Annonce
Udland

Hongkongs økonomi vakler efter 100 dage med uro

Tyrone Siu/Reuters
Konsekvenserne af urolighederne i Hongkong begynder at vise sig i byens økonomi. Eksperter frygter recession.

Mandag er det 100 dage siden, at den igangværende bølge af protester begyndte i Hongkong.

Senest i weekenden efterlod prodemokratiske demonstranter et spor af kaos efter sig i Hongkongs gader. De begik hærværk mod regeringsbygninger og togstationer og blev mødt af politiets tåregas og vandkanoner.

De fortsatte uroligheder har skabt usikkerhed om det asiatiske finansielle centrums fremtid. For ikke overraskende er Hongkongs økonomi blevet påvirket af de mange ugers uroligheder.

Krisen truer ifølge flere eksperter med at sende Hongkong ud i recession, skriver The Guardian.

De økonomiske konsekvenser blev ifølge Financial Times særligt tydelige søndag, da Hongkongs internationale lufthavn meddelte, at den i august oplevede årtiets største fald i passagerer.

I august faldt antallet af turister i Hongkong samlet set med 40 procent i forhold til samme måned sidste år. Det oplyste Hongkongs finansminister, Paul Chan, i sidste uge ifølge BBC.

Der er ikke umiddelbart tegn på, at demonstrationerne nærmer sig en ende.

- Vi har kæmpet i 100 dage nu. Hvad får folk til at tro, at vi vil give op nu?, sagde en 28-årig demonstrant ved navn Peter til Financial Times søndag.

Demonstrationerne i Hongkong tog for alvor fart i begyndelsen af juni, hvor borgere protesterede over et nyt lovforslag. Forslaget ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Hongkongs leder, Carrie Lam, trak siden lovforslaget tilbage, og i begyndelsen af september blev det officielt droppet. Alligevel er protesterne fortsat.

Den London-baserede konsulentvirksomhed Capital Economics forventer, at krisen fortsætter og vil medføre recession i Hongkong i tredje kvartal.

- Især detailsalget er blevet hårdt ramt, og turismen fra Kina er faldende, sagde økonomen Julian Evans-Pritchard fra Capital Economics til The Guardian i slutningen af august.

- Fire procent af Hongkongs bnp kommer fra turismen, og 75 procent af turisterne kommer fra Kina, og de er stoppet med at rejse til Hongkong på grund af den måde, som demonstrationerne bliver beskrevet i Kina.

Hongkongs regering annoncerede i august, at det sænker forventningen til den økonomiske vækst i 2019 til mellem nul og en procent. Tidligere lød regeringens skøn på mellem to og tre procent.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

112

Dørmand slået på tequilabar

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce