Annonce
Nordfyn

Hjertehjælp: Nordfyn venter bare på regionen

Flemming Sørensen, Otterup bliver daglig leder af de Nordfynske Hjertestarterforeningen. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg

De Nordfynske Hjertestarterforeninger er i fuld gang med at uddanne et korps af akuthjælpere. Nu venter de bare på, at Region Syddanmark bliver klar med teknikken.

Nordfyn: Nordfyns Kommune bliver den første kommune i Region Syddanmark med et korps af akuthjælpere, som alarmcentralen kan kontakte, når der kommer en melding om et muligt hjertetilfælde.

Og lige så snart regionen er klar med den app, som akuthjælperne skal have på deres telefon, er de første nordfynske akuthjælpere klar til at rykke ud. For efter en succesfuld start med Otterup Hjertestarterforening, er der nu også dannet hjertestarterforeninger i de gamle Søndersø og Bogense kommuner.

http://www.fyens.dk/nordfyn/Nordfyn-bliver-foerst-i-regionen/artikel/3153412

Hver lokalafdeling har en bestyrelse på fem personer, og ovenover de tre lokalforeninger svæver paraplyen de Nordfynske Hjertestarterforeninger, der formelt indvies ved et arrangement i Otterup den 10. oktober.

- Indtil regionen bliver klar med teknikken, er vi i fuld gang med at uddane akuthjælpere. De første 70 er uddannet, og tre hold med 16 på hver er i gang med uddannelsen, fortæller Flemming Sørensen, der bliver daglig - ulønnet - leder af de Nordfynske Hjertestarterforeninger.

Det var Flemming Sørensen, der tidligere på året tog initiativ til en hjertestarterforening i Otterup ud fra de erfaringer, han har fra Langeland Hjertestarterforening.

http://www.fyens.dk/nordfyn/Bland-dig-Akuthjaelp-er-en-hjertesag-for-Flemming/artikel/3167912

Annonce

De første akuthjælpere 70 er uddannet, og tre hold med 16 på hver er i gang med uddannelsen.

Flemming Sørensen, leder af de Nordfynske Hjertestarterforeninger

Yderområderne skal med

Målet for ham er at få uddannet 150 akuthjælpere i hver af de tre gamle kommuner på Nordfyn.

- Og det er ikke nok, at vi få folk med i Otterup, Søndersø, Bogense og Morud. Vi skal ud i yderområderne, siger han.

Det bliver en opgave for ham som daglig leder at skabe kontakt til yderområderne.

De Nordfynske Hjertestarterforeninger får kontor i den gamle politistation i Otterup, og her vil der tirsdag den 10. oktober klokken 10 være mulighed for at se noget af det udstyr, som akuthjælperne undervises i at bruge.

Bagefter er der en sammenkomst på Otterup Rådhus med taler og forfriskninger.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce