørende og stuens beboer her og så de ansatte på Hospice Sydfyn, som man sparrer med via skærmen, forklarer direktør OUH Svendborg Sygehus Peder Jest, mens han demonstrerer det telemedicinske storskærmprincip.

Det handler om inddragelse, også når man som døende skal have kontakt til personlaet på Hospice Sydfyn. Derfor er skærmen på den nye stue så stor, forklarer sygehusdirektør Peder Jest. Foto: Peter Becher Damkjær

Krølle på livet

Der er ikke plads til alle de nysgerrige på stuen, så stue 15 lidt længere nede til venstre ad gangen er blevet inddraget til receptionsområde og Inga Blom Thomas, der er formand for "Ærø - Den Digitale Ø", tager ordet.

- Det her er en investering i livskvalitet. Vi kan ikke give borgerne tiden tilbage, men vi kan sikre dem mere tid til omsorg. Den tid, der ikke skal bruges til transport, fordi man tidligere kun har haft mulighed for at komme på hospice i Svendborg, kan nu bruges sammen med sine nærmeste i den sidste tid, siger Inga Blom Thomas, der også noterer sig, at livet med den nye hospicestue nærmest har slået en krølle.

- Det giver mening, at stuen er blevet indrettet i den gamle fødestue. Jeg har selv født seks af min børn på netop den stue, fortæller hun med et smil.

Jens Frøslev Christensen hustru Marijke døde i 2012 på sygehuset på Ærø, på hvad man godt kan kalde et uofficielt hospiceophold, altså inden man formelt fik ordet og funktionen "hospice" koblet på det lille sygehus.

- "Problemet" var jo, at det formelt set var et sygehus og så kan man ikke bare blive hængende, hvis du forstår mig. Man skulle helbrede patienter. Men med den her formalisering af funktionen, giver man det et løft. Der er skærmen med kontakt til Hospice Sydfyn og de kompetencer, der er der, men personalet herovre har jo også fået et kæmpe kompetenceløft i den palliative behandling, fortæller Jens Frøslev Christensen, der alle stuens nye faciliteter og den nu formelle status af hospice til trods ikke mener, hans hustru Marijke manglede noget dengang i 2012.

- Nej, vi betragtede det ikke som en mangel, og Marijke kunne ikke have oplevet det meget bedre. Hun var fra Holland og i de sidste dage fik hun lidt appetit tilbage og fortalte personalet om en hollandsk bonderet, hun gerne ville smage, og den lavede de så til hende. Hvor fanden ville man ellers have gjort noget så flot, siger Jens Frøslev Christensen.

Jens Frøslec Christensen fortalte gribende de mange gæster om sin hustru Marijkes sidste dage på Ærø Sygehus. Foto: Peter Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce