Annonce
Assens

Hjemmeplejen skal køre på el: - Vi skal være med til at gå forrest

El-biler skal være hjemmeplejens nye transportmiddel, når medarbejderne skal køre rundt til kommunens borgere. Billedet her er fra et tidligere kørekursus, som flere af Assens Kommunes medarbejdere var på for at minimere antallet af skader. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Medarbejderne i hjemmeplejen i Assens Kommune kan se frem til snart at køre rundt i el-biler.
Annonce

Byrådet i Assens Kommune vedtog i marts sidste år Vision 2030, hvor der blev sat et ambitiøst mål om, at kommunen i 2030 skal være foran de nationale mål for den grønne omstilling.

Derfor er alle fagudvalg i Assens Kommune lige nu i gang med at identificere, hvor de hver især kan være med til at opfylde den klimastrategi, som byrådet har lagt.

Ved Social og Sundheds seneste udvalgsmøde skulle udvalget vælge de indsatser, der skal udgøre udvalgets ansvarsdel af den samlede klimastrategi.

Social og Sundhed har valgt at lægge fokus på at omlægge kommunens bilflåde til el-biler.

Det betyder blandt andet, at hjemmeplejens biler skal gå fra benzin til el, fortæller Charlotte Kjær (S), der er formand for udvalget.

- Da jeg for en del år siden sad i Klimaforum, var vi ude at prøve el-biler, og der kunne vi se, at det ikke ville give mening at bruge el-biler i kommunen i forhold til, hvor langt en el-bil kunne køre.

- Men der er heldigvis sket enormt meget, og det gør, at vi peger på, at det er et sted, hvor vi kan gøre en forskel, siger hun.

Charlotte Kjær understreger dog, at el-biler er noget, som der skal kigges på i hele kommunen, så det kan blive undersøgt, om hele Assens Kommunes bilflåde kan overgå til el, herunder blandt andet Entreprenørgårdens biler, administrationsbiler og skolebusser.

Udvalget for Social og Sundhed håber, at el-biler i kommunen blandt andet kan inspirere hjemmeplejens medarbejdere til selv at investere i en el-bil.

Derudover vil overgangen til el-biler også give Assens Kommune status som rollemodel udad til.

- Det viser, at vi tager det her seriøst, og at vi alle har en opgave i forbindelse med den grønne omstilling. Når vi taler med borgere om at løfte klimaet, så skal vi også være med til at gå forrest, siger Charlotte Kjær.

Annonce

Kræver omstilling

Udvalgsformanden er dog godt klar over, at det kræver en del omstilling at gå fra benzin til el for hjemmeplejens medarbejdere. Man skal for eksempel altid huske at få ladet bilen op til næste fører.


Det viser, at vi tager det her seriøst, og at vi alle har en opgave i forbindelse med den grønne omstilling.

Charlotte Kjær (S), formand for udvalget Social og Sundhed


- Der vil selvfølgelig være en kultur, der skal ændres, som gør, at vi tænker de her to skridt længere frem, så bilen er klar til næste medarbejder.

El-biler i Assens Kommune

Assens Kommunes klimastrategi går blandt andet på, at alle biler er skiftet fra fossil brændstof til el inden 2030. Det drejer sig om biler i hjemmeplejen, sygeplejen, Entreprenørgården, Jobcenteret, administrationen og skolebusser.

Opstilling af ladestandere rundt i kommunen skal ske i takt med, at behovet stiger.

Kommunen leaser sine biler. I hjemmeplejen er der lige nu 55 biler, mens der i sygeplejen er 21. Samlet kan de 76 biler reducere CO2-udledningen med lidt over 278 tons om året.

Assens Kommunes beregninger viser, at et skift fra benzin- til el-drevne personbiler vil give en øget driftsomkostning på 4800-5500 kroner årligt pr. bil, der udskiftes.

- Der er ingen tvivl om, at det kræver forandring og andre vaner for vores medarbejdere, men det, tror jeg, at de er klar til, siger hun.

Kommunens bilflåde er alle leasingbiler, og derfor kan overgangen til el-biler først begynde, når de forskellige leasingaftaler udløber. For hjemmeplejen gør det sig allerede gældende i marts 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Udland

Tidligere Fyens-journalist tæt på eksplosion: Det ser ud, som om der var placeret bomber overalt

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce