Annonce
Kerteminde

Hjemmepleje har fået et påbud: 100 forskellige tabletter lå sammenblandet i en skål i patients køkken

Birkelund Plejecenter i Langeskov. Arkivfoto.
Langeskov Hjemmepleje har fået et påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed. De sygeplejefaglige vurderinger er for dårlige, medicinlisten stemmer ikke overens med praksis, og aftaler med den behandlingsansvarlige læge fremgik ikke.

Langeskov: Langeskov Hjemmepleje skal have styr deres sygeplejefaglige vurderinger og deres medicinhåndtering. Derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed givet hjemmeplejen et påbud til næste eftersyn.

Påbuddet kommer som følge af et tilsyn ved Langeskov Hjemmepleje. Her opdagede Styrelsen for Patientsikkerhed, at der ikke var styr på hverken medicinering eller den sundhedsfaglige beskrivelse af aktuelle og potentielle problemstillinger på patienterne.

Styrelsen lavede stikprøver på tre patienter, og ved alle patienter var der præparater, hvor det rigtige handelsnavn ikke stod på medicinlisten. I en af stikprøverne harmonerede medicinlisten heller ikke med praksis. Patienten fik ifølge medicinlisten inhalationsmedicin, men det kendte personalet ikke noget til og sagde, at det administrerede patienten selv.

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at det udgør en væsentlig risiko for fejlmedicinering, at medicinlisten ikke opdateres.

Annonce

Præparater var blandet sammen

I en skål hos en af patienterne lå der over 100 forskellige tabletter blandet sammen med blandt andet cigaretter. Her var tale om både løse tabletter og medicin i blisterpakninger. Ligeledes fandt man medicin i et bryggersskab sammen med malerpensler.

Slutteligt blev der hos to ud af tre patienter fundet aktuel medicin sammen med ikke-aktuel medicin, ligesom der i et tilfælde manglede datoer på insulin og øjendråber.

Når hjemmeplejen varetager medicinadministrationen, bør behandlingsstedet sikre, at det sker på en ansvarlig måde, lyder det fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Patienterne blev ikke systematisk vurderet

Det er Styrelsen for Patientsikkerheds vurdering, at den sundhedsfaglige beskrivelse af patienternes nuværende og potentielle problemer er mangelfulde. Det var ikke muligt at få et overblik over patienternes sygdomme eller funktionsnedsættelse, og aftalerne med den behandlingsansvarlige læge fremgik ikke.

Styrelsen har konkluderet, at der ikke er ført systematisk sygeplejefaglige vurderinger af patienterne. Denne mangel udgør ikke en ubetydelig risiko for patienterne, lyder det.

Langeskov Hjemmepleje er blevet bedt om at rette op på dette til næste tilsyn, hvorefter påbuddet kan ophøre. Avisen har uden held forsøgt at få fat i Langeskov Hjemmepleje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce