Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hold dig væk, hvis du er mørkeræd: Rudme trækker stikket

Der er fokus på mørke, når borgerne i Rudme inviterer til højskoledage. Til venstre er det afgående præst i Gestelev og Herringe Kirker Kamille Nygård, og til højre er det Karen Birch, der står for maden til deltagerne. Foto: Pressefoto
Når der er højskoledage i Rudme i starten af november, vil temaet være mørke

Rudme: Hvis du er mørkeræd, er det nok en god ide at holde dig fra Rudme, når landsbyen blænder op, eller rettere ned, for årets højskoledage 1., 2. og 3. november. Her er temaet nemlig mørke. Og med mørke menes der alt det, der ellers er blevet afskaffet i en moderne verden med elektricitet.

- Vi har også talt om, at det kunne være skægt, hvis lyset på gaden blev slukket i tre timer fredag aften. Men det er ikke sikkert, at man må det. Nu må vi se. Der er så mørkt i forvejen, og man kan rigeligt falde i grøften, selv hvis lyset ikke bliver slukket, siger Kamille Nygård, afgående sognepræst i Gestelev og Herringe Kirker og oprindelig initiativtager til højskoledagene.

Det er niende gang, at der bliver afholdt højskoledage i Rudme, og alt tilrettelægges af frivillige kræfter og Kamille Nygård. At hun er med i år, er et godt udtryk for det sammenhold, der er i landsbyen, for faktisk stoppede hun som præst i de to kirker 1. oktober. Hun og familien skal flytte til Trondheim i Norge, hvor Kamille Nygårds mand er blevet ansat som lektor på universitetet.

- Vi flytter derop på fredag, men vi kommer og er med til selve højskoledagene, siger Kamille Nygård, 48.

Og værksteder er en væsentlig del af højskoledagene. Hele lørdagen står således i deres tegn, og deltagerne kan vælge mellem værksteder med kor, skyggebilleder eller brevskrivning i fokus eller et rygestartskursus (ja, du læste rigtigt).

Fredag starter højskoledagene med en vandringsforestilling med kunstnerkollektivet MYRKR. Her vil deltagerne vandre op ad Rudmevej med høretelefoner på, mens de lytter til “Fortællinger fra mørket”. Forestillingen er gratis for højskoledeltagere, mens andre skal betale 100 kroner for oplevelsen.

Fredag, lørdag og søndag vil der være store madoplevelser for alle deltagere. Her vil “mørket” også være et tema.

Så mørkt kan der være i Rudme. Billedet her er taget efter den mørkning, der blev holdt i kirken den første søndag i februar i år. Foto: Palle Søby

Mange kommer udefra

- Vi har blandt andet hyret nogle frivillige, der både skal optræde og være tjenere, men hvad de præcis skal lave, er en overraskelse. Det bliver Karen Birch fra Rudme Friskole, der står for maden. Hun er vores lokale gourmetkok, og hun laver fuldstændig udsøgt mad, siger Kamille Nygård.

Hvis man ikke deltager i højskoledagene, har man stadig mulighed for at booke bord på restauranten om søndagen.

Det koster 900 kroner at komme på højskole i Rudme 1., 2. og 3. november. Med i prisen er privat indlogering, og højskolen har plads til 40 deltagere.

- To tredjedele af deltagerne kommer udefra. Resten er lokale deltagere. Mange har været med før, og det er både unge og ældre, der deltager, siger Kamille Nygård.

Det er altså lidt af et tilløbsstykke, når Rudme holder højskoledage.

Og for lige at vende tilbage til det såkaldte rygestartskursus, der blev nævnt tidligere i artiklen, så forventer Kamille Nygård ikke, at Rudmes ungdom begynder at ryge efter højskoledagene.

- Det er en lokal, Jørgen Havelund, der har et værksted, der handler om udvinding af tobak og tobaksproduktion. Så kan man prøve at lave sin egen tobak og rulle sine egne cigaretter. Det skulle dog være noget tobak, der sådan, at jeg tror ikke, at der er nogen, der begynder at ryge af den grund, siger Kamille Nygård.

Hvis du vil vide mere eller melde dig til højskoledagene, kan du besøge hjemmesiden mørketirudme.dk.

Alaya Riefensthal og Jullie Hjetland fra kunstnertrioen Myrkr stod for eftermiddagens mørkning i Herringe Kirke den første søndag i februar i år. Myrkr medvirker igen ved den kommende mørke-weekend. Foto: Palle Søby
Sådan så det ud, da Midtfyns tænketank en søndag i februar besøgte "mørket i Rudme". Her er hele flokken på mørkevandring fra Galleri Svinestien til Herringe Kirke, mens mørket falder på. Foto: Palle Søby
Mørkning i Herringe Kirke den første søndag i februar i år - en stemningsfuld og smuk oplevelse. Foto: Palle Søby
Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce