Annonce
Debat

Hold den femte rampe lukket

Det er ingen skam å snu, lyder en af paragrafferne i de norske fjeldregler. Altså at det ikke er skamfuldt at vende om. Det må også gælde andre steder end på fjeldet, og byrådet i Odense bør læse op på fjeldreglerne. Aktuelt i debatten om åbningen til august af den femte og sidste adgangsvej til parkeringskælderen under TBT-området. Her har De Konservative og De Radikale klogt foreslået, at den vej forbliver lukket. Men forslaget har desværre fået en hård medfart af borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og  V-rådmand Christoffer Lilleholt.


Centrum i byerne skal ikke længere indrettes på bilernes præmisser.


Annonce

Adgangsvejen så måske fornuftig ud i 2014, hvor byomdannelsen over Thomas B. Thriges Gade blev sat i gang, men den virker underligt ude af trit med virkeligheden i 2021 og især fremover.

Odenses bykerne er ikke og skal ikke være en udgave af Rosengårdcenteret, bare uden tag. Byen skal have andet at byde på, og her er et byrum uden trafik ganske unik og kan give masser af muligheder for liv og forretning inden for restaurations- og oplevelsesindustrien. Tænk at have et roligt område fra Flakhaven til bunden af Klosterbakken. Med domkirke, park og rådhusplads. I fred for biler. Nærmest med et lydbillede som i Venedig, hvis man skal være lidt højstemt.

Det kan så godt være, at byens gæster udefra må spadsere en smule længere, og de fire andre adgange til P-kælderen bliver mere belastede, men den gene er til at leve med i forhold til at få ødelagt det rolige byrum i centrum, byen har fået.

I tiden, der er gået siden 2014, ser handelsmønstrene anderledes ud. Vi handler langt mere på nettet, og de tunge varer køber vi væk fra bykernen og får dem leveret. Det er længe siden, vi for eksempel skulle slæbe et tungt tv ud fra Merlin eller KT Radio i gågaden. Nu kommer letbanen også, og vi taler om nul-emissions-zoner i byen og bilfrie søndage.

Læg dertil, at TBT-området og ned til Munke Mose har fået masser af nye lejligheder med ditto beboere, som også vil nyde godt af mindre trafik.

Centrum i byerne skal ikke længere indrettes på bilernes præmisser. Vel skal man kunne komme til og fra, men det må ikke overstråle alt andet. Så, kære S og V i byrådet, lyt til forslaget om at holde den femte adgangsvej lukket. Og vend om i forhold til 2014-projektet. Vi bliver vildt glade for det i længden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce