Annonce
Sport

Hollands håndboldkvinder vinder VM-guld for første gang

Charly Triballeau/Ritzau Scanpix
Efter lidt startproblemer vandt Hollands håndboldkvinder VM-finalen over Spanien med et mål i sidste sekund.

Hollands håndboldkvinder er verdensmestre for første gang i historien.

Efter at have opnået sølv og bronze ved de seneste to verdensmesterskaber strøg hollænderne søndag helt til tops, da Spanien blev besejret med 30-29 i en højdramatisk finale i Japan.

Hollands Lois Abbingh scorede det afgørende mål på straffekast i de absolut sidste sekunder, hvilket udløste euforiske jubelscener.

Fem af de nykårede verdensmestre har deres daglige gang i en dansk klub: Debbie Bont (København), Larissa Nüsser (København), Tess Wester (Odense), Dione Housheer (Nykøbing Falster) og Estavana Polman (Esbjerg).

Særligt sidstnævnte strålede i VM-finalen med ni scoringer, men i slutfasen spillede Tess Wester også en stor rolle i målet.

Det var egentlig spanierne, som indledte jagten på VM-guldet bedst. Det spanske forsvar fik en god start på kampen og var med til at lægge grundlaget for, at spanierne hurtigt kom foran med fire mål.

Midtvejs i første halvleg begyndte kampen så at tippe over i Hollands favør. Esbjerg-stjernen Estavana Polman var med storspil blandt andet med til at sørge for, at Holland førte 16-13 efter de første 30 minutter.

Hun fortsatte de gode takter efter pausen, og da Holland bragte sig foran 21-16, lignede det en sikker march mod verdensmesterskabet.

Carlos Viver tog en timeout på den spanske bænk, og hans opsang og taktiske justeringer gav pote.

Stille og roligt blev hollændernes føring spist, og med halvandet minut tilbage kom udligningen så til 29-29, da to unødvendige hollandske fejl blev straffet.

Med cirka 35 sekunder tilbage blev hollænderne så dømt for nøl, og Spanien fik muligheden for at vinde kampen i ordinær spilletid, men muligheden blev misbrugt.

I målet reddede Tess Wester det spanske skudforsøg, og da hendes forsøg på at sætte en kontra i gang blev ulovligt blokeret, fik en spanier rødt kort, mens Holland fik straffekast. Det udnyttede Lois Abbingh, og så var VM-guldet en realitet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce