Annonce
Kerteminde

Hjemmeplejen nægter 77-årig ture i byen: Vil kun gå med kørestol, hvis der er motor på

Bessi Vett er ikke ked af at råbe op, hvis noget er uretfærdigt, Og hun føler sig i høj grad uretfærdigt behandlet. Foto: Helle Nordström
Bessi Vett, der bor i Møllevænget, har fået nej. En veninde, der bor i en anden del af byen, har fået ja til at blive hjulpet rundt i byen i sin kørestol.

Kerteminde: - Jeg har en veninde, der bliver skubbet en tur i kørestol hver anden uge for sit klippekort. Men jeg har fået besked på, at uden motor på kørestolen vil de ikke skubbe mig rundt i byen. Det er ikke retfærdigt.

77-årige Bessi Vett er svagtseende og kan ikke komme omkring i byen uden sin kørestol. Men det er ikke med kommunens hjælp, at hun kommer rundt, for hjemmeplejen vil ikke.

- Jeg hørte i fjernsynet om et klippekort for ældre. Så spurgte jeg min hjemmepleje, hvad det var for noget. Jeg fik svaret, at det er en halv time om ugen, jeg kan bruge, som jeg selv vil, fortæller Bessi Vett.

- Det kan være at smøre neglelak på, at ordne håret, at spille kort eller gå en tur - alt muligt bare ikke rengøring, og man må ovenikøbet spare sammen.

Bessi Vett besluttede straks, at så ville hun gerne en tur ned i byen hver anden uge. Det er fra Møllevænget, hvor Bessi Vett bor, til Langegade eller Brugsen. Det er en overskuelig tur, der i værste fald kan blive på vel en kilometer.

Annonce

- Sågar mit barnebarn på 10 år kan skubbe mig rundt, så kan en sund og rask hjemmehjælper vel også. Jeg har foreslået dem, at de kunne starte med en lille tur, bare for at mærke, hvor svært det er, men det vil de ikke, beklager hun.

Bessi Vett, 77-årig pensionist

Bytur umulig uden motor, Flextrafik umulig med motor

- Så fik jeg den besked, at i deres gruppe går de ikke tur med kørestol, hvis der ikke er motor på. Det undrede mig, for jeg har en veninde fra en anden del af Kerteminde by, der kommer ud på tur i kørestolen - uden motor - hver anden uge. Men jeg ringede til Hjælpemiddeldepotet, hvor de altid er rigtigt flinke, fortæller Bessi Vett.

Hun fik dog ingen motor på sin kørestol, for som de sagde på Hjælpemiddeldepotet, så vil motoren være i vejen, når de skal op og ned ad kantstene. Motoren sidder så lavt, at den vil også sidde i vejen, så Bessi Vett ikke kan komme med Flextrafik, som hun bruger for at komme til stolegymnastik en gang om ugen.

- Hjemmeplejen forklarede mig så, at de kunne hjælpe mig rundt med rollatoren i stedet. Det prøvede vi et par gange, men det kan en gammel skade i skulderen ikke holde til. Og jeg vil ikke igennem en operation i min alder, fortæller hun.

Hun blev så vred, at hun ville smide sit klippekort du, men hjemmeplejen fik hende dog på andre tanker. Nu bruger hun sit klippekort til at få læst ugeavisen højt. Men hun ville nu hellere rundt i byen.

- Det er jo ikke sådan, at jeg vil op ad Klintebakken eller på Johannes Larsen Museet, og det er da de eneste bakker, vi har på de her kanter. Jeg vil bare lige lidt i butikker og sådan.

10-årig og pensionister kan godt. Hjemmeplejen kan ikke

Bessi Vett er så heldig, at hun har venner, der af og til tager hende med rundt i byen - det er mennesker i 60-erne og 70-erne og en i 80-erne, der godt kan magte kørestolen uden motor.

- Sågar mit barnebarn på 10 år kan skubbe mig rundt, så kan en sund og rask hjemmehjælper vel også. Jeg har foreslået dem, at de kunne starte med en lille tur, bare for at mærke, hvor svært det er, men det vil de ikke, beklager hun.

Bessi Vett får morgenhjælp til sine støttestrømper og sin insulin hver morgen, og så er hun desuden visiteret til, at morgenhjælpen må trykke på knappen på vaskemaskinen, så den går i gang. Bessi Vett pakker selv med snavsetøj og sæbe, men hun ser for dårligt til at kunne vælge den rigtige knap.

- Ja man skal jo visiteres til alting, så jeg er glad for, at der blev givet tilladelse til at trykke på knappen.

Foruden morgenhjælpen er Bessi Vett visiteret til en halv times rengøring hver anden uge.

- På en halv time kan man jo ikke nå både bad og køkken og gulvvask, så jeg betaler selv for en halv time mere. Det er nødvendigt i vore dage. Det er ikke fordi, jeg har mange penge, men så må jeg prioritere, siger hun.

- Men så vil jeg også have det, jeg har ret til, og jeg har aldrig været ked af at råbe op, hvis der var noget, der ikke gik retfærdigt til.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce