Annonce
Assens

Hjernerystelse: Først faldt Kimmie ned ad en trappe - nu er hun faldet mellem to stole

Kimmie Holm Ross oplever, at hun igen har fået det værre, fordi den seneste udvikling i hendes sag stresser hende. Hun har klaget over Jobcenter Assens' afgørelse om, at hendes sygedagpenge skal stoppe. Foto: Kim Rune
32-årige Kimmie Ross Holm er trods senfølger efter hjernerystelse og piskesmæld blevet raskmeldt af Jobcenter Assens, fordi hendes kognitive funktioner er normale.

Aarup: For rask til sygedagpenge og for syg til dagpenge. Det er den virkelighed, 32-årige Kimmie Ross Holm befinder sig i, efter hun 22. marts er blevet raskmeldt af Jobcenter Assens, selvom hun dagligt er plaget af senfølger efter en hjernerystelse.

I juli 2017 faldt hun 10 trin ned ad en trappe på sin arbejdsplads i Fredericia Kommune, og det skulle vise sig at blive skæbnesvangert. Ved ulykken fik hun hjernerystelse og piskesmæld, og i dag er hun dagligt plaget af symptomer som hovedpine, svimmelhed, koncentrationsbesvær, lysfølsomhed og nakkespændinger.

Raskmeldingen sker på baggrund af en neuropsykologisk undersøgelse fra januar 2019, hvori der står, at der "ved den aktuelle undersøgelse findes i det store hele normale kognitive forhold". På den baggrund mener jobcentret, at hun er arbejdsdygtig.

Men det er taget ud af en sammenhæng, mener Kimmie Ross Holm.

- Der er et helt univers rundt om den sætning om mig og min hverdag. Jeg kan ikke arbejde ved skærm. Jeg kan ikke lave tunge løft. Jeg har brug for en pause hver 20. minut, konstaterer hun.

Kort om Kimmie Ross Holms sag

Kimmie Ross Holm bor i Aarup med sine to døtre og er 32 år gammel.

Blev uddannet socialrådgiver i juni 2016 og fik i oktober samme år job som myndighedssocialrådgiver hos Familie og Børnesundhed i Fredericia Kommune.

Efter et fald ned ad en trappe på sin arbejdsplads, fik hun langvarig hjernerystelse (postcommotionelt syndrom/PCS). Hun har været sygemeldt siden september 2017, men blev i marts 2019 erklæret arbejdsdygtig af Jobcenter Assens.

Fyens Stiftstidende har fået indsigt i Kimmie Ross Holms dokumenter vedrørende sagen, blandt andet lægejournaler, som bekræfter, at Kimmie Ross Holm fortsat har symptomer på PCS.

Rammer hårdt økonomisk

Kimmie Ross Holm er ikke berettiget til dagpenge, fordi hun på grund af sin hjernerystelse ikke kan stå til rådighed for arbejdsmarkedet i minimum 30 timer om ugen, som er den nedre grænse for at være deltidsforsikret i a-kassen.

- Det rammer mig sindssygt hårdt økonomisk. Hvis det bare var mig i en etværelses lejlighed, så kunne jeg leve af havregrød og røde pølser. Men det er det jo ikke, siger den 32-årige kvinde, som er enlig mor til to piger på fem og otte år.

Hun mener, at hendes situation kunne have været løst på andre måder, for eksempel ved at jobcentret i stedet havde erklæret hende delvist uarbejdsdygtig eller ved et jobafklaringsforløb.

- Selvfølgelig kan man sige, at hvis du ikke er fuldtidssyg, så er du delvist rask. Men jeg synes, det er lidt nemt for Jobcenter Assens. Jeg synes, afgørelsen falder på et usikkert grundlag, siger Kimmie Ross Holm, som har talrige lægejournaler, der beskriver hendes gener.

Annonce

Ville hellere brække benet

Den landsdækkende patientforening Hjernerystelsesforeningen ser med bekymring på, at en person med langvarig hjernerystelse uden videre erklæres arbejdsdygtig.

- Patienter med senfølger efter hjernerystelse skal have ro til at komme sig samt hjælp til gradvis og bæredygtig aktivitetsoptrapning. Hvis jobcentre presser for hårdt på eller ikke anerkender de ramtes symptomer, forringer det de ramtes muligheder for at komme i arbejde igen. Det kan få alvorlige konsekvenser for de ramtes generelle helbred og livskvalitet, udtaler Kim Friedrich, som er konstitueret formand for Hjernerystelsesforeningen.

Kimmie Ross Holm har indtil raskmeldingen følt sig godt behandlet og forstået af Jobcenter Assens. Generelt oplever hun det dog som problematisk og stressfyldt at være ramt af en lidelse, som andre folk ikke kan se og derfor kan have svært ved at forholde sig til.

- Jeg ville hellere brække benet syv steder og have åbent kraniebrud end at lide af to usynlige diagnoser (hjernerystelse og piskesmæld, red.), fastslår hun.

Den 32-årige kvinde var nyuddannet socialrådgiver, da hun faldt 10 trin ned ad en trappe på sin arbejdsplads. Gennem hele sygdomsforløbet har hun brændende ønsket at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Hun har startet to praktikforløb, som hun måtte afbryde, fordi de forværrede hendes symptomer.

- Jeg elsker at arbejde. Jeg havde planer om at læse en kandidat, siger hun.

Kimmie Ross Holm bor alene med sine døtre på fem og otte år. Det er ikke sikkert, de kan blive boende, nu hvor hun er kommet på kontanthjælp. Foto: Kim Rune
Annonce

Jobcenter vil ikke kommentere

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar fra Jobcenter Assens. Afdelingsleder for Arbejdsfastholdelse, Maja Jæger, vil dog ikke kommentere den konkrete sag.

Hun henviser i stedet til en tidligere artikel i Fyens Stiftstidende, hvori hun udtalte, at der er dilemmaer forbundet med, hvornår borgere skal understøttes i at komme tilbage på arbejdsmarkedet, fordi der i det sundhedsfaglige system er forskellige holdninger til, hvordan hjernerystelser bedst håndteres.

I Jobcenter Assens' afgørelse af Kimmie Ross Holms sag står, at man vurderer, at hun vil kunne finde et arbejde, hvor der kan tages nødvendige skånehensyn. Af jobmuligheder nævnes gadeplansmedarbejder, socialrådgiver ved væresteder, pædagogmedhjælper, butiks- og lagerarbejde samt chauffør.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Odense

- Det er et meget specielt øjeblik: I årevis har Ole jagtet det perfekte billede- pludselig sad ugleungerne lige foran ham

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

OB

Se videoanalyse og højdepunkter: VB fik skovlen under OB til sidst

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Annonce