Annonce
Assens

Hjernerystelse: Først faldt Kimmie ned ad en trappe - nu er hun faldet mellem to stole

Kimmie Holm Ross oplever, at hun igen har fået det værre, fordi den seneste udvikling i hendes sag stresser hende. Hun har klaget over Jobcenter Assens' afgørelse om, at hendes sygedagpenge skal stoppe. Foto: Kim Rune
32-årige Kimmie Ross Holm er trods senfølger efter hjernerystelse og piskesmæld blevet raskmeldt af Jobcenter Assens, fordi hendes kognitive funktioner er normale.

Aarup: For rask til sygedagpenge og for syg til dagpenge. Det er den virkelighed, 32-årige Kimmie Ross Holm befinder sig i, efter hun 22. marts er blevet raskmeldt af Jobcenter Assens, selvom hun dagligt er plaget af senfølger efter en hjernerystelse.

I juli 2017 faldt hun 10 trin ned ad en trappe på sin arbejdsplads i Fredericia Kommune, og det skulle vise sig at blive skæbnesvangert. Ved ulykken fik hun hjernerystelse og piskesmæld, og i dag er hun dagligt plaget af symptomer som hovedpine, svimmelhed, koncentrationsbesvær, lysfølsomhed og nakkespændinger.

Raskmeldingen sker på baggrund af en neuropsykologisk undersøgelse fra januar 2019, hvori der står, at der "ved den aktuelle undersøgelse findes i det store hele normale kognitive forhold". På den baggrund mener jobcentret, at hun er arbejdsdygtig.

Men det er taget ud af en sammenhæng, mener Kimmie Ross Holm.

- Der er et helt univers rundt om den sætning om mig og min hverdag. Jeg kan ikke arbejde ved skærm. Jeg kan ikke lave tunge løft. Jeg har brug for en pause hver 20. minut, konstaterer hun.

Annonce

Kort om Kimmie Ross Holms sag

Kimmie Ross Holm bor i Aarup med sine to døtre og er 32 år gammel.

Blev uddannet socialrådgiver i juni 2016 og fik i oktober samme år job som myndighedssocialrådgiver hos Familie og Børnesundhed i Fredericia Kommune.

Efter et fald ned ad en trappe på sin arbejdsplads, fik hun langvarig hjernerystelse (postcommotionelt syndrom/PCS). Hun har været sygemeldt siden september 2017, men blev i marts 2019 erklæret arbejdsdygtig af Jobcenter Assens.

Fyens Stiftstidende har fået indsigt i Kimmie Ross Holms dokumenter vedrørende sagen, blandt andet lægejournaler, som bekræfter, at Kimmie Ross Holm fortsat har symptomer på PCS.

Rammer hårdt økonomisk

Kimmie Ross Holm er ikke berettiget til dagpenge, fordi hun på grund af sin hjernerystelse ikke kan stå til rådighed for arbejdsmarkedet i minimum 30 timer om ugen, som er den nedre grænse for at være deltidsforsikret i a-kassen.

- Det rammer mig sindssygt hårdt økonomisk. Hvis det bare var mig i en etværelses lejlighed, så kunne jeg leve af havregrød og røde pølser. Men det er det jo ikke, siger den 32-årige kvinde, som er enlig mor til to piger på fem og otte år.

Hun mener, at hendes situation kunne have været løst på andre måder, for eksempel ved at jobcentret i stedet havde erklæret hende delvist uarbejdsdygtig eller ved et jobafklaringsforløb.

- Selvfølgelig kan man sige, at hvis du ikke er fuldtidssyg, så er du delvist rask. Men jeg synes, det er lidt nemt for Jobcenter Assens. Jeg synes, afgørelsen falder på et usikkert grundlag, siger Kimmie Ross Holm, som har talrige lægejournaler, der beskriver hendes gener.

Ville hellere brække benet

Den landsdækkende patientforening Hjernerystelsesforeningen ser med bekymring på, at en person med langvarig hjernerystelse uden videre erklæres arbejdsdygtig.

- Patienter med senfølger efter hjernerystelse skal have ro til at komme sig samt hjælp til gradvis og bæredygtig aktivitetsoptrapning. Hvis jobcentre presser for hårdt på eller ikke anerkender de ramtes symptomer, forringer det de ramtes muligheder for at komme i arbejde igen. Det kan få alvorlige konsekvenser for de ramtes generelle helbred og livskvalitet, udtaler Kim Friedrich, som er konstitueret formand for Hjernerystelsesforeningen.

Kimmie Ross Holm har indtil raskmeldingen følt sig godt behandlet og forstået af Jobcenter Assens. Generelt oplever hun det dog som problematisk og stressfyldt at være ramt af en lidelse, som andre folk ikke kan se og derfor kan have svært ved at forholde sig til.

- Jeg ville hellere brække benet syv steder og have åbent kraniebrud end at lide af to usynlige diagnoser (hjernerystelse og piskesmæld, red.), fastslår hun.

Den 32-årige kvinde var nyuddannet socialrådgiver, da hun faldt 10 trin ned ad en trappe på sin arbejdsplads. Gennem hele sygdomsforløbet har hun brændende ønsket at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Hun har startet to praktikforløb, som hun måtte afbryde, fordi de forværrede hendes symptomer.

- Jeg elsker at arbejde. Jeg havde planer om at læse en kandidat, siger hun.

Kimmie Ross Holm bor alene med sine døtre på fem og otte år. Det er ikke sikkert, de kan blive boende, nu hvor hun er kommet på kontanthjælp. Foto: Kim Rune

Jobcenter vil ikke kommentere

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar fra Jobcenter Assens. Afdelingsleder for Arbejdsfastholdelse, Maja Jæger, vil dog ikke kommentere den konkrete sag.

Hun henviser i stedet til en tidligere artikel i Fyens Stiftstidende, hvori hun udtalte, at der er dilemmaer forbundet med, hvornår borgere skal understøttes i at komme tilbage på arbejdsmarkedet, fordi der i det sundhedsfaglige system er forskellige holdninger til, hvordan hjernerystelser bedst håndteres.

I Jobcenter Assens' afgørelse af Kimmie Ross Holms sag står, at man vurderer, at hun vil kunne finde et arbejde, hvor der kan tages nødvendige skånehensyn. Af jobmuligheder nævnes gadeplansmedarbejder, socialrådgiver ved væresteder, pædagogmedhjælper, butiks- og lagerarbejde samt chauffør.

Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

To gange Falch i Bogense Kirke

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Mindeord For abonnenter

Mindeord: I byrådssalen boltrede Per Berga sig som en fisk i vandet

Annonce