Annonce
Kultur

Hop på jernhesten: Se Nyborgs smukke egne fra cykelsadlen

Der er rig mulighed for at se Nyborg fra cykelsadlen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Der findes mange fine cykelruter, som bringer dig rundt i Nyborg Kommunes flotte natur. Du kan undervejs se nogle af egnens spændende seværdigheder. Her er syv udvalgte ruter af varierende længde. Har du fået blod på tanden, kan du finde flere ruter på visitnyborg.dk. Her kan du også finde detaljerede ruteskrivelser.

Ørbæk syd

33 km

Det kan du blandt andet se undervejs:

Ruten starter ved Almas hus i Ørbæk, herfra går turen til Frørup Kirke, der var en central kirke i middelalderen. Du kan også besøge Regisse Kilde, der er en helligkilde, som man i middelalderen troede havde helbredende vand. Frøruper også en fin og velbevaret landsby med flere bindingsværkshuse. Turen går videre til Kongshøj Mølle, som tidligere har malet korn og forarbejdet landbrugsredskaber. I dag er der elproduktion i møllen. Langå Kirke er også et holdt værd. Kirken har en af de ældste bevarede kirkeklokkeri området. Den er fra 1200-tallet. Idylliske Glorup Gods’ park byder på flot natur og er åben for offentligheden i dagtimerne. Svindinge Kirke er en unik landsbykirke fra renæssancen. Ruten tager en afstikker ind i Svendborg Kommune for at se nærmere på damestenen, som en heks skulle have forsøgt at kaste mod netop Svindinge Kirke. Kastet mislykkedes imidlertid. Du kan også gøre holdt ved Ørbæklunde, der er blev grundlagt i 1500-tallet som den sidste herreborg i Danmark. Sidst, men ikke mindst, er der Ørbæk Kirke, der er kendt for sine træskomalerier.

Annonce

Ørbæk øst

37,1 km

Det kan du blandt andet se undervejs:

Ruten starter ved Almas Hus i Ørbæk, hvor du finder Ørbæk Bryggeri, der er et mikrobryggeri, som er kendt for blandt andet Fynsk Forår. Du kan også se nærmere på træskomalerierne i Ørbæk Kirke.Turen går videre til Refsvindinge, hvor du kan finde en kirke fra 1100-tallet. Du kan også se Lillemølle, der er en vandmølle placereti den idylliske ådal. Det samme gør sig gældende for Sulkendrup Mølle. Den har fået selskab af en jættestue. Vindinge Kirke er Danmarks tredjestørste sognekirke og ligger smukt ved Vindinge Å. Du kan også gøre holdt ved Skt. Mads’ Kilde, der er en helligkilde, som hver år er mål for en pilgrimsvandring. Turen går også forbi Tårup Kirke, som er en af de yngste i området. Området byder også på flere lokale kunsthåndværkere.

Annonce

Ørbæk vest

45,5 km

Det kan du blandt andet se undervejs:

Ruten starter ved Almas Hus i Ørbæk. Herefter går turen til Lindeskov, hvor du kan se Danmarks længste velbevarede stendysse på 168 meter. Du kan også gå på opdagelse ved Magelund Voldsted, der er et voldanlæg fra middelalderen. Gør også gerne holdt ved Ravnholt Gods og dyrehave, der er kendt for sine lange alléer med kastanjetræer. På Refsvindinge Natur- og Kulturcenter kan du få indføring i, hvor du finder de bedste strandtudsehuller i området. I Refsvindinge finder du også Bryggeriet Refsvindinge, hvor du kan smage på Ale no. 16, som er bryggeriets mest berømte øl. Du kan også gøre holdt ved Lillemølle, som er en fungerende mølle placeret i den idylliske ådal.

Annonce

Ullerslev nord

25 km

Det kan du blandt andet se undervejs:

Turen starter ved Ullerslev Kirke, som du kan kende på det karakteristiske messespir på kirkens skib. Herefter går turen til herregården Skovsbo, hvis hovedbygning stammer fra renæssancen. Du kører også forbi Risinge Gods, som ligger smukt ud til Storebælt. Cykler du videre til Dinestrup Strand, får du mulighed for at tage en dukkert i Storebælt. Turen går derefter videre til Flødstrup, hvor du finder bystævnet, og landsbyens præstegård er også et kig værd. Herefter går turen tilbage mod Ullerslev Kirke.

Annonce

Ullerslev syd

31 km

Det kan du blandt andet se undervejs:

Turen starter ved Ullerslev Kirke, hvorefter du sætter retningen mod Skellerup Kirke og præstegård i Skellerup. Her kan du gøre holdt og udforske landsbyen. Herefter går turen videre forbi Grønne Mølle, som producerer energi til blandt andet at male korn. Senere passerer du Degnens Høj, som blev skabt imidtenaf 1800-tallet. Det var daværende lærer ved Skellerup Skole Hans Hansen, der over for sine elever ville anskueliggøre israelitternes trængsler i deres landflygtighed i Egypten. Pigerne bar jord i deres forklæder, medens drengene bar sten. Fra højen er der en strålende udsigt over Østfyn.Turen går videre mod Ellinge, hvor du kan beskue Bystævnetræet ved Ellinge Kirke. Herefter går turen retur mod Ullerslev Kirke.

Annonce

Cykelrute mellem fjord og bælt i Nyborg

21,7 km

Det kan du blandt andet se undervejs:

Turen starter ved Nyborg Slot, der blev anlagt som kongeborg i cirka 1170. I 1282 udstedet kong Erik Klipping landets første grundlov på slottet, der i en periode også fungerede som Danmarks hovedstad. Under svenskekrigen i 1658-59 blev slottet slemt medtage. Herefter går ruten mod Slipshavn, der er et gammelt toldsted. Indtil 1857 skulle der betales told for passage af Storebælt. I dag er Slipshavn hjemsted for Marinehjemmeværnet. Brug gerne tiden til at nyde det rige fugleliv, du støder på undervejs. Næste stop er fyret på Knudshoved. Det er et delvist rekonstrueret knaldfyr. Du passerer Storebæltsbroen og når nu til nordsiden, hvor du finder en af områdets bedste badestrande. Sidste stop på turen er landporten, som er landets længste fæstningsport, som blev opført af Frederik 3. i 1660. Han valgte at udbygge voldanlægget efter svenskekrigen.

Annonce

Regstrup og Hjulby Sø

18 km

Det kan du blandt andet se undervejs:

Turen starter ved kongreshotellet Nyborg Strand, hvorefter du kører ind i Christianslundsskoven. Så passerer du Strandvænget Park og legeplads, der byder på sanseoplevelser for alle aldersgrupper. Terrænet er meget varieret og rummer mange miljøer med blandt andet stauder, løgvækster, sommerblomster, buske og træbeplantninger. Ruten går også forbiHjulby Sø, som er Østfyns bedste moselokalitet.I mosenyngler mange arter sumpfugle - især mange nattergale. Derefterpasserer du Ladegårdssøen, der gennemstrømmes af Ladegårdsåen, som løber ind gennem Nyborgs voldgrave. Sidst på ruten møder du det lille hvide tårn ”Den hvide Jomfru”, derer opført cirka 1660 som en del af fæstningsanlægget. Sagnet beretter, at en skønjomfru blev indemuret her i en fjern fortid, fordi hun ventede et barn med sin fattige elsker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Professor efter omdiskuterede klimaanbefalinger: Færre biler giver nye muligheder i Odense

Odense For abonnenter

Kerteminde vogter miljøet i Odense Fjord: Er ikke med i ny gruppe, der vil redde fjorden

Kerteminde For abonnenter

Hvor tæt kan bådene pakkes på marinaen? - Arkitekten kender ikke meget til sejlsport, siger sejler

Annonce