Annonce
Odense

Hollufgård: Skulptur-udstilling er udsat i en brydningstid

Både selve herregårdsparken på Hollufgård og de omgivende, mere vilde, naturområder skal bruges, når der næste år skal være skulptur-triennale. Foto: Erik Thomsen
Traditionel udendørs skulptur-udstilling er udsat til næste år og flytter til Hollufgård.
Annonce

Holluf Pile: Noget mangler i bybilledet i dette herrens corona-år: Skulpturer.

2020 er nemlig triennale-år, og området omkring Kunstmuseum Brandts skulle have været fyldt med udendørs skulpturer, men det er ikke blevet til noget på grund af covid19-krisen.

Siden 1961 har der været udendørs skulptur-udstillinger i byen. Frem til 1993 var det hvert andet år og derefter hvert tredje år - heraf betegnelsen triennale.

Den foregik i mange år i Eventyrhaven, hvor der desværre fra tid til anden var problemer med hærværk. I 2017 blev udstillingen som et eksperiment flyttet til Odense Zoo, og i 2020 skulle den så have været til Brandts, men corona forårsagede, at skulptur-triennalen er udsat til næste år.


Det bliver spændende at komme lidt uden for byen til en park, der både er vild og er en lidt mere friseret herregårdspark.

Anders W. Berthelsen, formand for Odense Kunstråd


Det bliver bare ikke ved Brandts, men i et andet kunstnerisk miljø - lidt uden for byen. Hollufgård skal fra maj til september næste år være vært for triennalen, og det vækker glæde hos Odense Kunstråd, der står bag udstillingen.

Som rådets formand, byrådsmedlemmet Anders W. Berthelsen (S), siger:

- Vi har tidligere haft Hollufgård i kikkerten, og nu er det heldigvis lykkedes at lande en aftale med denne dejlige skulpturpark sydøst for byen.

- Det bliver spændende at komme lidt uden for byen til en park, der både er vild og er en lidt mere friseret herregårdspark. Hollufgårds park fortjener at være kendt af endnu flere for land art og vandrestier.

Annonce

Uhyggelig aktualitet

Hollufgård er en gammel herregård, og en del af den bliver brugt i kunstnerisk sammenhæng. Både som værksteder, gæsteatelierer og skulpturpark.

Billedkunstneren Ole Lejbach er formand for Hollufgård, og han fortæller, at man længe har ønsket sig at få triennalen ud til området, hvor der i forvejen er masser af skulpturer.

At det netop er lykkedes i 2021 passer særdeles godt, fortæller Ole Lejbach, for Hollufgård har nemlig gang i et ambitiøst projekt, der også skal udmønte sig for publikum næste sommer.

Her er tre billedkunstnere, to forfattere og en komponist inviteret til at skabe et fælles kunstværk, gesamtkunstwerk, der under overskriften "Brydningstid" skal afspejle Europa i begyndelsen af 1900-tallet med afsæt i billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen og hendes mand komponisten Carl Nielsen.

Brydningstid

Der er seks kunstnere udvalgt til projektet "Brydningstid". De mødes første gang i perioden 5.-18. oktober på Hollufgård, hvor de skal begynde arbejdet hen mod at opfylde følgende krav til deres kunstværk, der skal:

- tage afsæt i Carl Nielsens og Anne Marie Carl-Nielsens værker.

- foregå i Skulpturparken på Hollufgård og i Carl Nielsen Barndomshjem i Nr. Lyndelse.

- kunne tiltrække et bredt publikum.

Der er udvalgt tre billedkunstnere, der primært arbejder med skulpturer og har meget forskelligt materialevalg: Polske Miroslaw Baca, tyske Lisa Kottkamp og danske Birgitte Christens. Desuden deltager forfatterne Heidi Laura og Morten Søndergaard samt komponisten Mogens Christensen.

"Brydningstid" munder ud i et kunstnerisk resultat næste år, samtidig med at Hollufgård for første gang bliver vært for den odenseanske skulptur-triennale.

Det var, fortæller Ole Lejbach, et Europa i opbrud, og projektet har fået næsten uhyggelig aktualitet i kraft af corona-krisen og det opbrud, vi nu står midt i og ikke ved, hvad ender med.

- Tanken er så, at vi vil have samme tema for skulptur-triennalen, men uden bindingen til Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen, siger Ole Lejbach, der lover, at der vil blive slået et stort brød op til triennalen næste år.

Odense Kunstråd finansierer triennalen med et grundbeløb på 800.000 kr., men ved at søge fondsmidler kan budgettet øges betydeligt.

Der skal indgå mindst 15 skulpturer af internationalt format i triennalen, og der er tradition for, at kunstrådet indkøber nogle af skulpturerne, der så kan få fast plads i bybilledet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bæredygtigt byggeri i Nyborg Kommune

Odense For abonnenter

Tiltalts brødre forsøgte at betale sig fra voldtægt: 16-årigt offer tilbudt op til 50.000 kroner for at trække anmeldelse tilbage

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce