Annonce
Indland

Hjertestarter bragte ham tilbage til livet

Jesper Schmidt Nielsen faldt om under en spinningtime i januar 2017. Heldigvis havde motionscentret en hjertestarter - takket være den overlevede han et hjertestop. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg.

I 2016 overlevede over 10 procent af danske hjertestoppatienter, mens tallet i 2001 var på under fire procent. Danmark er dermed i verdensklasse, når det gælder genoplivning. En af dem, der bidrager til den positive statistik, er Jesper Schmidt-Nielsen. En januar-dag i 2017 svævede han i seks minutter mellem liv og død og kan takke hjertestarteren for, at han overlevede.

I januar 2017 sad Jesper Schmidt-Nielsen på en spinningcykel i et motionscenter i Kerteminde. Det var der ikke som sådan noget mærkeligt i, men dagen skulle alligevel vise sig at skille sig ud på dramatisk vis. Hans hjerte holdt nemlig op med at slå. Han fortalte efterfølgende sin historie til Fyens Stiftstidende.

Held i uheld

Da Jesper Schmidt-Nielsen faldt af spinningcyklen, reagerede hans holdkammerater hurtigt med hjertemassage, mens motionscentrets hjertestarter blev hentet.

- Havde de ikke reageret så hurtigt, og havde motionscentret ikke haft en hjertestarter, havde jeg været død, fortalte han dengang til avisen.

Jesper Schmidt-Nielsens hjerte sagde stop på et offentligt sted, og det var en fordel. Nyere forskning viser nemlig, at overlevelseschancerne varierer afhængig af, hvor et hjertestop finder sted. Får man et hjertestop i det offentlige rum, vil cirka 25 procent af hjertestop-patienterne være i live efter 30 dage. Finder hjertestoppet derimod sted i det private rum, falder det tal til omkring 10 procent.

Annonce

Tilbage på politigården

Et andet og helt nyt forskningsprojekt fra 2018 peger på, at når man kommer ud over den første kritiske måned, er der gode prognoser for de mennesker, der haft et hjertestop. Faktisk vender hele 83 procent tilbage til arbejdsmarkedet. Det gjorde Jesper Schmidt-Nielsen også. Han er tilbage i hundeførertrøjen som leder af hundeafdelingen hos Fyns Politi, og sidder derudover i byrådet i Kerteminde for Det Konservative Folkeparti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
OB

Det klædte OB igen at overfalde modstanderen

Annonce