Annonce
forside

Hold op med at tisse på gaden!

Det ser vildt og uopdragent ud, men det er faktisk o.k. at hoppe rundt i mudderet og te sig, mener takt og tone-ekspert Sanne Udsen. Når bare det sker ved en musikfestival ... Tegning: Gert Ejton

Hvis OL skal til Danmark, skal folk vise bedre manerer i det offentlige rum, vurderer takt og tone-ekspert

opførsel: I Kina har de et problem. Om lidt over et år skal de lægge land til verdens største sportsbegivenhed, De Olympiske Lege, men befolkningen opfører sig så grimt i det offentlige rum, at regeringen har set sig nødsaget til at gribe ind over for parlamentsmedlemmer, der piller næse, og taxachauffører som spytter på gaden.

Det virker umiddelbart komisk, men er vi så meget bedre? Kan Kronprinsen bare uden videre hive OL til Danmark og så tro, at danskerne kan opføre sig ordentligt, når mediernes bevågenhed pludselig hviler på dem?

Xtra har spurgt forfatteren Sanne Udsen, som har skrevet bøgerne 'Takt og tone i tiden' og 'Takt og tone i arbejdslivet'.

"Vi skal blive bedre til at være høflige i det offentlige rum. Man kan komme gående med to plasticposer i hænderne, og så får man en glasdør i hovedet, fordi den unge mand eller den ældre herre foran ikke synes, at han skulle holde døren."

Hvad med den måde, som vi taler på i det offentlige rum?

"Det er snarere et problem, at vi er meget højrøstede i det offentlige rum, for udlændingene forstår jo alligevel ikke, hvad vi siger. Men man skal lade være med at råbe så højt og tale i mobiltelefon eller mase sig frem uden at have øje for andre mennesker."

Burde man i den sammenhæng sætte ind over for fodboldfans?

"Nej, for det er der en tradition for, selv om det selvfølgelig ikke skal være sådan, at de handlende skal sætte brædder for deres vinduer. Man kan dele opførsel i det offentlige rum op i hensyntagen og forventninger. Og det, at tilskuere larmer på vej til fodbold, hører med, og det er noget, man forventer. Men man forventer ikke, at de smadrer butiksruder for eksempel."

I Kina har man nogle mere fysiske problemer med folk, der spytter og tisser på gaden. Har vi også det i Danmark?

"Spytteriet kom man til livs i forbindelse med tuberkulosen, hvor folk ligesom forstod, at det altså var smittefarligt. Men det er jo ikke mere end 100 år siden, at der var skilte, hvor der stod, at man ikke måtte spytte på gaden. Det med at tisse på gaden har desværre haft en opblomstring inden for de senere år, og det er ikke længere noget, som er forbeholdt fulde mænd i baggårde. Jeg har for eksempel oplevet at sidde og vente på min mand, mens han var inde i byggemarkedet, hvor der så kom en mand ud, som bestemt ikke var fuld, og jeg tror sådan set også, at han havde set mig, men han stillede sig altså op og tissede nærmest op ad vores bil."

Det der med at tisse, hvor det passer en, er jo meget udbredt på eksempelvis Roskilde Festival. Kunne der være en idé i at aflyse den i perioden op til, at man ansøger om OL?

"Nej, for som jeg sagde med fodboldtilskuerne, så er der jo en tradition for det. Ligesom fodboldtilhængere skal råbe, når de er til kamp, så skal man også hoppe rundt i mudder, når man er på rockfestival."

Er der andre ting, som skal strammes op, hvis vi vil have OL til Danmark?

"Danskerne er ikke særligt servicemindede, og hvis man går ind på en restaurant, skal man jo nærmest være heldig, hvis tjeneren gider betjene en. Der er nærmest sovjetiske tilstande på det område, og her kunne man godt sørge for at være mere imødekommende i stedet for at opføre sig, som om kunderne er et irritationsmoment."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Annonce