Annonce
Debat

Hold kommunerne fast på fair konkurrence

Udlicitering: De danske kommuner udliciterer for enorme summer af penge. Alene sidste år beløb det samlet set til 62 mia. kr. Stiller man skarpt på Midtjylland, så udliciterede f.eks. Horsens sidste år for 824 mio. kr., Holstebro for 701 mio. kr. og Randers kommune for 895 mio. kr. Det er der intet galt i - altså med mindre, der ikke er nogen, som stiller krav til, hvordan opgaverne skal løses og løbende holder øje med, om vores fælles penge bliver brugt ordentligt.

3F har i samarbejde med Advice netop offentliggjort en omfattende undersøgelse, som kortlægger, hvor gode kommunerne er til at bruge og stille krav om løn- og arbejdsvilkår i de såkaldte arbejdsklausuler, når en opgave bliver sendt i udbud. Klausulen skal modvirke, at der sker social dumping for skattekronerne og sikre fair konkurrence. Og overordnet set går det i den rigtige retning - om end meget står tilbage at ønske. I 2014, hvor Advice lavede samme undersøgelse, brugte 47 pct. af kommunerne arbejdsklausuler indenfor bygge- og anlæg, transport, rengøring, det grønne område og teknisk service. I dag er det 51 pct. der bruger arbejdsklausuler. Det samme mønster ser vi for regionerne. Stiller man igen skarpt på de tre Midtjyske kommuner, så har Randers kommune fuldt fokus på arbejdsklausulerne, mens det halter gevaldigt for både Horsens og Holstebro.

Hvis vi igen stiger til vejrs i helikopteren og ser ud over hele Danmark, så er udviklingen gået helt i stå, når det handler om kontrol af klausulforpligtelserne. Advice dokumenterer, at kommunerne og regionerne ikke har nogen ensartet procedure for, hvor ofte de fører kontrol. Og kun cirka halvdelen af kommunerne kontrollerer altid eller ofte, om klausulerne overhoved overholdes. Mangelfuld og sjælden kontrol er en åben invitation til, at der frit kan ske social dumping for skattekronerne. Det svarer til, at politiet ikke holdt øje med hastigheden på motorvejene eller at fødevarestyrelsen ikke undersøgte den mad, vi sætter tænderne i. Det er ganske enkelt ikke godt nok. Når der ikke bliver ført tilsyn med, om arbejdsklausulerne bliver overholdt, så spiller vi hasard med lønmodtagernes arbejdsliv og de lovlydige arbejdsgiveres konkurrencekraft.

Alle kommuner og regioner burde altid bruge arbejdsklausuler, sådan som staten har været forpligtet til siden 2014, og som er intentionen i Økonomiaftalen for 2014 mellem regeringen, kommunerne og regionerne.

Den udenlandske arbejdskraft slår rekorder i disse år. 3F oplever lønsnyd og horrible arbejdsmiljøforhold hos særligt udenlandske virksomheder, der bevidst underbetaler, snyder i skat og bedriver unfair konkurrence. Og arbejdsgiverne hos Dansk Håndværk oplever, at sunde virksomheder har svært ved at overleve, fordi de udsættes for urimelig konkurrence, betalt af snyd.

For at sætte en kæp i hjulet hos de brodne kar, er det afgørende, at alle kommuner altid bruger arbejdsklausuler, råder over skrappe sanktioner og løbende fører kontrol. For ellers må de små håndværksmestre, som både bidrager med skattekroner i kommunekassen, og samtidigt er dem, der først og fremmest sørger for at få uddannet fremtidens faglærte, dreje nøglen om.

Så når du står i stemmeboksen den 21. november, opfordrer vi dig til, at lægge mærke til, om der er politikere i det parti, du vil stemme på, der arbejder for at indføre arbejdsklausuler og sikre, at de bliver overholdt. Stem på dem - til glæde for hele samfundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce