Annonce
Odense

Maskeret tæskehold: Mange års fængsel og udvisning til hjemmerøvere

To mænd med irakisk baggrund blev tirsdag formiddag kendt skyldige i at have begået væbnet hjemmerøveri mod en kolonihavehusejer i Odense. Senere tirsdag falder der dom. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
To mænd på 47 år og 51 år begik ifølge dommere og nævninge hjemmerøveri med dobbeltløbet haglgevær, kniv, hammer og pulverslukker mod kolonihaveejer i Odense. Det koster dem hver fængsel i fire år og seks måneder samt udvisning af Danmark for bestandig.

To mænd med irakisk baggrund på henholdsvis 47 år og 51 år begik for snart et år siden væbnet hjemmerøveri mod en kolonihaveejer i Havekolonien Kræmmermarken i Odense.

Det koster nu den 51-årige Alaa Mohammed Al-Hussainy og den 47-årige Kareem Hassan Aboud Al-Hassan hver ubetinget fængsel i fire år og seks måneder, og derudover er de begge udvist af Danmark med indrejseforbud for altid.

De to mænd blev ved en nævningeretssag tirsdag ved Retten i Odense først kendt skyldige i og senere idømt fængsel for, at de en nattetime den 20. juli 2018 brød ind hos en kolonihavehusejer og en bekendt, som overnattede i huset, og sprøjtede indholdet fra en pulverslukker ud i ansigtet på én af dem, ligesom de tvang vedkommende til at udlevere penge, registreringsattest på en motorcykel og selve motorcyklen.

Der var også en tredje mand til stede ved røveriet, og alle tre var maskerede og bevæbnet med en hammer, et dobbeltløbet haglgevær, en kniv og en pulverslukker. I retssagen er der netop også en tredje tiltalt mand på 27 år, men retten har ikke fundet det tilstrækkeligt bevist, at han er identisk med tredjemanden i hjemmerøveriet. Han blev dømt for en række mindre forhold, som retten takserede til 30 dages betinget fængsel.

Dommere og nævninge mente, at de to maskerede og bevæbnede gerningsmænd begik røveriet i fællesskab og efter forudgående aftale, og retten fandt det også bevist, at kolonihavehusejeren var blevet tildelt flere overfladiske snitsår på kroppen med kniv.

Annonce

Indicier og dna-spor

Mændene har under sagen, som begyndte for en måned siden, nægtet sig skyldige. Alligevel har retten lagt vægt på både indicier af blandt andet sålaftryk og dna-spor, hvoraf ikke alle har været fuldstændigt sikre, i forhold til at dømme de to mænd skyldige i hjemmerøveriet.

Normalt er dna-spor med 1 til 1.000.000, men i denne aktuelle sag har træfsikkerheden kun været 1 til 8190, og det er efter forsvarernes opfattelse en meget lav sandsynlighed. Modsat har retten haft opfattelsen, at det har været nok til at kende mændene skyldige.

Både kolonihavehusejeren og ham, som overnattede den pågældende nat, har udpeget den 51-årige som medgerningsmand til hjemmerøveriet blandt andet gennem øjnene, stemmen og en hyppig benyttelse af udtrykket "forstår du".

Den 51-årige blev cirka 40 minutter efter røveriet truffet af politiet i nærheden af kolonihavehuset, hvor han var i besiddelse af den overnattede gæsts pung, som var en del af røveriudbyttet. Selv påstod den 51-årige, at han tilfældigt havde fundet pungen.

Fængselsdom

Anklageren lagde i sin procedure tirsdag vægt på grovheden i hjemmerøveriet, og hun talte for en straf på fem års ubetinget fængsel. Forsvarerne mente, det var i overkanten, og retsformand Jens Lind sagde under oplæsning af dommen sent tirsdag eftermiddag, at retten havde fundet det passende med en straf midt imellem anklager og forsvarere, dvs. på fængsel i fire år og seks måneder.

Den 47-årige og den 51-årige har siden episoden siddet varetægtsfængslet, og det vil de gøre fortsat. Begge kommer fra Irak og er stadig irakiske statsborgere med børn i Danmark. Begge ankede til frifindelse eller mildere straf, ligesom de ankede deres udvisninger, til landsretten.

Udvisning betyder, at når de har udstået deres straf i Danmark skal de sendes ud af landet til deres hjemland Irak.

Avisen skriver altid navne på personer, som er idømt fra ét års ubetinget fængsel og opefter.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce