Annonce
Kerteminde

Hjemmeplejen nægter 77-årig ture i byen: Vil kun gå med kørestol, hvis der er motor på

Bessi Vett er ikke ked af at råbe op, hvis noget er uretfærdigt, Og hun føler sig i høj grad uretfærdigt behandlet. Foto: Helle Nordström
Bessi Vett, der bor i Møllevænget, har fået nej. En veninde, der bor i en anden del af byen, har fået ja til at blive hjulpet rundt i byen i sin kørestol.

Kerteminde: - Jeg har en veninde, der bliver skubbet en tur i kørestol hver anden uge for sit klippekort. Men jeg har fået besked på, at uden motor på kørestolen vil de ikke skubbe mig rundt i byen. Det er ikke retfærdigt.

77-årige Bessi Vett er svagtseende og kan ikke komme omkring i byen uden sin kørestol. Men det er ikke med kommunens hjælp, at hun kommer rundt, for hjemmeplejen vil ikke.

- Jeg hørte i fjernsynet om et klippekort for ældre. Så spurgte jeg min hjemmepleje, hvad det var for noget. Jeg fik svaret, at det er en halv time om ugen, jeg kan bruge, som jeg selv vil, fortæller Bessi Vett.

- Det kan være at smøre neglelak på, at ordne håret, at spille kort eller gå en tur - alt muligt bare ikke rengøring, og man må ovenikøbet spare sammen.

Bessi Vett besluttede straks, at så ville hun gerne en tur ned i byen hver anden uge. Det er fra Møllevænget, hvor Bessi Vett bor, til Langegade eller Brugsen. Det er en overskuelig tur, der i værste fald kan blive på vel en kilometer.

Annonce

- Sågar mit barnebarn på 10 år kan skubbe mig rundt, så kan en sund og rask hjemmehjælper vel også. Jeg har foreslået dem, at de kunne starte med en lille tur, bare for at mærke, hvor svært det er, men det vil de ikke, beklager hun.

Bessi Vett, 77-årig pensionist

Bytur umulig uden motor, Flextrafik umulig med motor

- Så fik jeg den besked, at i deres gruppe går de ikke tur med kørestol, hvis der ikke er motor på. Det undrede mig, for jeg har en veninde fra en anden del af Kerteminde by, der kommer ud på tur i kørestolen - uden motor - hver anden uge. Men jeg ringede til Hjælpemiddeldepotet, hvor de altid er rigtigt flinke, fortæller Bessi Vett.

Hun fik dog ingen motor på sin kørestol, for som de sagde på Hjælpemiddeldepotet, så vil motoren være i vejen, når de skal op og ned ad kantstene. Motoren sidder så lavt, at den vil også sidde i vejen, så Bessi Vett ikke kan komme med Flextrafik, som hun bruger for at komme til stolegymnastik en gang om ugen.

- Hjemmeplejen forklarede mig så, at de kunne hjælpe mig rundt med rollatoren i stedet. Det prøvede vi et par gange, men det kan en gammel skade i skulderen ikke holde til. Og jeg vil ikke igennem en operation i min alder, fortæller hun.

Hun blev så vred, at hun ville smide sit klippekort du, men hjemmeplejen fik hende dog på andre tanker. Nu bruger hun sit klippekort til at få læst ugeavisen højt. Men hun ville nu hellere rundt i byen.

- Det er jo ikke sådan, at jeg vil op ad Klintebakken eller på Johannes Larsen Museet, og det er da de eneste bakker, vi har på de her kanter. Jeg vil bare lige lidt i butikker og sådan.

10-årig og pensionister kan godt. Hjemmeplejen kan ikke

Bessi Vett er så heldig, at hun har venner, der af og til tager hende med rundt i byen - det er mennesker i 60-erne og 70-erne og en i 80-erne, der godt kan magte kørestolen uden motor.

- Sågar mit barnebarn på 10 år kan skubbe mig rundt, så kan en sund og rask hjemmehjælper vel også. Jeg har foreslået dem, at de kunne starte med en lille tur, bare for at mærke, hvor svært det er, men det vil de ikke, beklager hun.

Bessi Vett får morgenhjælp til sine støttestrømper og sin insulin hver morgen, og så er hun desuden visiteret til, at morgenhjælpen må trykke på knappen på vaskemaskinen, så den går i gang. Bessi Vett pakker selv med snavsetøj og sæbe, men hun ser for dårligt til at kunne vælge den rigtige knap.

- Ja man skal jo visiteres til alting, så jeg er glad for, at der blev givet tilladelse til at trykke på knappen.

Foruden morgenhjælpen er Bessi Vett visiteret til en halv times rengøring hver anden uge.

- På en halv time kan man jo ikke nå både bad og køkken og gulvvask, så jeg betaler selv for en halv time mere. Det er nødvendigt i vore dage. Det er ikke fordi, jeg har mange penge, men så må jeg prioritere, siger hun.

- Men så vil jeg også have det, jeg har ret til, og jeg har aldrig været ked af at råbe op, hvis der var noget, der ikke gik retfærdigt til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce