Annonce
Kerteminde

Hobbyen er blevet deres levevej: Hindsholmgrisen er hjemmelavet fra pattegris til pølse

Carla Lang Nielsen har tættest på slagteriet og salgsvognen sin "specialklasse" - grise med særlige behov, som hun kalder dem. Hun forklarer, at der lige som hos mennsker altid er nogle, der bliver mobbet. Foto: Kim Rune
Carla og Poul Lang Nielsen har stadig større succes med deres glade frilandsgrise. Det er for længst overgået fra hobby til forretning - men kernen i det: At grisene skal have et godt liv, den er den samme.

Martofte: Kan man smage et godt griseliv?

Spørger man Carla og Poul Lang Nielsen og de trofaste kunder, der blandt andet tæller nogle af Københavns mest berømte restauranter, så er svaret et stort rungede JA.

Carla og Poul Lang Nielsenhar i 10 år avlet glade grise på deres marker. Og hvad, der startede som et idealistisk hobbyprojekt, er nu blevet en stadigt voksende forretning ved navn Hindsholmgrisen. For flere og flere vil hellere sætte tænderne i en frilufts-gris end i en tremmegris.

For 10 år siden havde de begge arbejde ved siden af, men nu bruger de fuld tid på deres grise, og det har været nødvendigt at ansætte både en landbrugselev og en deltidsslagter.

Til gengæld kan de nu sælge slagtervarer, de har lavet selv hele vejen igennem - fra pattegris til pølse. De dyrker selv det økologiske foder (og køber hos andre lokale økologer, hvis der ikke er nok), de har søer og orner til at producere pattegrise, de slagter hjemme på marken, og de står selv for at udskære, ryge, hakke og lave pølser.

Berlingske: Supersvinet fra Hindsholm

Martofte: Hindsholmgrisen har fået mange rosende ord med på vejen i de 10 år, den har eksisteret.

Senest er det de to kendte madanmeldere på Berlingske, Søren Frank og Søren Jacobsen Damm, der roser den til skyerne.

Supersvinet fra Hindsholm kalder de Hindsholmgrisen i en anmeldelse 17. august 2019. Her blindtester de skaftkoteletter og når frem til det resultat, at det er pengene værd at købe dyrt kød: Drømmekoteletten kalder de koteletten fra Hindsholmgrisen.

"Det her er for mig en pragtkotelet, simpelthen. Det var det, jeg havde drømt om", skriver Søren Frank blandt andet og tilføjer: "Jeg tror, at det er et dyr, som har arbejdet lidt med sine muskler – altså god struktur uden at være sejt".

Slagter hjemme på marken

- I starten blev grisene kørt på slagteri, men det var de ikke glade for. Grise, der er vant til masser af plads, har det ikke godt med at blive transporteret. De stresser let, så vil man lave den bedste kvalitet, skal man undgå transport, fortæller Carla Lang Nielsen.

- Nu er det Poul selv, der afliver dem. Først bliver de bedøvet, og efterfølgende får de et stød, der afliver dem, helt udramatisk og roligt: et godt langt griseliv starter og slutter under åben himmel.

For at nå målet med at gøre det hele selv, har Carla og Poul Lang Nielsen købt en ejendom på Æblehaven i Martofte - i fugleflugt en god kilometers penge fra deres gård på Søvej. Ejendommen på Æblehaven har tidligere været benyttet til frugtavl, og der var derfor meget velegnede lokaler til køle- og fryserum, samt slagteri.

Samtidig købte parret lidt jord, så jordene ved gården på Søvej nu er sammenhængende med jorden ved Æblehaven. Så er der jord nok til både at avle økologisk foder og rumme de cirka 300 grise.

Annonce

Bor ude hele året

En Hindsholmgris har levet et rigtigt griseliv - det vil sige, at den bor ude hele året rundt. Den får ikke - som mange andre frilandsgrise - ring i næsen. Det betyder, at der kan gå og rode i jorden og finde en stor del af sine føde selv i form af rødder, orme, biller m.v.

- I sensommeren kan de også gå og spise nedfaldsfrugt fra de mange frugttræer, der stadig står tilbage fra dengang, der var frugtavl. Så guffer de i sig af kirsebær og pærer, fortæller Carla Lang Nielsen.

Slagtningen foregå om onsdagen, og så hænger grisene og modner i modningsrummet indtil mandag. Det er en af ugens travleste dage, hvor de slagtede dyr skal parteres og vakuumpakkes, inden Poul Lang tirsdag pakker bilen og kører ud til kunder med kødet. I løbet af ugen bliver der også røget skinker og bacon, og der bliver lavet diverse små og store pølser - medister, spege og en hel masse andet.

Om fredagen har Carla Lang Nielsen åbent i salgsvognen i Æblehaven. Men hun har nu også jævnligt åbent på andre tidspunkter, når en kunde ringer og gerne lige vil have lov til at komme forbi.

Carla Lang Nielsen har i en periode stået med sin salgsvogn både i Odense og Kerteminde en gang om ugen. Det stoppede hun med til nytår. Nu må de lokale kunder køre til Martofte for at få fat i det gode kød. Til gengæld har hun fået bedre tid til at eksperimentere med udskæringer og kæle for fremstillingen af delikatesserne - og så lige klare bogholderiet.

Den her lille charmetrold får god tid til at vokse sig stor og lækker, og når den bliver slagtet, vil den smage langt væk af godt griseliv. Foto: Kim Rune
I det store slagteri, Carla og Poul Lang Nielsen har indrettet i Martofte, laver de blandt andte disse lækre røgede skinker, som en Københavnsk bager er fast kunde til - til sine sandwicher. Foto: Kim Rune
Den lille salgsvogn, der indtil nytår var at finde ved havnen i Kerteminde, har nu fast holdeplads i Æblehaven i Martofte. Her fortæller Carla Lang Nielsen gerne om de mere specielle udskæringer, hun sælger sammen med de mere traditionelle koteletter og ribbenstege. Foto: Kim Rune
HIndsholmgrisen skal ikke igennem en smertefuld tatovering. I stedet bliver kødet stemplet som garanti for det gode kød. Foto: Kim Rune
Annonce
Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Kultur

Dr. Monsters Klumme: Med sin kåring af det største idrætsnavn underminerer DIF sin egen mangfoldighed

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Odense For abonnenter

- Skal jeg stikke dit øje ud? Fire mænd tiltalt for at bortføre, tæve og true offer for gæld

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce