Annonce
Odense

Maskeret tæskehold: Mange års fængsel og udvisning til hjemmerøvere

To mænd med irakisk baggrund blev tirsdag formiddag kendt skyldige i at have begået væbnet hjemmerøveri mod en kolonihavehusejer i Odense. Senere tirsdag falder der dom. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
To mænd på 47 år og 51 år begik ifølge dommere og nævninge hjemmerøveri med dobbeltløbet haglgevær, kniv, hammer og pulverslukker mod kolonihaveejer i Odense. Det koster dem hver fængsel i fire år og seks måneder samt udvisning af Danmark for bestandig.

To mænd med irakisk baggrund på henholdsvis 47 år og 51 år begik for snart et år siden væbnet hjemmerøveri mod en kolonihaveejer i Havekolonien Kræmmermarken i Odense.

Det koster nu den 51-årige Alaa Mohammed Al-Hussainy og den 47-årige Kareem Hassan Aboud Al-Hassan hver ubetinget fængsel i fire år og seks måneder, og derudover er de begge udvist af Danmark med indrejseforbud for altid.

De to mænd blev ved en nævningeretssag tirsdag ved Retten i Odense først kendt skyldige i og senere idømt fængsel for, at de en nattetime den 20. juli 2018 brød ind hos en kolonihavehusejer og en bekendt, som overnattede i huset, og sprøjtede indholdet fra en pulverslukker ud i ansigtet på én af dem, ligesom de tvang vedkommende til at udlevere penge, registreringsattest på en motorcykel og selve motorcyklen.

Der var også en tredje mand til stede ved røveriet, og alle tre var maskerede og bevæbnet med en hammer, et dobbeltløbet haglgevær, en kniv og en pulverslukker. I retssagen er der netop også en tredje tiltalt mand på 27 år, men retten har ikke fundet det tilstrækkeligt bevist, at han er identisk med tredjemanden i hjemmerøveriet. Han blev dømt for en række mindre forhold, som retten takserede til 30 dages betinget fængsel.

Dommere og nævninge mente, at de to maskerede og bevæbnede gerningsmænd begik røveriet i fællesskab og efter forudgående aftale, og retten fandt det også bevist, at kolonihavehusejeren var blevet tildelt flere overfladiske snitsår på kroppen med kniv.

Annonce

Indicier og dna-spor

Mændene har under sagen, som begyndte for en måned siden, nægtet sig skyldige. Alligevel har retten lagt vægt på både indicier af blandt andet sålaftryk og dna-spor, hvoraf ikke alle har været fuldstændigt sikre, i forhold til at dømme de to mænd skyldige i hjemmerøveriet.

Normalt er dna-spor med 1 til 1.000.000, men i denne aktuelle sag har træfsikkerheden kun været 1 til 8190, og det er efter forsvarernes opfattelse en meget lav sandsynlighed. Modsat har retten haft opfattelsen, at det har været nok til at kende mændene skyldige.

Både kolonihavehusejeren og ham, som overnattede den pågældende nat, har udpeget den 51-årige som medgerningsmand til hjemmerøveriet blandt andet gennem øjnene, stemmen og en hyppig benyttelse af udtrykket "forstår du".

Den 51-årige blev cirka 40 minutter efter røveriet truffet af politiet i nærheden af kolonihavehuset, hvor han var i besiddelse af den overnattede gæsts pung, som var en del af røveriudbyttet. Selv påstod den 51-årige, at han tilfældigt havde fundet pungen.

Fængselsdom

Anklageren lagde i sin procedure tirsdag vægt på grovheden i hjemmerøveriet, og hun talte for en straf på fem års ubetinget fængsel. Forsvarerne mente, det var i overkanten, og retsformand Jens Lind sagde under oplæsning af dommen sent tirsdag eftermiddag, at retten havde fundet det passende med en straf midt imellem anklager og forsvarere, dvs. på fængsel i fire år og seks måneder.

Den 47-årige og den 51-årige har siden episoden siddet varetægtsfængslet, og det vil de gøre fortsat. Begge kommer fra Irak og er stadig irakiske statsborgere med børn i Danmark. Begge ankede til frifindelse eller mildere straf, ligesom de ankede deres udvisninger, til landsretten.

Udvisning betyder, at når de har udstået deres straf i Danmark skal de sendes ud af landet til deres hjemland Irak.

Avisen skriver altid navne på personer, som er idømt fra ét års ubetinget fængsel og opefter.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce