Annonce
Odense

Holder du også af barolo?: Den gamle vin har det store bundtræk

Gemmas Langhe Nebbiolo bøjer sig for kooperativet Terre del Barolos prestigevin fra marken Rionda - men vinen fra Bilka kan også drikkes med fornøjelsen. Foto: Kenneth Klingenberg.
I et direkte opgør mellem en ni år gammel barolo og en fem år yngre Langhe Nebbiolo overrasker den billige vin - men det er den gamle og lagrede barolo, der har tiden for sig.

Barolo er både en by, en kommune, en zone, der dækker et langt større område, og en betegnelse for en bestemt type vin på druesorten nebbiolo fra det område. Men ”en barolo” er for mange et synonym for en god, italiensk rødvin, og med navnet ”Barolo” på etiketten forventer man at få god vin i glasset.

Men i hele zonen, som har knap 2000 hektar vinmarker fordelt på 11 kommuner, fremstilles årligt omkring 13 millioner flasker barolo, og der er selvfølgelig forskelle i kvaliteten. Som det er tilfældet med andre ”mærkevare-vine”, fx. amarone og brunello, gør man sig selv en tjeneste ved ikke at sætte forventningerne for højt, hvis man falder over en ”billig” barolo. De gode producenter ved godt, hvad deres vin er værd, og de kan også sælge den til prisen.

Det handler om udbud og efterspørgsel, for selv om 13 millioner flasker lyder af meget, er det eksempelvis under halvdelen af den samlede produktion i Pauillac, Margaux, St. Estephe, St. Julien og Pomerol, hvor en stor del af de bedste røde bordeauxer laves. Og der er det som bekendt ikke noget problem at kræve høje priser for sin vin, selv om den måske først og fremmest stråler på grund af navnet.

Annonce

Klimaforandringer

Det samme kan være tilfældet med en barolo, for medmindre andet er angivet på etiketten, for eksempel i form af navnet på en af de 181 MGA’er, der inddeler zonen i underzoner og markparceller, kan vinen udmærket være blandet af druer fra flere marker med forskellige vækstforhold, og de fleste producenter laver en blandingsvin, der må regnes som deres basis-barolo.

Men både nord, øst og syd for Barolo-zonen laves også vin på nebbiolo, og selv om den ikke må kaldes barolo, kan de bedste sagtens sammenligne sig med deres mere kendte storebror (men de er ikke nødvendigvis billigere).

Årsagen skal til dels findes i druen. Knopperne på nebbiolo-planter springer tidligt ud, og i køligt forårsvejr i Piemonte betyder det, at de nye skud risikerer at få frostskader, hvilket kan reducere udbyttet af druer kraftigt. Samtidig er druerne længe om at modne, og det forøger risikoen for, at de tager skade af regn i efteråret. Druernes behov for en lang modningsperiode under optimale forhold betyder, at nebbiolo har været førstevælger til de bedste marker.

Men vinbønder, der ikke har skøde på en mark i Barolo, har fået hjælp fra vejrguderne de senere år. Flere fortæller om den forskel, som et varmere klima har gjort for modningen af druerne, og at nebbiolo nu også kan modne på marker, hvor den tidligere gav mindre gode resultater. Derfor kan det give mening at lede efter alternativer med navne som Roero, Nebbiolo d’Alba - eller Langhe Nebbiolo, som der netop står på etiketten på dagens billigere alternativ til baroloen.

Nebbiolo-druen i vindistriktet Langhe. Foto: Alessandro Cristiano, Colourbox.
Annonce

Frugten skinner igennem

Druerne til en Langhe Nebbiolo kan sagtens stamme fra en mark i Barolo-zonen (eller i Barbaresco), fordi producenterne kan bruge betegnelsen til vine, som ikke vurderes gode nok til at blive solgt som barolo - det kan for eksempel være vin fra unge planter, eller vin af druer, som blev sorteret fra, da der skulle laves barolo.

Dagens Langhe Nebbiolo er dog lavet på druer, der er dyrket omkring landsbyen Roddino. Den ligger cirka tre kilometer øst for Monforte d’Alba og dermed lige uden for Barolo-zonen. Vinen har lagret i ni måneder - 70 procent i ståltank, 30 procent på store fade af slavonsk eg, og det er en del af forklaringen på, hvorfor frugten skinner så meget igennem. Dertil kommer, at 2018-nebbioloerne fra Langhe generelt viser sig at være meget tilnærmelige lige nu. Vinen er fundet på Bilkas hylder og koster 99 kroner.

Og den fandt en fan, da den og baroloen blev blindsmagt under optagelsen af podcasten, som du kan høre via linket her i artiklen.

Annonce

Begge kan drikkes med fornøjelse

- Den smager fremragende. Rigtig godt. Mit umiddelbare bud ville være, at det her er bossen, lød gættet fra Martin Seymour, som kun vidste, at de to vine begge var på nebbiolo.

Undertegnede havde købt vinene og vidste derfor også, at den ene var fem år ældre end den anden, og jeg skrev bossen ud for den ældre vin, en barolo fra marken Rionda ved Serralunga d’Alba i den sydøstlige del af Barolo-zonen - kun tre-fire kilometer fra Roddino.

På etiketten står Arnaldo Rivera, hvilket er navnet på grundlæggeren af Terre del Barolo og kooperativers ”prestige-serie”, der laves med druer fra enkeltmarker. Den har fået en anden behandling end vinen fra Gemma, med 32 måneders lagring på nye, franske 600 liter-fade og derefter seks måneder på flaske, før den blev frigivet. Prisen var 325 kroner på tilbud hos Philipson Wine, men den er siden købet blevet udsolgt - nu fås 2015 til 450 kroner.

Den har tydeligt mere alder i både duft og smag, og det også kan være en advarsel, hvis man hellere vil have vin med ung frugt. Det er en vin med et solidt bundtræk, som slet ikke er færdig med at udvikle sig.

Men som vi kunne konkludere efter blindsmagningen: Det er to gode vine, og de kan begge drikkes med fornøjelse nu. Men der er mere klasse over bossen end bumsen.

Annonce
Assens For abonnenter

Susanne knokler i frontlinjen for at hjælpe med MitId: - I en lang periode havde vi næsten ikke tid at spise

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Jens føler sig druknet af Odense Havn, når markerne står under vand: Så kom der også en ejendomsmægler forbi

Middelfart For abonnenter

Efter flere våde år på kartoffelmarkerne: Landmanden Michael har sat gang i planer om kæmpe solcellepark på Vestfyn

GOG

Følg med live, når afgørelsen falder: Hvem skal GOG møde i semifinalen?

Sport

For ét hold handlede Fyen Rundt særligt om frisk luft og frihed

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Odense For abonnenter

Tvangslukket vinbar fandt ud af at tjene penge under corona - men det gav et økonomisk smæk året efter

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter kritik af overfyldte affaldsspande er der ændringer på vej: - Vi er nødt til at gøre noget

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Nyborg

'Slagter' 22 høns: Der er grænser for kaglen

Odense For abonnenter

Etårige Anker bliver en af letbanens allerførste passagerer: Får unik oplevelse med ni andre læsere

Odense

Efterlyst 73-årig kvinde fundet omkommet

Annonce