Annonce
Erhverv

Hjemmedyrket: Iværksættere vil kåre årets gårdbutik

Niels Høegmark (til venstre) og Niels Reinau fra henholdsvis Viborg og Aarhus driver sammen virksomheden goforlocal.dk, der har fokus på at knytte gårdbutikker og forbrugere sammen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Har du en yndlings-gårdbutik, hvor du elsker at hente kartofler og kalvekød? Så kan du nu stemme på den som årets gårdbutik.

Viborgegnen: De lever lidt anonymt, gårdbutikkerne, med deres hjemmegroede gulerødder, øko-æg og selvslyngede honning.

For anonymt, hvis man spørger Niels Reinau og Niels Høegmark, der sammen udgør virksomheden Goforlocal, som er en vejviser til gårdbutikker landet over.

Nu vil de to derfor kåre årets bedste gårdbutik samt årets bedste lokalproducent for at sætte mere fokus på de hjemmedyrkede fødevarer.

- Lokalt producerede fødevarer er hot, og du finder det også i supermarkederne. Men detailhandlen anonymiserer også rigtig meget producenten, og det kan jeg godt blive lidt muggen over på de lokale producenters vegne. Der er brug for at få mere fokus på, hvem der producerer den mad, vi spiser, mener Niels Reinau.

Er det ikke nok for forbrugeren at vide, at fødevaren er produceret i Danmark?

- Nej, det synes jeg faktisk ikke. Eksempelvis er det danske økomærke blevet voldsomt undermineret af det europæiske mærkningssystem. Hvis bare man viderebearbejder et udenlandsk produkt i Danmark, så må man sætte det danske økomærke på. Den almindelige forbruger har ikke en chance for at gennemskue det, og derfor er det vigtigt at kaste mere lys over, hvor produkterne rent faktisk stammer fra, svarer Niels Reinau.

Annonce

Sådan stemmer du

  • Du kan stemme på din favorit på goforlocal.dk. Her kan du enten søge en specifik producent frem eller vælge via et kort.
  • Der skal findes en vinder i to kategorier: Danmarks bedste gårdbutik samt Danmarks bedste lokalproducent.
  • Som bruger skal man blot stemme på sin yndlingsproducent/gårdbutik, og så placerer Goforlocal efterfølgende stemmen i den kategori, hvor den hører hjemme.
  • Herefter vil en ekspertjury udvælge en vinder blandt de tre producenter/gårdbutikker, der har fået flest stemmer.
  • Derudover skal der også kåres en Årets ildsjæl, men her er det branchen selv, der nominerer og stemmer internt.
  • Præmien til vinderne vil være et sparringsforløb, hvor de vil få professionel råd og vejledning til, hvordan de bedre kan komme ud over rampen med deres produkter.

Brugerne bestemmer

Det er første gang nogensinde, der skal kåres en årets gårdbutik på nationalt plan.

Afstemningen foregår på goforlocal.dk, hvor man kan stemme på sin favorit, og efterfølgende vil en jury så vælge vinderen blandt tre nominerede i hver kategori. Juryen får blandt andet deltagelse af detailhandelekspert Flemming Birch fra Birch & Birch.

Håbet er, at awardshowet kan blive en årligt tilbagevendende begivenhed:

- Nu prøver vi det for første gang af i år, og så lærer vi sikkert en masse ting, så vi kan gøre det endnu bedre næste år. Vi er også åbne for at få nye samarbejdspartnere med ind over, forklarer Niels Høegmark, der er den oprindelige stifter af Goforlocal, der har base i Viborg og for nylig også åbnede kontor i Aarhus.

Dansk eller pink lady

Virksomheden har udviklet en app, der fungerer som vejviser til de danske gårdbutikker, og på sigt ønsker Goforlocal at etablere sig som en online handelsplatform, hvor danskerne kan købe fødevarer fra lokale producenter efter et "click and collect"-koncept, hvor man bestiller varerne online og efterfølgende selv henter dem færdigpakkede hos gårdbutikken.

- Vores mål er, at de lokalt producerede varer skal være lige så tilgængelige som supermarkedsvarerne. Det er selvfølgelig helt op til folk selv, om man foretrækker en gammel dansk æblesort eller et Pink Lady æble, som er fragtet hertil i en lastbil fra Spanien. Men vi trænger til at få øget synligheden på de lokale produkter, så forbrugerne reelt har mulighed for at ændre deres indkøbsvaner, hvis de ønsker det, siger Niels Reinau.

Goforlocal findes som en vejviser til mobilen, hvor man let kan se, hvilke gårdbutikker der findes i nærheden. Arkivfoto

Awardshow i Vejle

Selve awardshowet løber af stablen 30. oktober 2019 i Food Innovation House i Vejle.

Her mener daglig leder, Gyda Bay, at det er oplagt at gå med i et samarbejde om at sætte mere fokus på hjemmegroede danske råvarer.

- Historisk kan meget af æren for væksten i den danske landbrugs- og fødevaresektor tilskrives de mange fødevareiværksættere og småproducenter. Nutidens globale markedsvilkår og digitalisering gør det desværre svært for mange af dem, og derfor glæder vi os til at være med til at kåre de lokalt forankrede producenter, siger hun.

Showet vil være åbent for offentligheden, men der er et begrænset antal billetter. Se mere på goforlocal.dk/events.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

112

Dørmand slået på tequilabar

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce