Annonce
Faaborg-Midtfyn

Horne Kirke får labyrint til stille fordybelse

Menighedsrådsformand Hanne Wolfsberg og gravermedhjælper Linda Krogh foran den nyanlagte labyrint i Horne, der har kostet få tusind kroner at etablere. Foto: Anne Jørgensen.

Ved Horne Kirke har de etableret en labyrint, der kan anvendes til at få en stille stund med åndelig fordybelse

Horne: Fyens Rundkirke i Horne har fået en labyrint. Det har været et ønske i Horne Menighedsråd i snart ni år, og formålet er at imødekomme tidens behov for stilhed og åndelighed.

Inspirationen kom fra labyrinten i Chartres, domkirken syd for Paris, hvor et af rådets medlemmer havde været nede. Her har de en labyrint i kirkegulvet.

Som de øvrige labyrinter, der findes i hele verden, er tanken med labyrinterne at skabe en kort pilgrimsvandring for dem, der ikke kan tage en lang pilgrimsvandring.

Den planlagte labyrint i Horne skulle anlægges i plænen uden for kirken, og labyrintens gange lægges i chaussésten af en anlægsgartner, og derfor ville hele projektet løbe op i 350.000 kroner.

Menighedsrådet søgte diverse fonde, men det lykkedes ikke at skaffe pengene.

Men sidste år fandt kirkens gravere, Bjarne Grønbæk og Linda Krogh på, med inspiration fra domkirken i Chartres, hvor der i græsområdet uden for domkirken også er en labyrint i grus og græs, at de jo kunne lave en tilsvarende - altså ved at grave græstørvene væk og bare bruge stenmel i stedet for chaussésten. Og så kunne de selv lave det, når der var tid til det.

Kirkens gravere har derfor stået for planlægningen og udførelsen.

Annonce
Menighedsrådsformand Hanne Wolfsberg og gravermedhjælper Linda Krogh foran den nyanlagte labyrint i Horne, der har kostet få tusind kroner at etablere. Foto: Anne Jørgensen.

Tiden går i stå

Hornelabyrinten er 13 meter i diameter og har samme form som labyrinten i domkirken i Chartres. Stisystemet er 380 meter. Meningen er, at man går ind i labyrinten og følger labyrintens sti hele vejen rundt. Formålet er at skabe en meditativ stilhed.

- Fødderne går og danner bro mellem krop og sind. Vi er interesserede i at tilbyde mennesker den åndelige fordybelse som meditation og pilgrimsvandring er, forklarer Hanne Wolfsberg, formand for menighedsrådet.

- Man går der ikke som bodsvandring, men for at mærke Guds nærhed. Det er formålet med åndelig fordybelse.

Gravermedhjælper Linda Krogh vidste ikke noget om labyrinter, inden hun gik i gang med arbejdet, men nu er hun også betaget af det.

- Jeg er helt vild med det, men det er svært at sætte ord på. Tiden går bare lidt i stå og man slår hjernen fra, når man går ind i labyrinten, forklarer hun.

Man kan dog bruge labyrinten ligesom man vil. Der er ingen rigtig eller forkert måde, understreger begge.

Labyrinten set ovenfra. Foto: Bjarne Grønbæk.

Indvies pinsedag

Hanne Wolfsberg har selv besøgt flere meditationslabyrinter rundt i verden, og der er mange, der rejser rundt for at gå i labyrinterne. Derfor er håbet også, at der kommer folk for at prøve Hornelabyrinten.

Hun fremhæver også, at det ikke er så usædvanligt, at de har valgt at anlægge en labyrint i netop Horne. For Horne Kirkes formodede bygherre, Valdemar den Store, har ladet sig inspirere af andre centralkirker i Europa.

- Og på samme måde har vi ladet os inspirere af labyrinten i domkirken i Chartres, siger hun.

Hornelabyrinten indvies ved gudstjenesten pinsedag klokken 10. Det er en udendørs gudstjeneste, og efterfølgende serveres der en anretning med fisk, fordi fisk hører sig pinsen til.

Vil man vide mere om labyrinten kan Hanne Wolfsberg kontaktes på 40358387.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce