Annonce
Livsstil

Hjertet er i orangeriet

Helge Aagaard Hansen er 67 år og Lotte Okkels Hansen er 62. Sammen har de fire voksne børn og tre børnebørn. Foto: Michael Bager
Tæt ved vandet og klos op ad skoven ligger den tidligere skovløberbolig mellem Håstrup og Faldsled. Bag hækken gemmer sig en storslået have med et lige så imponerende orangeri. Huset, haven og orangeriet tilhører Lotte Okkels Hansen og Helge Aagaard Hansen, der tidligere drev minkfarm, men nu nyder frugten af alt det, de har skabt.

Sprosserne mellem de store, klare glasflader er hvide, og på den murede skorsten med pejs i den ene gavl hænger trofæet af en kronhjort skudt i Polen.

Orangeriet er noget af det første, man får øje på, når man triller ind på gårdspladsen til den gamle skovløberbolig mellem Håstrup og Faldsled. Faktisk kan man allerede se det ude fra vejen, der bugter sig rundt om grunden med skoven på den anden side.

Det imponerende 46 kvadratmeter store orangeri binder stuehuset sammen med den oprindelige stald, der i dag fungerer som kontor og gæstehus til børn og børnebørn.

Men glassalen er langt mere end en mellemgang. Det er husets hjerte, og det er i orangeriet, parret er det meste af tiden, for de transparente vægge og loft forlænger udesæsonen, og lyset er uundværligt for at komme igennem vinterens mørke.

Der kan sidde 16 mennesker om det hvide elipseformede bord i midten af rummet, og ofte når gæster aldrig op i dagligstuens bløde møbler. Orangeriet drager.

- De fleste huse burde have et sted, hvor der er meget lysindfald, siger Helge Aagaard Hansen, der er 67 år og tidligere minkavler.

Blå bog

Lotte Okkels Hansen og Helge Aagaard Hansen har boet i den tidligere skovløberbolig mellem Håstrup og Faldsled i fire år.

Lotte Okkels Hansen, 62, er tidligere sygeplejerske, mens Helge Aagaard Hansen, 67, i mange år drev minkfarm. Da hustruen stoppede som sygeplejerske for ni år siden, hjalp hun til på farmen.

Parret har fire voksne børn og tre børnebørn.

Den rigtige løsning

Lotte Okkels Hansen, 62, og Helge Aagaard Hansen flyttede ind for fire år siden. De ejede allerede huset, men lejede det ud, fordi de drev minkfarm et andet sted. Da de solgte minkfarmen nogle år tidligere end planlagt, gav det mening at flytte ind i skovløberboligen, for de havde altid været glade for stedet.

Parret vidste allerede fra start, at de var nødt at finde en måde at binde de to bygninger sammen, da de ville blive trætte af at skulle udenfor for at komme fra det ene hus til det andet. Samtidig var det vigtigt at finde en løsning, der ikke så påklistret ud, men var tro mod ejendommens stil.

De bad arkitekt Bent Westergaard fra Gråbrødre Arkitekter om råd, og han kom med idéen om at binde husene sammen med et orangeri. Det havde parret ikke selv overvejet, men:

- Vi var ikke i tvivl, da vi så tegningen. Det var det her, vi skulle have, siger Lotte Okkels Hansen, der arbejdede som sygeplejerske indtil for ni år siden.

Orangeriet er fra Vica og har kostet mere end en halv million kroner, og selv om det er en relativt dyr løsning, har parret aldrig fortrudt.

- Det har været den helt rigtige løsning for os, og det har forøget brugsværdien af huset. Da vi solgte minkfarmen, kom vi meget bedre ud af det, end vi havde regnet med, og derfor havde vi nogle midler at gøre godt med. Vi tænkte samtidig, at vi ikke behøvede gemme det hele til børnene. De har jo også glæde af orangeriet, når de er her, siger Lotte Okkels Hansen med et glimt i øjet.

Annonce

Organisk symmetri

Fra orangeriet er der udgang til haven, der om muligt er endnu mere storslået.

Løfter man blikket op i fugleperspektiv, opdager man, at symmetri og organiske, runde former går igen i både blomsterbede, pergolaen i midten, bøgehækkene og den frodige køkkenhave.

Ligesom orangeriet er den 4300 kvadratmeter store have tegnet af en arkitekts hånd. Det er havearkitekt Janne Fuglsang, der står bag planen og har valgt planterne, mens det er Lotte Okkels Hansen selv, der har gravet, plantet og sået. Ser man bort fra plænerne, der bliver klippet af en robot, er haven hendes domæne. Manden hjælper, når han bliver bedt om det.

- Helge gik og målte op til bedene og malede med spraymaling, fortæller hun og tilføjer, at haven, der før bestod af et filippaæbletræ og et valnøddetræ, blev planlagt over et par år.

- Vi ændrede også planer undervejs. På den måde var det godt, at vi ikke skulle flytte ind lige med det samme, siger hun og henter den indrammede plantegning, de fik af havearkitekten.

Ved siden af fik de en komplet liste over planter, og hvor i haven de skulle placeres. Lotte Okkels Hansen har overordnet holdt sig til planen, men har ændret lidt småting undervejs.

De oprindelige piksten fra gårdspladsen blev sorteret og genanvendt til at lave små stier gennem bedene, så der er udgang til haven fra terrasserne ved filippatræet tættest på huset.

Den runde køkkenhave er inddelt i fire lagkagestykker, hvor blomster og grøntsager står i rundede rækker rammet ind af kastanjehegn. I midten er en pergola med klatrende blåregn og slyngroser.

Det er i orangeriet, parret bruger det meste af deres tid året rundt. Der er sat solsejl op i den ene side, så der ikke bliver alt for varmt, når solen bager. I dørene er der insektnet, så myg og fluer ikke kommer ind, når dørene er åbne. Foto: Michael Bager
Annonce

Ind med modermælken

På hver side af køkkenhaven er frugtlunde, for store dele af haven kan spises. Den ene lund har æbler og pærer og den anden blommer. Anlægsgartneren, der hjalp med at anlægge haven, kiggede lidt, da han så, hvor små frugttræer parret havde købt, men haven er kun tre år gammel, og træerne har allerede nået en anseelig højde. Sidste år kunne Lotte Okkels Hansen og børnebørnene presse 170 liter most.

- Det er rigtig god havejord. Vi har jordvarme, og da vi fik gravet det ned for 12 år siden, kunne jeg se, at der var en meter muld. I min gamle have var der meget lerjord, så det var ret selektivt, hvad der kunne gro, fortæller Lotte Okkels Hansen.

Hun har været haveinteresseret, så længe hun kan huske.

- Mine forældre havde en gård på landet, så min mor og nabokonen havde en stor have, de passede. Det er kommet ind med modermælken, og jeg har altid selv haft have, siger hun.

Selv om haven langtfra ligner alle andre landbohaver og nærmere leder tankerne hen mod en lille slotspark, er det vigtigt, at den også kan bruges af børn og børnebørn. Parret sætter gerne et stort badebassin op, og de brede græsarealer er oplagte at lege på.

- Det skal ikke være bede det hele. Jeg kan godt lide, at man kan være aktiv, og at børnebørnene kan spille fodbold, uden der er pelargonier, der knækker nakken, siger Lotte Okkels Hansen.

Haven er primært Lotte Okkels Hansens fortjeneste, men Helge Aagaard Hansen hjælper, når hustruen beder ham om det. Foto: Michael Bager
Annonce

Helges legeplads

Bagerst i haven er maskinhuset, hvor der er indrettet en komplet lejlighed i den ene ende. Planen var at leje den ud til sommergæster.

- Da vi var færdige og var ved at lave annoncen, kom vi i tanke om, at vi ikke gad, fortæller Helge Aagaard Hansen.

Gæstehuset bliver derfor kun brugt af venner og familie, og parret sætter pris på, at de ikke er afhængige af lejere.

- Vi har haft dyr i 40 år og været afhængige af det. Så jeg nyder at have fået min frihed, siger Lotte Okkels Hansen.

Bevæger man sig om bag gæstehuset, kommer man om til Helge Aagaard Hansens legeplads. Hvor haven er hustruens hobby, er det her hans:

Stribevis af gamle minkhuse fungerer nu som tørringsplads for det brænde, Helge Aagaard Hansen hygger sig med at købe, kløve og sælge lidt af. Jordvarmen i huset gør, at de kun bruger en forsvindende lille del selv.

Han køber brændet i skoven, kløver det med en save/kløvemaskine styret af et joystick og transporterer det med en minilæsser.

- Det er for sjov, jeg gør det, og så har jeg noget at lave. Minkhusene er perfekte at sætte brænde ind i. Det står og tørrer og får luft, siger han.

Helge Aagaard Hansen har selv skudt kronhjorten i Polen. Trofæet, der blev præmieret med en medalje, pryder i dag skorstenen i orangeriet. Foto: Michael Bager
Annonce

Målet er nået

Der er ofret mange penge, tid og kræfter i både hus, orangeri og have. Alt står snorlige både inde og ude. Der mangler ikke mere. Men nogle mennesker bliver aldrig færdige med at skabe og bygge. Når et projekt er afsluttet, går et nyt i gang. Sådan har parret også været.

- Vi renoverede også det hus, vi havde før. Vi har bygget og bygget og bygget igennem mange år. Vi byggede også minkfarmen op fra bunden til 4000 tæver, fortæller Helge Aagaard Hansen.

I dag vil parret hellere tage den med ro og nyde alt det, de har skabt.

- Lotte sejler lidt kajak, og jeg spiller golf et par gange om ugen. Vi har brændet og haven, og vi har børnebørn, som vi passer en gang imellem. Så længe helbredet er med os, synes jeg, vi er privilegerede, siger Helge Aagaard Hansen, der også er jæger.

Kronhjorten i orangeriet har han vundet en medalje for.

- Vejen til målet er tit det mest interessante, men jeg synes, vi er så gamle nu, at vi godt kan tillade os at sige, at vi er nået næsten i mål, siger han.

Grunden ligger naturskønt mellem Håstrup og Faldsled med skoven på den anden side af vejen og vandet tæt ved. Foto: Michael Bager
Haven, der nærmest ligner en lille slotspark, er tegnet af havearkitekt Janne Fuglsang. Foto: Michael Bager
Snerlen har farven "heavenly blue". Om sommeren står den ude, men når det bliver koldt, flytter den ind i orangeriet. Foto: Michael Bager
Parret har fået bygget en ny garage, der ligger parallelt med husene. Det gjorde den gamle ikke. Foto: Michael Bager
- Lige siden jeg mødte Lotte, da hun var 17 år gammel, har hun skullet have en buket blomster med hjem, når vi var ude at gå tur, fortæller Helge Aagaard Hansen. Den farverige buket er fra parrets egen have. Foto: Michael Bager
Sidste år pressede Lotte Okkels Hansen og hendes børnebørn 170 liter most af æbler fra havens frugttræer. Børnebørnene havde regntøj på og morede sig med at hjælpe til. Foto: Michael Bager
Orangeriet er tegnet af arkitekt Bent Westergaard fra Gråbrødre Arkitekter. Det måler 46 kvadratmeter. Pigstenene er genanvendt fra den oprindelige gårdsplads. Foto: Michael Bager
Lotte Okkels Hansen havde en drøm om lyden af rislende vand, og derfor monterede de løvehovedet i orangeriet. Hun synes dog, det larmer lidt for meget, og derfor er det sjældent tændt. Foto: Michael Bager
Haven er tilpas privat til, at havebruseren ved gæstehuset flittigt bliver brugt. Foto: Michael Bager
Lotte Okkels Hansen har gemt havearkitekt Janne Fuglsangs planer for haven, der blev planlagt over et par år. Foto: Michael Bager
Med en pris på mere end en halv million kroner har orangeriet været en dyr investering, men parret er ikke i tvivl om, at det er den helt rigtige løsning for dem. Foto: Michael Bager
Helge Aagaard Hansen og Lotte Okkels Hansen har fire voksne børn fordelt ud på Fyn, København, Bornholm og Californien. Derudover har de tre børnebørn. Foto: Michael Bager
Havearkitekt Janne Fuglsang kom med to forslag: Et med firkantede bede og et med organiske, runde bede. Parret valgte de runde, der går igen i hele haven. Foto: Michael Bager
De grønne asparges har siden sankthans fået lov at vokse sig høje. Når de visner væk, voksner nye asparges frem. Foto: Michael Bager
Lotte Okkels Hansen bruger meget tid i køkkenhaven, og hun holder af god mad. Her er det de sidste asparges, der siden sankt hans har fået lov at vokse vildt. Foto: Michael Bager
Kastanjehegnet rammer den smukke køkkenhave ind. Hegnene er meget brugte i Frankrig. Foto: Michael Bager
Parret har altid haft gang i projekter, men med alderen har de droslet lidt ned og nyder nu frugten af alt det, de har skabt. Foto: Michael Bager
Haven rummer en god blanding af spiselige- og ikke spiselige planter og afgrøder, og der er sørget for, at havesæsonen er lang, så det hele ikke blomstrer på samme tid. Foto: Michael Bager
Værkstedet er også arkitekttegnet. Det var vigtigt for parret, at det flugtede med de øvrige bygninger. Det gjorde det gamle værksted ikke. Foto: Michael Bager
Lotte Okkels Hansen var gennem en årrække sygeplejerske i Faaborg. Helge Aagaard Hansen var minkavler. Foto: Michael Bager
Huset er bygget i 1877 og er oprindeligt en skovløberbolig. Gæstehuset, der før var stald, stammer fra en stampemølle. Foto: Michael Bager
Lotte Okkels Hansen og Helge Aagaard Hansen lod havearkitekt Janne Fuglsang vælge planterne. - Ellers har man let tendens til at vælge de planter, man har i forvejen, siger Lotte Okkels Hansen. Foto: Michael Bager
Grunden ligger naturskønt mellem Håstrup og Faldsled med skoven på den anden side af vejen og vandet tæt ved. Foto: Michael Bager
Køkkenhaven set fra oven. Mange af afgrøderne er høstet, og derfor ser den nogle steder lidt bar ud. I midten står en pergola iklædt klatrende blåregn og slyngroser. Foto: Michael Bager
Foto: Michael Bager
Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kæmpe overraskelse: Se Danmarks bedste pressefotos

Annonce