Annonce
Nordfyn

Hjerterstarterforening på vej i Otterup

Flemming Sørensen indkalder nu til møde med henblik på at få etableret et netværk af folk, der ved hvordan man bruger en hjertestarter. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Otterup: Flemming Sørensen, der er medstifter af Langelands Hjertestarterforening, vil etablere et lignende netværk i Otterup. Derfor indkalder han nu til l informationsmøde torsdag den 9. marts klokken 19 i Kuplen.

Flemming Sørensen har inviteret Henrik Schakow, som er ambulance-redder og medstifter af Langelands Hjertestarterforening samt overlæge Finn Lund Henriksen fra hjertemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital.

- Det er to mennesker, der i deres dagligdag ser, hvor vigtigt det er, at der bliver givet den rigtige og ikke mindst hurtige hjælp, hvis man skal overleve et hjertestop, forklarer Flemming Sørensen.

Han fortæller, at arrangementet både henvender sig til folk, som gerne vil vide mere om, hvordan man anvender en hjertestarter, og hvordan man bliver en del af teamet af frivillige akuthjælper. Men han er især også på udkig efter de erhvervsdrivende og andre, som har investeret i en hjertestarter.

- Det er rigtig fint, at lægerne, tandlægerne, hallen og så videre har købt en hjertestarter, men det hjælper ikke så meget, når de går hjem klokken 16, og den så er låst inde, lyder det fra Flemming Sørensen, som forklarer, at de fleste hjertestop sker om aftenen og om natten.

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding, som kan foregå på seddler i flere af byens butikker eller via telefon 4037 3767 eller på mail fls.langeland@gmail.com.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce