Annonce
Faaborg-Midtfyn

Hold dig væk, hvis du er mørkeræd: Rudme trækker stikket

Der er fokus på mørke, når borgerne i Rudme inviterer til højskoledage. Til venstre er det afgående præst i Gestelev og Herringe Kirker Kamille Nygård, og til højre er det Karen Birch, der står for maden til deltagerne. Foto: Pressefoto
Når der er højskoledage i Rudme i starten af november, vil temaet være mørke

Rudme: Hvis du er mørkeræd, er det nok en god ide at holde dig fra Rudme, når landsbyen blænder op, eller rettere ned, for årets højskoledage 1., 2. og 3. november. Her er temaet nemlig mørke. Og med mørke menes der alt det, der ellers er blevet afskaffet i en moderne verden med elektricitet.

- Vi har også talt om, at det kunne være skægt, hvis lyset på gaden blev slukket i tre timer fredag aften. Men det er ikke sikkert, at man må det. Nu må vi se. Der er så mørkt i forvejen, og man kan rigeligt falde i grøften, selv hvis lyset ikke bliver slukket, siger Kamille Nygård, afgående sognepræst i Gestelev og Herringe Kirker og oprindelig initiativtager til højskoledagene.

Det er niende gang, at der bliver afholdt højskoledage i Rudme, og alt tilrettelægges af frivillige kræfter og Kamille Nygård. At hun er med i år, er et godt udtryk for det sammenhold, der er i landsbyen, for faktisk stoppede hun som præst i de to kirker 1. oktober. Hun og familien skal flytte til Trondheim i Norge, hvor Kamille Nygårds mand er blevet ansat som lektor på universitetet.

- Vi flytter derop på fredag, men vi kommer og er med til selve højskoledagene, siger Kamille Nygård, 48.

Og værksteder er en væsentlig del af højskoledagene. Hele lørdagen står således i deres tegn, og deltagerne kan vælge mellem værksteder med kor, skyggebilleder eller brevskrivning i fokus eller et rygestartskursus (ja, du læste rigtigt).

Fredag starter højskoledagene med en vandringsforestilling med kunstnerkollektivet MYRKR. Her vil deltagerne vandre op ad Rudmevej med høretelefoner på, mens de lytter til “Fortællinger fra mørket”. Forestillingen er gratis for højskoledeltagere, mens andre skal betale 100 kroner for oplevelsen.

Fredag, lørdag og søndag vil der være store madoplevelser for alle deltagere. Her vil “mørket” også være et tema.

Annonce
Så mørkt kan der være i Rudme. Billedet her er taget efter den mørkning, der blev holdt i kirken den første søndag i februar i år. Foto: Palle Søby

Mange kommer udefra

- Vi har blandt andet hyret nogle frivillige, der både skal optræde og være tjenere, men hvad de præcis skal lave, er en overraskelse. Det bliver Karen Birch fra Rudme Friskole, der står for maden. Hun er vores lokale gourmetkok, og hun laver fuldstændig udsøgt mad, siger Kamille Nygård.

Hvis man ikke deltager i højskoledagene, har man stadig mulighed for at booke bord på restauranten om søndagen.

Det koster 900 kroner at komme på højskole i Rudme 1., 2. og 3. november. Med i prisen er privat indlogering, og højskolen har plads til 40 deltagere.

- To tredjedele af deltagerne kommer udefra. Resten er lokale deltagere. Mange har været med før, og det er både unge og ældre, der deltager, siger Kamille Nygård.

Det er altså lidt af et tilløbsstykke, når Rudme holder højskoledage.

Og for lige at vende tilbage til det såkaldte rygestartskursus, der blev nævnt tidligere i artiklen, så forventer Kamille Nygård ikke, at Rudmes ungdom begynder at ryge efter højskoledagene.

- Det er en lokal, Jørgen Havelund, der har et værksted, der handler om udvinding af tobak og tobaksproduktion. Så kan man prøve at lave sin egen tobak og rulle sine egne cigaretter. Det skulle dog være noget tobak, der sådan, at jeg tror ikke, at der er nogen, der begynder at ryge af den grund, siger Kamille Nygård.

Hvis du vil vide mere eller melde dig til højskoledagene, kan du besøge hjemmesiden mørketirudme.dk.

Alaya Riefensthal og Jullie Hjetland fra kunstnertrioen Myrkr stod for eftermiddagens mørkning i Herringe Kirke den første søndag i februar i år. Myrkr medvirker igen ved den kommende mørke-weekend. Foto: Palle Søby
Sådan så det ud, da Midtfyns tænketank en søndag i februar besøgte "mørket i Rudme". Her er hele flokken på mørkevandring fra Galleri Svinestien til Herringe Kirke, mens mørket falder på. Foto: Palle Søby
Mørkning i Herringe Kirke den første søndag i februar i år - en stemningsfuld og smuk oplevelse. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Bøder i nøglesagen: Fint, at bøllerne stoppes

Vores demokratiske institutioner skal ikke overgive sig til pøbelvældet. Derfor er det udmærket, at to unge mænd fra Socialistisk Ungdomsfront har fået tilsendt bødeforlæg på flere tusinde kroner, fordi de tidligere på året forstyrrede et byrådsmøde i Odense ved at kaste 1000 stykker papir ned i byrådssalen. Bødestraffen betyder ikke, at de to unge mænd nu har fået mundkurv på eller ikke længere må udøve deres demokratiske ret. Tværtimod: De to må aktionere lige så meget, de har lyst til. De må indkalde til demonstrationer på Flakhaven, de må holde taler, de må svinge med faner og bannere og i det hele taget gøre alt det, de finder politisk rigtigt. Så længe de overholder de demokratiske spilleregler og ikke afbryder en demokratisk valgt forsamling. Byrådsmedlemmerne sidder som bekendt i Odense Byråd, fordi de er blevet valgt af Odenses befolkning. De repræsenterer derfor Odenses borgere. De to ballademagere fra Socialistisk Ungdomsfront er derimod ikke valgt til noget som helst og repræsenterer ingen som helst, og derfor bør de ærlig talt holde mund, når de befinder sig i byrådssalen. Hvis de to gerne vil have taletid i salen, er de velkomne til at stille op til det kommende kommunalvalg og få stemmer nok til at blive valgt. Derpå kan de få taleret – og samtidig være med til at bære det ansvar, der følger med en politisk post. Man kan mene, at nedkastningen af de 1000 ark papir i en byrådssal ikke er så slem, at det kræver en politianmeldelse fra kommunen. Herregud, to tilfældige mænd, der kaster lidt papir ned i en byrådssal kan vel ikke vælte verden; det kan højst give lidt overarbejde til de byrådsbetjente, der skal feje papirstrimlerne sammen efter mødets afslutning. Det er imidlertid vigtigt at holde fast i vores demokratiske institutioner og deres betydning. Et byråd skal ikke intimideres af tilfældige ballademagere, der ikke vil overholde de demokratiske spilleregler. Derfor er det nødvendigt, at de to får en bøde og dermed en bedre forståelse af, hvordan vores demokrati skal fungere.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Baggrund: Vinderteamet brugte 2000 timer på at dyrke Faaborg

Annonce