Annonce
Odense

Maskeret tæskehold: Mange års fængsel og udvisning til hjemmerøvere

To mænd med irakisk baggrund blev tirsdag formiddag kendt skyldige i at have begået væbnet hjemmerøveri mod en kolonihavehusejer i Odense. Senere tirsdag falder der dom. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
To mænd på 47 år og 51 år begik ifølge dommere og nævninge hjemmerøveri med dobbeltløbet haglgevær, kniv, hammer og pulverslukker mod kolonihaveejer i Odense. Det koster dem hver fængsel i fire år og seks måneder samt udvisning af Danmark for bestandig.

To mænd med irakisk baggrund på henholdsvis 47 år og 51 år begik for snart et år siden væbnet hjemmerøveri mod en kolonihaveejer i Havekolonien Kræmmermarken i Odense.

Det koster nu den 51-årige Alaa Mohammed Al-Hussainy og den 47-årige Kareem Hassan Aboud Al-Hassan hver ubetinget fængsel i fire år og seks måneder, og derudover er de begge udvist af Danmark med indrejseforbud for altid.

De to mænd blev ved en nævningeretssag tirsdag ved Retten i Odense først kendt skyldige i og senere idømt fængsel for, at de en nattetime den 20. juli 2018 brød ind hos en kolonihavehusejer og en bekendt, som overnattede i huset, og sprøjtede indholdet fra en pulverslukker ud i ansigtet på én af dem, ligesom de tvang vedkommende til at udlevere penge, registreringsattest på en motorcykel og selve motorcyklen.

Der var også en tredje mand til stede ved røveriet, og alle tre var maskerede og bevæbnet med en hammer, et dobbeltløbet haglgevær, en kniv og en pulverslukker. I retssagen er der netop også en tredje tiltalt mand på 27 år, men retten har ikke fundet det tilstrækkeligt bevist, at han er identisk med tredjemanden i hjemmerøveriet. Han blev dømt for en række mindre forhold, som retten takserede til 30 dages betinget fængsel.

Dommere og nævninge mente, at de to maskerede og bevæbnede gerningsmænd begik røveriet i fællesskab og efter forudgående aftale, og retten fandt det også bevist, at kolonihavehusejeren var blevet tildelt flere overfladiske snitsår på kroppen med kniv.

Indicier og dna-spor

Mændene har under sagen, som begyndte for en måned siden, nægtet sig skyldige. Alligevel har retten lagt vægt på både indicier af blandt andet sålaftryk og dna-spor, hvoraf ikke alle har været fuldstændigt sikre, i forhold til at dømme de to mænd skyldige i hjemmerøveriet.

Normalt er dna-spor med 1 til 1.000.000, men i denne aktuelle sag har træfsikkerheden kun været 1 til 8190, og det er efter forsvarernes opfattelse en meget lav sandsynlighed. Modsat har retten haft opfattelsen, at det har været nok til at kende mændene skyldige.

Både kolonihavehusejeren og ham, som overnattede den pågældende nat, har udpeget den 51-årige som medgerningsmand til hjemmerøveriet blandt andet gennem øjnene, stemmen og en hyppig benyttelse af udtrykket "forstår du".

Den 51-årige blev cirka 40 minutter efter røveriet truffet af politiet i nærheden af kolonihavehuset, hvor han var i besiddelse af den overnattede gæsts pung, som var en del af røveriudbyttet. Selv påstod den 51-årige, at han tilfældigt havde fundet pungen.

Annonce

Fængselsdom

Anklageren lagde i sin procedure tirsdag vægt på grovheden i hjemmerøveriet, og hun talte for en straf på fem års ubetinget fængsel. Forsvarerne mente, det var i overkanten, og retsformand Jens Lind sagde under oplæsning af dommen sent tirsdag eftermiddag, at retten havde fundet det passende med en straf midt imellem anklager og forsvarere, dvs. på fængsel i fire år og seks måneder.

Den 47-årige og den 51-årige har siden episoden siddet varetægtsfængslet, og det vil de gøre fortsat. Begge kommer fra Irak og er stadig irakiske statsborgere med børn i Danmark. Begge ankede til frifindelse eller mildere straf, ligesom de ankede deres udvisninger, til landsretten.

Udvisning betyder, at når de har udstået deres straf i Danmark skal de sendes ud af landet til deres hjemland Irak.

Avisen skriver altid navne på personer, som er idømt fra ét års ubetinget fængsel og opefter.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Odense

Stor kloakregning på vej til borgere i Lumby og Seden: Nyt kloaksystem skal forhindre oversvømmede kældre og rotter

Odense

Byens butikker slipper for skilteregning, men får løftet pegefinger fra rådmand: - Der skal strammes lidt op

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Annonce